Köpeklerde Siğil Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Siğil Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

09.09.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpek viral papillomatozisi olarak da adlandırılan köpeklerde siğiller yani papillomlar genellikle zararsız oluşumlardır. Köpeklerde siğil oluşumlarının farklı şekillerde ortaya çıkması mümkündür. Köpeklerde papillom ya da siğil benzeri oluşumların fark edildiklerinde daha ciddi hastalıklarla karıştırılmaması ve doğru şekilde tedavi edilmesi önemlidir. Bu nedenle hem köpeklerde siğil sorununa dair detayları bilmek hem de belirtiler fark edildiğinde mutlaka bir uzman görüşü alarak hareket etmek gerekir. Bu yazımızda köpeklerde siğil ve tedavisi hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz.

Köpeklerde Papillom / Siğil Nedir?

Papillom ya da siğil olarak adlandırılan oluşumlar virüslerin neden olduğu iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler genellikle kendiliğinden kaybolurlar. Bu durumun temel nedeni de oluşumların virüs kaynaklı olması ve vücudun zaman içerisinde virüse karşı bağışıklık geliştirmesidir. Ancak her siğil aynı değildir. Bazı siğillerin iltihaplanması ya da enfekte olması söz konusu olabildiği gibi bu oluşumlar zaman içerisinde kaybolmayabilir. Bu tür durumlarda cerrahi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir. Köpeklerde papillom yaygın olarak görülmektedir, bu sorun kedilerde ise oldukça nadir görülmektedir.

köpeklerde papilloma

Köpeklerde Siğil Neden Olur?

Köpeklerde siğiller papilloma virüsü enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkar. Bir köpekte görülen siğil kolayca diğer köpeklere bulaşabilir. Köpekten köpeğe geçebilen enfeksiyonun diğer hayvanlara ve insanlara bulaşmadığı bilinmektedir. Köpeklerde papillom virüsü çok kolay bir şekilde yayılabilir. Bu virüs herhangi bir ara konak olmadan uzun süre yaşamını sürdürebildiği için enfekte olmuş bir köpeğin geride bıraktığı virüslerin başka bir köpeğe bulaşması mümkündür.

Köpeğe bulaşan virüs köpeğin konakçı hücrelerini istila eder ve kendi genetik bilgilerini konakçı hücrelerin DNA’sına iletir. Bu iletim sebebiyle normal hücre bölünmesi süreci bozulmaya uğrar. Anormal ve hızlı bölünme sonucunda ise siğil adı verilen yapılar oluşur. Köpeklere papillom virüsü bulaştıktan sonra siğillerin ortaya çıkması ortalama 1 - 2 ay arasında gerçekleşir.

Papillom virüsünün çok farklı türü vardır, bu virüsün insanları ve tüm hayvan türlerini etkileyen varyasyonları bulunmaktadır. Her canlı türünü özel olarak etkileyen papillom virüsleri bulunmaktadır. Ağız çevresi, pati, ağız içi gibi farklı bölgeleri etkileyen virüsler bulunmaktadır. Bir köpeğe papillom virüsünün hangisi bulaştıysa köpek ona bağışıklık kazanır bu nedenle köpekte farklı dönemlerde siğil oluşumları görülmesi normal kabul edilmektedir.

Köpeklerde Siğil Türleri

Köpeklerde siğil yaygın görülen bir durumdur. Ancak yavrularda, bağışıklık sistemi herhangi bir tedavi sebebiyle baskılanan köpeklerde, dışarıda başka köpeklerde daha çok zaman geçiren köpeklerde daha yaygın olarak görülür. Bunların yanı sıra Pug ve Cocker Spaniel gibi bazı ırklarda da siğil görülme oranı daha yüksektir. Köpeklerde ağız kenarında siğil olarak da adlandırılan oral papillomlar genellikle yavru köpeklerde daha sık görülür. Soliter Kutanöz adı verilen deri papillomları, genital papillomlar, göz kapağı ve konjonktival papillomlar ise her yaştan köpeği etkileyebilir.

Köpeklerde Siğil Belirtileri

Köpeklerde siğilleri fiziksel olarak görmek mümkündür. Küçük bir karnabahar başı gibi gözüken siğiller düzensiz bir yapıda köpeğin vücudunda dağılım gösterebilir. Ters çevrilmiş papillom olarak adlandırılan pullu cilt plakları oluşturan ve cilt altına doğru sert bir yumru şeklinde gelişen nadir papillom türleri de vardır. Siğiller köpeklerin genellikle ağız ve göz çevresinde ya da parmak aralarında sıkça gelişebilir. Köpeklerde siğillerin kolayca fark edilmesi söz konusu olsa da bazı durumlarda fark edilmeden ilerleyebilirler. Patilerde ortaya çıkan ve enfekte olan siğiller köpeklerde topallamaya neden olabilir. Ağız çevresinde ve içerisinde oluşan siğiller ise köpeğin beslenmesini zorlaştırabilir, şiddetli ağız kokusu yaratabilir.

köpeklerde siğil tedavisi

Köpeklerde Siğil Tedavisi

Köpeklerde siğil tedavisi genellikle gereklilik haline gelmeyebilir. Köpeğin vücudu virüse karşı bağışıklık geliştirdiğinde siğillerin kendiliğinden kaybolması beklenir. Bazı durumlarda köpeklerde papillom hastalığı tedavisi için farklı uygulamaların yapılması gerekebilir.

Siğillerin çok sayıda ve büyük boyutlu olması ve bu duruma bağlı olarak köpeğin yaşam kalitesini düşürmesi söz konusu olduğunda ilaçla tedavi ya da çok ilerlemiş durumlarda siğillerin çıkarılması için cerrahi müdahale gündeme gelebilir. Köpekte yürüme, yeme ve içme güçlüğü oluşturan siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Siğiller kanayabilir ya da enfekte olabilir bu durumların da mutlaka yakından gözlenmesi ve veteriner hekim tarafından gerekli tedavinin uygulanması gerekir. Nadiren de olsa köpeklerde kendiliğinden geçmeyen siğillerin kanserli tümörlere dönüşebilme ihtimali vardır. Bu nedenle 3 - 5 ay gibi bir sürede kendiliğinden geçmeyen siğillerin de herhangi başka bir soruna neden olmasa bile tedavi edilmesi gerekir. Köpeklerde papillom ilacı tek değildir ve her köpeğin sahip olduğu siğile ve genel sağlık durumuna göre uygun ilaç tedavisi seçilmesi gerekir.

Köpeklerde papillom hastalığı tedavisinde;

• Bağışıklık sistemini uyaran ilaçlar,
• Antiviral ve antitümör ilaçları,
• Bağışıklık sistemini destekleyen ilaçlar,
• Antibiyotikler tercih edilebilir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak otojen aşılama olarak adlandırılan köpeğin sahip olduğu siğillerden yapılan bir aşı ile köpeğin bağışıklık sistemi uyarılabilir.

Eğer köpekte tek bir adet ya da çok az sayıda siğil varsa, siğiller kendiliğinden geçmiyorsa lazer veya kriyocerrahi uygulamaları ile siğillerin çıkarılması da tercih edilebilir.

Köpeklerde Siğilin Yayılmasını Önleme

Köpeklerde siğili önlemek için öncelikli olarak köpeğin temas ettiği diğer köpeklerin kontrol altında tutulması gerekir. Eğer siğilleri olan bir köpek ile temas söz konusu ise bulaş ihtimali oldukça yüksektir bu nedenle temasa izin verilmemesi gerekir. Köpeğin cildinde açık yara veya tahriş varsa, köpek bağışıklık sistemi sorunları yaşıyorsa diğer köpeklerin zaman geçirdiği alanlardan uzak tutulması ve olabildiğince izole edilmesi gerekir. Tüm önlemlere rağmen köpeklerde siğil oluşumu meydana gelirse bu sefer de karşı tarafa bulaşı engellemek adına köpeğin siğilleri geçene kadar diğer köpeklerden uzak tutulması gerekir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.