Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumunu Önleme Yöntemleri

Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumunu Önleme Yöntemleri

22.03.2024 Aysegül Tunçay


Köpek ağız ve diş bakımının eksiksiz yapılması köpeklerin hem diş problemleri yaşamalarını engeller hem de genel sağlıklarını koruyan bir unsur olarak öne çıkar. Bu kapsamda doğru bir beslenme planının yapılması son derece önemlidir. Yaş mamadan kuru mama seçimine, ödül mamalarından oyuncak tercihlerine dek birçok kararda köpeklerin ağız ve diş sağlığı için doğru ürünler önceliklendirilmelidir. Elbette köpek diş fırçası ve köpekler için özel olarak formüle edilen köpek diş macunları ile gerçekleştirilen diş fırçalama süreçlerinin de ihmal edilmemesi gerekir. Başlangıçta köpeklerde ağız kokusuna yol açabilen plak ve tartar oluşumları zaman içerisinde diş eti iltihabına ve diş kayıplarına varan sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle dişler ve diş etleri arasında biriken yemek artıklarını fiziksel olarak temizlemek için köpeklerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması şarttır. Böylelikle köpeklerin dişlerinde plak ve tartar birikmesini önlemek adına etkili adımlar atılabilir. Köpeklerde tartar ve plak oluşumu hakkında hazırladığımız bu yazımızda köpeklerinin diş sağlığını desteklemek isteyenlere özel bilgiler bulabilirsiniz.  

dişleri kontrol edilen köpek

Tartar ve Plak Nedir, Nasıl Oluşur?

Köpeklerin dişlerinde plak ve tartar oluşumunun önlenmesine dair genel tavsiyelere aşinayız. Peki nedir bu plak ve tartarlar? Köpeklerde diş eti ve diş sağlığını nasıl etkilerler? 

Plak kısaca köpeklerin dişlerinde yemek yedikten sonra oluşan, dişlerin üzerini kaplayan yapışkan bir madde olarak tanımlanabilir. Bakterileri, salyayı ve yemek artıklarını barındıran bu yapışkan maddenin özelliği tükürükle tepkimeye girdiğinde sertleşmeye başlamasıdır. 24 saat içerisinde temizlenmeyen plaklar tükürükteki tuzla birleşerek sertleşir ve köpeklerin dişlerinde birikir. Bu birikme devam ettikçe plaklar mineralleşerek tartar yani diş taşı oluşumu ile karakterize sorunlara yol açar. 

Özetle dişlerinde plak oluşan köpekler için gerekli tedbirler alınmazsa tartar oluşumu kaçınılmaz hâle gelir. Tartarların pürüzlü dokuları bakterilerin hem saklanması hem de çoğalması için ideal ortam hazırlar. Tartarlarda çoğalan bakteriler gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olabilir. Köpeklerde diş eti iltihabı çeşitli belirtilerle varlığını hissettirir: Diş etlerinde kanama, şişme ve ağrı yaygın görülen belirtilerdir. Köpeklerde diş taşı oluşumunun yansıması olarak ortaya çıkabilen diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığının ilerlemesi mümkündür. Periodontal hastalık olarak da bilinen bu durum devam ederse diş etlerinde çekilme ve diş kaybı meydana gelebilir.

Köpeklerin dişlerinde plak ve/veya diş taşı oluşumu sadece ağız ve diş sağlığını etkilemez. Bakteriler zaman içerisinde kan dolaşımına karışabilir, böbrekler ve kalp dâhil olmak üzere çeşitli organlara zarar verebilir. Köpeklerde tartar ve plak oluşumunun belirtilerinin bilinmesi, köpeklerin diş sağlığını ve hatta daha doğru bir ifadeyle genel sağlıklarını korumak anlamına gelir. İştahta azalma, diş eti iltihabı, diş eti kanaması, huzursuzluk, ağız kokusu, çiğneme sırasında ağrı, kilo kaybı, diş etlerinde kızarıklık, diş etlerinde şişme köpeklerde plak ve tartarın varlığını gösteren semptomları arasındadır.

Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl Önlenir?

Önlenmediği ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde köpeklerin diş sağlığını ve genel sağlığını tehdit eden tartar ve plak oluşumlarını minimize etmek ve hatta önlemek mümkün. İşte o yöntemler…

diş fırçası tutan köpek

Dişler Düzenli Olarak Fırçalanmalı

Köpeklerin dişlerinde, yemek yedikten saatler sonra oluşan plakların temizlenmesi için dişlerin fiziksel temizliğinin yapılması gerekir. Plakların erken dönemde giderilmesi, tartar oluşumunu da önlemektedir. Köpekler için özel olarak üretilen diş macunu ve diş fırçası kullanılarak gerçekleştirilecek bu bakım rutininin haftada en az 2 – 3 kere tekrarlanması önerilir. Köpeklerin ağız ve çene büyüklüğüne bağlı olarak diş fırçalama sırasında insanlara özel, yumuşak kıllı diş fırçalarının kullanılması da mümkün. Ek olarak ağız ve diş bakım spreylerinin ve/veya solüsyonların da bu noktada önemli faydaları bulunur. Köpeklerin dişlerinin fırçalanması her zaman kolay olmaz, dişlerini fırçalatan köpekler genellikle diş bakım sürecine erken evrede alıştırılıyor. Geç sahiplenilen ya da sonradan dişlerinin fırçalanması kararı alınan köpeklerin sürece adapte olması zorlaşacağından farklı yöntemlerin denenmesi gerekebiliyor. 

ağzı açık poz veren sevimli köpek

Diş Sağlığını Destekleyen Ödül Mamaları Tercih Edilmeli

Bazı ödül mamaları, köpeklerin diş ve diş etleri sağlığını desteklemek üzere geliştirilmiştir. Tüketim esnasında plakların giderilmesini sağlayan bu ödül mamaları ağız kokusunun azaltılmasına da katkı sunabilir. Plak oluşumunu ortadan kaldırmak üzere formüle edilen ve şekilleri özel olarak belirlenen köpek ödül mamaları arasında Pro Plan imzalı ürünler de bulunur. Petek dokusu ve oluklu tasarımı ile diş etlerine masaj yapan, köpeklerde tartar ve plak oluşumunu önlemeye katkı sunan Pro Plan markalı köpek ödül mamaları hem küçük hem de orta ırklara özel seçeneklerle sunulmaktadır. 

Pro Plan Dental Care Küçük Irk Köpek Ödül Maması 345 gr(21’li) köpeklerde nefesin tazelenmesine yardımcı olur ve besleyiciliği ile öne çıkar. Karanfille zenginleştirilen ödül maması, ağız içerisinde erişimi zor olan noktaları dahi etkili bir şekilde temizleyebilir. Az yağlı ve şekersiz olması, kilo dengesinin korunmasına katkıda bulunur. 

Pro Plan Dental Care Orta Irk Köpek Ödül Maması 345 gr(15’li), orta ırk köpeklerde tartar ve plak oluşumunu önlemeye yönelik tasarıma sahiptir. Yapay tatlandırıcı ve renklendirici içermeyen ödül maması mineraller ve vitaminler bakımından da zengindir.

Siz de dostlarınızın dişlerinden ve diş etlerinden yana sağlık sorunları yaşama ihtimalini azaltmak için Pro Plan markalı köpek ödül mamaları hakkında bilgi almak ve sipariş oluşturmak için buraya tıklayabilirsiniz.

kahverengi beyaz tüylü sevimli köpek

Diş Sağlığını Destekleyen Oyuncakları da Unutmayın

Köpeklerin diş sağlığını desteklemek için özel olarak tasarlanan oyuncaklar bulunuyor. Bu oyuncakların çiğnenmesi, köpeklerin diş yüzeylerinin temizlenmesine yardımcı oluyor. Dişler, köpeklerin diş sağlığını destekleyen oyuncakların yüzeyindeki deliklere giriyor ve böylece mekanik olarak temizlenebiliyor. Köpeklere hem sağlıklı hem de keyifli bir deneyim yaşatan özel oyuncaklar kauçuk veya lateks gibi köpek sağlığına zararı olmayan ham maddelerden üretiliyor.

dişleri veteriner hekim tarafından kontrol edilen köpek

Veteriner Hekimlerden Destek Alınabilir

Köpeklerde tartar ve plak oluşumunun engellenmesi için düzenli diş fırçalama, özel ödül mamalarının ve oyuncakların tercih edilmesi önemli olsa da zaman zaman veteriner hekimlerden profesyonel destek de alınması gerekebilir. Özellikle köpeğinizin dişlerinde farklılaşma, ağız kokusu, diş eti iltihaplanması, kronikleşen iştahsızlık gibi önemli belirtileri fark ettiğinizde erken tedavi süreçleri için veteriner hekimlere danışmanız en doğrusu olacaktır. Uzmanlar hem düzenli diş temizliği noktasında yardımcı olabilir hem de varsa diş eti ve diş hastalıkları ilerlemeden dostunuza gerekli tedavileri uygulayabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.