Köpeklerde Mide Üşütmesine Nasıl Engel Olunur?

Köpeklerde Mide Üşütmesine Nasıl Engel Olunur?

12.04.2021 Deniz Öz


Köpeklerde mide hastalıkları pek çok farklı nedene bağlı meydana gelebilir. Mide üşütmesi ise hem tek başına bir rahatsızlık olmakla birlikte aynı zamanda gastroenterit nedeni de olabilir. Mide üşütmesi köpeklerde böcek, parazit teması gibi durumlarda meydana gelen bir sorundur. İnsanlarda da oldukça yaygın olan mide üşütmesi köpekler arasında da en az insanlarda olduğu kadar yaygındır. Köpeklerde mide üşütmesine neden olan durumları bilmek, köpeklerde mide üşütmesine nasıl engel olunur? sorusunun cevabı olarak da ifade edilebilir. 

Köpeklerde Mide Üşütmesi 

Köpeklerde mide üşütmesi veya diğer adıyla mide gribi temelde bir grip ya da üşütme hali olarak ifade edilmez. Üşütmesi genellikle soğuk havaya maruz kalma ya da soğuk yiyecekler ve içecekler tüketme durumunda görülen bir durumdur. Ancak köpeklerde mide üşütmesi gastroenterit de olarak adlandırılan ve farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bir sağlık sorunudur. Mide gribi veya mide üşütmesi birden fazla virüse (örn: norovirus, rotavirüs) bağlı meydana gelen insanlarda da çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bu virüsler insanlardan köpeklere de geçebilmektedir. 

yatakta yatan hastalanmış köpek

Köpeklerde Mide Üşümesi Nasıl Anlaşılır? 

Köpeklerin midelerinde meydana gelebilen sağlık sorunlarının pek çok farklı nedeni olabilir ama genellikle neden mide gribidir. Köpeklerde mide gribi enfekte olmuş bir hayvanla temas sonrası meydana gelir. Ancak mide üşütmesine neden olan bazı virüslerin yiyeceklerden ya da sudan köpeklere geçmesi de mümkündür. Mide üşütmesi genellikle yapılan testler sonucunda anlaşılır. Pek çok mide üşütmesi vakasında test sonuçları çıkana kadar köpeğin sağlık durumu iyileşmiş olur. Ancak farklı ihtimalleri göz önünde bulundurmak için test yapılması ve mide üşütmesi ihtimalinin elenmesi halinde diğer sağlık sorunlarının araştırılması gerekir. 

Köpeklerde mide üşütmesi belirtileri; 

  • Kusma,
  • İshal
  • Mide bulantısı,
  • Dehidrasyon / susuzluk
  • İştah kaybı, 
  • Halsizlik olarak ifade edilebilir. 

Köpeklerde Mide Üşütmesine Nasıl Engel Olunur?

Köpeklerde mide üşütmesine engel olmak için köpeğin enfekte olmuş canlılarla temasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak köpeğin bilinmeyen besinleri tüketmesine engel olmak, mama ve su kabının düzenli temizliğini yapmak, köpekle yürüyüş yaparken çöp ve yol kenarlarında bırakılan besin artıklarından uzak durmasını sağlamak gerekir. Dışarıdaki yiyeceklere karşı fazla meraklı bir köpeğiniz varsa ve ek tedbir almanız gerekiyorsa, köpek ağızlığı modellerine buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeklerde Mide Üşütmesi Tedavisi 

Köpeklerde mide üşütmesine ne iyi gelir sorusunun tek bir cevabı yoktur. Tedavi gereksinimi ortaya çıktığında mutlaka bir uzman tarafından tedavi planlanması yapılmalıdır. Ancak mide üşütmesine bağlı ishal ve kusma semptomlarının dehidrasyona neden olabileceği unutulmamalıdır. Köpeklerde mide üşütmesi tedavisinde öncelikle bu sağlık sorununa bağlı ortaya çıkan semptomların giderilmesi esas alınmalıdır. Dehidrasyon öncelikli olarak giderilmesi gereken bir durumdur. Köpekte meydana gelen dehidrasyon seviyesine bağlı olarak rehidrasyon ve kan elektrolit denge tedavisi yapılması gerekir. Sonrasında ise enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanması tercih edilebilir. Her iki uygulamanın da mutlaka uzman veterinerler tarafından yapılması ve takip edilmesi önemlidir. Köpeklerde mide üşütmesi kısa sürede kendi kendine iyileşebilen bir sağlık sorunu olduğu için çok büyük endişelerin ortaya çıkmasına izin verilmemelidir ancak belirtilerin yakından takip edilmesi ve dehidrasyona karşı mutlaka önlem alınması gereklidir. 

mama tabağının yanına yatmış köpek

Köpeklerde Gastroenterit

Köpeklerde gastroenterit yüksek oranla mide üşütmesine bağlı meydana gelir. Ancak bu sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olan başka sağlık sorunları olduğunun da mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Mide üşütmesi kolay bir şekilde tedavi edilen bir sağlık sorunu olsa da gastroenterite neden olabilen çok daha ciddi durumlar;

  • Toksik ve zehirli maddelere maruz kalma, 
  • Kanser,
  • Tümör,
  • Pnömoni (zatürre),
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Menenjit,
  • Tiroit hastalığı, 
  • Pankreas hastalıkları,
  • Addison hastalığı olarak sıralanır. Bu hastalıkların tamamının mutlaka tedavi edilmesi ve tedavi sonrasında da gerekli takiplerinin yapılması gerekir. 

Köpeklerde gastroenterit tedavisinde öncelikli olarak mama etkisinin göz önünde bulundurulması gerekir. Mama ihtimalinin elenmesi için köpeğin 24 - 48 saat süre ile beslenmemesi ve durumunun gözlemlenmesi önceliklendirilmelidir. Bu sürecin sonunda ise az yağlı, bol lifli bir mama ile yeniden beslenme planı yapılmaktadır. Kolit, mide ülseri gibi sorunlara bağlı meydana gelen gastroenterit tedavisinde de mutlaka sorunun doğru tespit edilmesi ve köpek için en uygun ilacın tercih edilmesi gerekmektedir. Köpeklerde mide sorunları fark edildiği anda veteriner hekime bilgi verilmeli ve uzman görüşüne uygun olarak hareket edilmelidir. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.