Köpeklerde Ön Bacak Deformitesi
Nadiren bazı köpeklerin ön bacaklarından biri köpeğin büyümesi durduktan sonra büyümeye devam eder. Sonuç olarak bir bacak normal boyutundayken diğeri anormal boyuta sahip olur. Bu duruma antebrakial büyüme deformitesi adı verilir. Ön bacakların birinde böyle bir problem görüldüğünde kısa kalan bacak bükülebilir, eğilebilir ya da dirsek bölümünden aşırı büyüyebilir. Sonuç olarak kemikler olması gerektiği gibi yerleşemez. Köpeklerde ön bacak büyümesi yaygın olarak Skye Terrier, Basset Tazısı ve Lhasa Apsos türlerinde görülür.
Ön bacaklarda yaygın olarak görülen bir diğer deformite de dirsek displazisidir. Dirseğin ve çevresindeki kas yapısının normal bir şekilde gelişmediği durumlarda ortaya çıkar. Dirsek displazisi özellikle Bernese Dağ Köpeği, Golden Retriever, Labrador Retriever ve Rottweiler gibi büyük ırk köpeklerde daha sık görülür. Dirsek displazisi erkek köpekler arasında daha yaygındır. Deformite özellikle doğumdan 5 - 8 ay sonra her iki bilekte de görülür.
Uzun uzuvlu köpeklerde deformiteler uzun kemiklerde daha sık görülür. Kısa uzuvlu köpeklerde ise daha çok eklem problemleri ile karşılaşılır. Problemin meydana geldiği yaş problemin ciddiyeti açısından önemlidir.
Köpeklerde ön bacak deformitesinin belirtileri oldukça barizdir ve dışarıdan bakıldığında kolay bir şekilde fark edilebilir. Ön bacak deformitesi olan köpeklerde ön bacakta bükülme, bir bacağın diğerinden daha kısa olması ve topallama gibi belirtiler görülür.
Deformite Nedenleri
Ön bacak deformitesine yol açabilecek pek çok neden vardır. Bu nedenler köpeklerde farklı sonuçlara yol açabilmektedir.
Travma
Travma en yaygın görülen deformite nedenidir. Travma yeni bir kıkırdak üretimini engelleyerek kemiğin gelişiminin durmasına yol açabilir.
Osteokondroz
Kıkırdağın kemiğe dönüşmesi sırasında meydana gelen bozukluk sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Osteokondrozun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Osteokondrozun altında genetik yatkınlık, beslenme ve travmatik bileşenler olduğu düşünülmektedir.
Dirseğin Kusurlu Hizalanması
Dirseğin kusurlu hizalanması aslında bir sendromdur. Basset Tazısı, Dachshund ve Corgi gibi kondrodisplastik köpeklerde daha sık görülmektedir.
Beslenme Yetersizliği
Beslenme yetersizliği köpeklerde ön bacak deformitesi nedenlerinden birisiydi. Ancak günümüzde ticari mamaların köpeklerin her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde üretilmesi sayesinde artık beslenme yetersizliğine bağlı ön bacak deformitesi çok nadir olarak görülmektedir.
Konjenital
Doğuştan olan ön bacak deformitesi köpeklerde çok nadir görülür. Doğuştan olan deformiteler daha şiddetlidir ve dizde çıkığa yol açabilir.
Teşhis ve Tedavi Yöntemleri
Ön bacak deformitesi köpek üzerinde gözle görülür bir etkiye sahip olduğu için kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Ancak detaylı bir teşhis için yapılması gerekenler vardır. Deformite olan uzvun tamamının röntgeni çekilir ve bu duruma bilekteki kasların neden olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca antebrakial büyüme deformitesi, kemik büyümesi, kemik yapısında enflamasyon ve fleksör kas spazmı da kontrol edilenler arasındadır.
Ön bacak deformitesinin genetik yatkınlığa bağlı görülmesi durumunda köpeğin kısır değilse kısırlaştırılması tavsiye edilir. Deformitenin yaralanma sonucu ortaya çıkması durumunda ise ameliyat gereklidir. Problemin altında yatan kaynağa bağlı olarak anormal kıkırdak ya da kemik çıkarılarak eklemin işlevini geri kazanması sağlanır.
Köpeğiniz ameliyat olduysa sonrasında iyileşme dönemine dikkat etmeniz gerekir. Ağrısı olup olmadığını kontrol etmek ve reçete edilen ilaçları tavsiye edildiği şekilde uygulamak son derece önemlidir. Aşırı kilosu olan köpeklerde ameliyat sonrası iyileşme süreci daha zorlu olabilmektedir. Yüksek vücut ağırlığının eklemler üzerinde olumsuz etkiye sebep olması nedeniyle köpeğin beslenmesinin aşırı kilosunu vermeye yönelik şekilde yeniden düzenlenmesi gerekir. Köpeklerde kilo kontrolü ve zayıflama için formüle edilen köpek maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Köpeğin beslenmesi ile beraber çeşitli gıda takviyelerini alması da iyileşme sürecine destek olur. Özellikle büyük ırk köpeklerde durum daha şiddetli olduğu için bu köpeklerde takviye besin ihtiyacı daha fazladır. Köpekler için formüle edilen takviyeleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. İyileşme sürecinde fiziksel aktiviteyi de kısıtlamak yapılması gerekenler arasındadır. Bu nedenle köpeğinizi iyileşme sürecinde çoğunlukla kafesinde tutabilir ve ona arada sırada evin içerisinde yürüyüş yaptırabilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.