Köpeklerde Panosteitis Nedir?

Köpeklerde Panosteitis Nedir?

31.07.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde panosteitis ayaklarda bulunan uzun kemiklerin dış yüzeyinde meydana gelen ağrılı bir enflamasyondur. Köpeklerde büyüme ağrısı olarak da bilinmektedir. Panosteitis aynı anda birden fazla kemikte görülebilmektedir. Bununla beraber panosteitis olan köpeklerde genellikle bir ayaktan diğerine geçen topallama görülür. Topallama çoğunlukla bir anda ortaya çıkar. Bu durum köpek sahiplerinde şaşkınlığa yol açmaktadır çünkü genellikle herhangi bir nedene bağlı olmadan bir anda görülür. 

ön patisini çekerek yürüyen köpek

Tüm Köpeklerde Panosteitis Görülür mü?

Panosteitis genç ve hızlı büyüyen köpeklerde meydana gelmektedir. Her ne kadar tüm ırklarda görülebilecek bir rahatsızlık olsa da özellikle Alman çoban köpeği, Danua, Golden Retriever, Labrador Retriever, Rottweiler, Doberman ve Basset tazısı gibi büyük ırk köpeklerde panosteitis görülme riski çok daha yüksektir. 

Panosteitis, 5 - 14 aylık köpeklerde sık görülür. İlk belirtiler 2 ay gibi oldukça erken ya da 18 ay gibi oldukça geç bir dönemde ortaya çıkabilir. Panosteitis, erkek köpeklerde, dişi köpeklere göre daha sık görülür. Panosteitis olan köpeklerde tekrarlayan ataklar yaklaşık 2 yaşına kadar sürer, 2 yaşından sonra ise rahatsızlık kendiliğinden ortadan kalkar. 

yavru danua

Köpeklerde Panosteitis Nedenleri

Panosteitis köpekler için oldukça ağrılı bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni kemiğin içerisinde baskının artması ve kemiğin dış kısmında yer alan yumuşak astar dokusu olan periosteumdaki ağrı reseptörlerinin uyarılmasıdır. Panosteitisin altında yatan neden tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlık, stres, enfeksiyon, metabolizma ve bağışıklık sistemi bu rahatsızlığa yol açan faktörlerdir. Alman çoban köpekleri panosteitise yatkınlıkları ile bilinirler. Bu nedenle panosteitis Alman çoban köpekleri için genetik bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. 

topallayan köpek

Köpeklerde Panosteitis Belirtileri

Panosteitis bir anda ortaya çıkan, açıklanamayan bir topallama ile görülmektedir. Topallama genellikle orta ve ileri derecede şiddetlidir. Köpeklerde üst kol kemiği olan humerus kemiğinde daha sık görülür ancak ön ayaklarda bulunan radius ve ulna kemiklerinde ya da arka ayaklarda femur ve tibia kemiklerinde de panosteitis meydana gelebilmektedir. 

Rahatsızlanan kemiğin olduğu bacağa dokunulması bile köpeğin canının çok fazla yanmasına neden olur. Panosteitis belirtileri arasında ateş, iştah kaybı, halsizlik ve kilo kaybı yer almaktadır. 

Hastalığın belirtileri dönem dönem değişiklik göstermektedir. Bazı dönemlerde belirtiler iyileşirken bazı dönemlerde kötüleşmektedir. Ağrı da bacaktan bacağa geçer. Her bir topallama süreci birkaç gün sürebildiği gibi birkaç hafta da sürebilmektedir. Topallama ataklarının arasında da farklılıklar görülebilir. Bazı köpeklerde iki topallama süreci arasında bir ay gibi uzun bir süre geçebilir. 

röntgeni çekilişmiş köpek

Köpeklerde Panosteitis Teşhisi

Panosteitis teşhisi için ilk olarak fiziksel muayene ile kontrol sağlanmaktadır. Sonrasında ise röntgen ile hastalığın kesin teşhisi konur. Problemin meydana geldiği kemiklerde, kemik dokusu daha yoğun hale gelmektedir. Ancak meydana gelen değişiklik ile topallamanın şiddeti doğru orantılı değildir. Bazı köpeklerde kemik dokusunda çok hafif bir değişiklik meydana gelse bile çok ciddi topallama görülebilmektedir. 

Röntgen görüntülemesinden en doğru sonucun alınabilmesi için topallama başladıktan yaklaşık 10 gün sonra çekilmesi gerekir. Çünkü topallamanın başladığı ilk birkaç gün kemik dokusunda yoğunlaşma görülmeyebilir. Hatta bazı durumlarda doğru teşhisin konabilmesi için iki hafta arayla iki röntgen çekilmesi gerekebilmektedir. Hastalık ortadan kalktığında kemik yoğunluğu da eski haline döner. 

ilaç içen köpek

Köpeklerde Panosteitis Tedavi Yöntemleri

Her ne kadar rahatsızlık kendiliğinden ortadan kalksa da topallama atakları köpekler için oldukça ağrılıdır. Bu dönemlerde analjezik ağrı kesici ve anti-inflamatuvar ilaçlar ile köpeğin süreci daha rahat atlatması sağlanır. İlaçlar köpeğin daha rahat hissetmesi için kullanılır. Topallama atakları arasında köpeğin fiziksel aktivitesi de kısıtlanmalıdır. Ancak ataklar arasında köpeğin yeteri kadar egzersiz yaptığından emin olmak gerekmektedir. Uzun yürüyüşler bu dönem için idealdir.

Bazı köpeklerde iştah kaybı meydana gelir. Bu gibi durumlarda köpeğin yeteri kadar beslendiğinden emin olunmalıdır. Hatta antioksidan, Omega-3 yağ asidi ya da diğer çeşitli gıda destekleri yardımcı olabilmektedir. Köpekler için özel olarak formüle edilen takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.