Köpeklerde Öksürme Ne Anlama Gelir? Ne Zaman Veteriner Hekime Gidilmelidir?
17.08.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
Köpeğinizin yakın zamanda öksürdüğünü fark ettiyseniz bunun altında yatan nedeni merak edebilirsiniz. Köpekler birçok nedene bağlı olarak öksürebilir. Çok basit bir gıcıktan ciddi bir sağlık problemine kadar birçok neden köpeklerde öksürmeye yol açabilmektedir. Ancak öksürmeye neden olan hastalıkların önemli bir kısmı kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu yazımızda köpeklerde öksürük semptoma neden olan sağlık sorunlarından en yaygın olanlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde Öksürmeye Neden Olan Sağlık Sorunları
Köpeklerde öksürme boğaza kaçan ufak bir mama parçasından zatürre gibi ciddi bir sağlık sorununa kadar pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Köpeklerde öksürük semptomuna neden olabilecek hastalıkları bilmek, bu semptomla karşı karşıya kalındığı zaman daha bilinçli olmak ve zamanında veteriner hekime gitmek açısından önemlidir.
Kalp Rahatsızlıkları
Köpeklerde en sık görülen öksürme nedenlerinden birisi kalp rahatsızlıklarıdır. Kalp valflerinde ya da kaslarında meydana gelen problemler kanın olması gerektiği şekilde pompalanmasına engel olur. Öksürme kalbin bazı bölümlerinin genişlemesi sonucunda akciğerdeki ana havayollarına baskı yapması sebebiyle meydana gelir. Kalp rahatsızlığına bağlı olarak gelişen öksürükler genellikle hafif ve tekrarlayıcıdır. Öksürük özellikle gece geç saatlerde ya da dinlenme esnasında artar. Teşhis ve tedavi için köpeğin veteriner hekime götürülmesi gerekmektedir.
Zatürre
Köpeklerde sık görülen öksürük nedenlerinden birisi de zatürredir. Köpeklerde zatürre akciğerlerde enflamasyon ile ortaya çıkar. Canine influenza gibi bakteriler yutkunmada zorlama, regürjitasyon ya da bazı metabolik bozukluklara yol açabilir. Zatürre olan köpeklerde öksürük yumuşak ve nemlidir. Ayrıca ateş, iştah kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler de görülebilmektedir.
Trakebronşit
Alt solunum yollarının ve soluk borusunun enfeksiyon kapması durumunda ortaya çıkan rahatsızlığa trakebronşit adı verilmektedir. Trakebronşit özellikle genç yaştaki köpeklerde görülmektedir ancak ileri yaştaki köpeklerde de meydana gelebilir. Eğitim alanı ya da veteriner kliniği gibi diğer birçok köpeğin bir arada bulunduğu ortamlardan enfeksiyon riski artmaktadır. Trakebronşit olan köpeklerde kuru ve keskin bir öksürük olur. Boyun tasması takıldığında da öksürükler kötüleşir. Hatta öğürme ve kusma gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Trakebronşit kendiliğinden ortadan kalkar ancak antibiyotik ve öksürük ilacı gibi ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda zatürre gibi ikinci problemler görülebilir. Trakebronşit çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon bir Bordetella bronchiseptica türüdür ve aşısı bulunmaktadır. Bu aşıyla birlikte köpeğin enfekte olması engellenebilir.
Trakea Çökmesi
Trakea ya da soluk borusu çökmesi, soluk borusunun yumuşaması sonucunda gerginliğini yitirmesi durumudur. Özellikle Pomerian, Chihuahua, Pug ve Shih Tzu gibi küçük ırklarda sıklıkla görülmektedir. Trakea çökmesi olan köpeklerde kuru ve spazmodik bir öksürük görülür. Köpekler sürekli olarak öksürürler ve sakinleşmekte zorlanırlar.
Trakebronşite benzer bir şekilde trakea çökmesinde de boyun tasması takıldığında öksürükler daha da kötüleşir. Obez, çok sıcak iklimde yaşayan ya da çevresel alerjilere sahip köpeklerde öksürükler çok daha şiddetlidir. Ayrıca soluk borusu çökmesi olan köpekler heyecanlandığında da öksürükleri kötüleşir. Trakea çökmesi olan köpeklerde genellikle bronşit ve kalp hastalıkları da görülmektedir. Bu nedenle öksürük her seferinde farklılaşır. Soluk borusu çökmesi tedavisi için köpeğin kilo vermesi gerekir. Beraberinde öksürük önleyici, bronkodilatör, streoid ve antibiyotik ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Çökmenin çok ciddi olduğu durumlarda ise ameliyat gerekebilmektedir.
Kalp Kurdu
Kalp kurdu da köpeklerde öksürüğe yol açan sağlık problemleri arasında yer alır. Kalp kurdu genellikle sıcak iklimlere sahip coğrafyalarda daha sık görülür. Sivrisineklerin olduğu her yerde kalp kurdu riski de bulunmaktadır. Kalp kurdu hiçbir belirtiye de yol açmayabilir. Belirtiler köpeğin büyüklüğü, kurt sayısı ve köpeğin genel sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Belirti görülen köpeklerde kilo kaybı, zayıflık ve iştah kaybı görülür. Kalp kurdunun ciddi seviyelerinde kalp yetmezliği ya da karında sıvı birikmesi gibi tehlikeli sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Köpek İnfluenza
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de köpek influenza rahatsızlığı bulunmaktadır. Solunum yolları enfeksiyonu sonucunda görülen semptomlardan birisi de öksürmedir. Genellikle ilaç tedavisiyle kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Evde farklı hayvanların bulunması durumunda ise hasta köpeğin karantinaya alınması gerekmektedir çünkü köpek influenza hayvanlar arasında bulaşıcıdır ancak insanlara geçmez.
Köpeklerde Öksürme Ortaya Çıktığında Veteriner Hekime Ne Zaman Gitmek Gerekir?
Köpeğinizin düzenli olarak öksürdüğünü fark ettiğinizde çok vakit geçirmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir. Öksürüğe neden olan problemlerin çok büyük bir kısmı tedavi edilebilir. Veterinerhekime, köpeğinizde gördüğünüz belirtileri ve varsa davranış değişikliklerini detaylı bir şekilde anlatmanız gerekir. Öksürme ile birlikte kan, mukus ya da beyaz köpük tükürme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu gibi belirtilerin atlanmadan veteriner hekime anlatılması gerekir.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.