Köpeklerin Tüyleri Neden Dökülür? Ne İyi Gelir?

Köpeklerin Tüyleri Neden Dökülür? Ne İyi Gelir?

15.06.2022 Aysegül Tunçay


Hemen hemen tüm köpeklerde tüy dökülmesi görülmektedir. Dökülen tüy miktarı köpeklerin ırklarına göre değişiklik gösterir. Tüy dökülmesi son derece doğal ve sağlıklı bir durumdur. Mevsimsel tüy dökümü sürecinde dökülen tüy miktarında bir artış olur ancak bu durum evde köpek besleyenlerin önceden bildiği bir durumdur. Bununla beraber tüy dökülmesi sadece yıpranmış olan tüylerin yerine yenilerinin gelmesi ya da mevsim geçişlerinde tüylerin yenilenmesi ile sınırlı değildir. Bazı rahatsızlıklar da köpeklerde tüy dökülmesine yol açabilmektedir. "Köpeklerde tüy dökülmesi ne kadar sürer?" sorusu aslında sadece mevsim geçişlerinde cevaplanabilecek bir sorudur. Bununla beraber bir hastalık sonucunda tüyler dökülmeye başladığında bu durum genellikle hastalık tedavi edilene kadar devam eder.

kahverengi kıvırcık uzun tüylü köpek

Köpeklerin Tüyleri ve Özellikleri

Farklı köpek türleri farklı türde kürke sahiptir. Köpeklerin tüyleri türlerine göre uzunluk ve yapı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle dökülme karakteri de farklıdır. Köpeklerin kürkleri tek ve çift katman olmak üzere ikiye ayrılır.

Tek katman kürke sahip olan köpeklerin tüyleri uzun ya da kısa olabilir ancak tüyleri sadece bir katmandan oluşur. Tek katmanlı kürke sahip köpeklerin tüyleri genellikle daha azdır ve bu nedenle daha az dökülür.

Çift katman kürke sahip olan köpeklerin kürkleri üst ve alt katman olarak ikiye ayrılır. Üst tarafta genellikle daha uzun tüyler bulunur. Alt katmanda ise tüyler daha kısadır ancak çok daha sıktır. Çift katmanlı kürke sahip olan köpeklerde daha fazla tüy dökülmesi görülür. Özellikle mevsimsel değişikliklerde bu fark daha bariz hale gelir.

uzun beyaz tüylü köpek

Köpeklerin Tüyleri Neden Dökülür?

Köpeklerin tüyleri farklı nedenlere bağlı olarak dökülür. Örneğin yavru köpekler yetişkinliğe adım atarken tüylerini değiştirirler. Bu süreç oldukça zorlu olabilmektedir. "Yavru köpeklerde tüy dökümü ne kadar sürer?" sorusunun da tek bir cevabı yoktur. Bu süre köpeğin ırkına ve kürk yapısına göre değişiklik gösterir. Köpeklerde genelde senede bir defa yıpranmış olan eski tüyler dökülür. Ancak dökülen tüy miktarı ve tüy dökülmenin hangi sıklıkta meydana geleceği köpek ırklarına göre değişiklik gösterir. Mevsim geçişlerinde de köpeklerin tüy değiştirdiği bilinen bir gerçektir. Kış mevsimine girerken köpeklerin ısınma problemi yaşamaması için daha kalın tüylerin çıktığı bilinir. Bununla birlikte sıcak yaz aylarında bu tüylere ihtiyaç duyulmadığı için kalın tüyler dökülür.

Beslenme ve genel sağlık durumu da köpeğin tüyleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Sağlıklı beslenmeyen köpeklerde diğer sağlık problemlerinin yanı sıra tüy problemleri de meydana gelir. Bu köpeklerin tüyleri daha mat ve zayıftır ayrıca çok kolay bir şekilde dökülürler. "Köpeklerde tüy dökülmesi nasıl önlenir?" sorusunun cevaplarından birisi de doğru ve kaliteli beslenme, gerekli durumlarda takviye kullanma şeklinde verilebilir. Köpeklerin beslenme gereksinimleri özelinde formüle edilen köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

dökülen tüyleri ile fotoğrafı çekilmiş köpek

Köpeklerde Tüy Dökülmesine Neden Olan Sağlık Problemleri

Köpeklerde tüy dökülmesi genellikle endişelenecek bir durum değildir. Ancak "Köpeklerde tüy dökülmesi neden olur?" sorusunun cevabı sadece mevsimsel geçişler ya da sağlıksız beslenme şeklinde verilmemelidir. Çeşitli sağlık problemleri de tüylerin cansızlaşmasına ve dökülmesine yol açar. Hipotiroidizm ya da Cushing hastalığı köpeklerde tüy dökülmesine neden olan sağlık sorunlarından bazılarıdır. Ayrıca pire, bakteriyel ya da mantar enfeksiyon, alerji, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, hamilelik, anksiyete, stres, kanser ya da bağışıklık sistemi rahatsızlıkları da köpeklerde tüylerin dökülmesine yol açar. Bu hastalıkların tedavi edilmesi ile beraber tüylerin dökülmesi de genellikle ortadan kalkmaktadır.

Tüy dökülmesine yol açan sağlık problemlerinde belirtiler tüy dökülmesi ile sınırlı değildir. Bu nedenle köpeğinizde açıklanamayan biçimde tüy dökülmesi meydana geldiğinde diğer belirtilere de bakmanız gerekmektedir. Tüy dökülmesine yol açan rahatsızlıklar genellikle beraberinde ciltte kızarıklık ya da hassasiyet gibi problemlere de yol açabilmektedir. Tüy dökülmesi dışında farklı semptomların da bulunması durumunda köpeğin hastalığının teşhis ve tedavi edilebilmesi için veteriner hekime danışmak gerekmektedir.

tüyleri taranan köpek

Köpeklerde Tüy Dökülmesi Engellenebilir mi?

Köpeklerde tüylerin dökülmesi doğal bir durum olduğundan tamamen engellemek mümkün değildir. "Köpeklerde tüy dökülmesine ne iyi gelir?" sorusuna farklı cevaplar vermek mümkündür. Düzenli olarak taramak köpeğin kürkündeki cansız tüylerin temizlenmesini ve bulunduğu yere daha az dağılmasını sağlar. Bununla beraber sağlıklı ve doğru beslenme de tüylerin canlılaşmasını ve daha az dökülmesini sağlar. Köpek maması tercih ederken köpeğin tüm ihtiyacını karşılayan, sağlıklı ve kaliteli mamaların tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca tüy sağlığını destekleyen takviyeler ile de tüy dökülmesi kontrol altına alınabilir. Köpeklerin daha sağlıklı tüylere sahip olması için formüle edilen takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.