Köpeklerde Mama Değişimi Zararlı Mı & Tüy Döker Mi?

Köpeklerde Mama Değişimi Zararlı Mı & Tüy Döker Mi?

23.04.2021 Deniz Öz


Yeni bir mamaya geçiş yapılacağında köpekler de kediler gibi, bu sürece aşamalı olarak adapte edilmelidir. Köpeklerin yaşam evrelerinin değişmesi, aktivite seviyelerinin azalmasına bağlı olarak kilo almaları ya da yaşadıkları sağlık sorunları neticesinde mama değişimi yapılması gerekebilir. Veteriner hekimlerin önerdikleri diyete uyum sağlanması gerektiği noktada “köpeklerde mama değişimi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtları önem kazanır. Bu yazımızda köpeklerde mama değişimi hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Köpek Maması Değiştirilmeli midir?

Köpeklerin hayatları boyunca tek bir mama ile beslenmesi gerektiği, evcillerin beslenmesi ile ilgili en sık rastlanan mitlerdendir. Gereksinimlerin değişmesine bağlı olarak köpeklerde mama değişimi gerçekleştirilmesi gerekir. Kimi zaman köpek sahiplerinin farklı bir mama kullanmak istemesi sonucu mama değiştirilebilirken bazı durumlarda köpeklerde mama değişimi önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkabilir.

Tüy Sağlığında Bozulma: Köpekler düzenli olarak taranıp fırçalanıyorsa ancak tüyleri sağlıksız ve mat görünüyorsa mama değişimi için doğru zaman gelmiş olabilir! Köpeklerin sağlıklı bir cilt ve tüy yapısına sahip olabilmesi için temel yağ asitleri bakımından zengin besinler ile beslenmeleri önemlidir. Bu nedenle tüy sağlığı bozulan köpekler için içerisinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini ihtiva eden köpek mamaları tercih edilebilir. 

Gebelik: Yetişkin dişi köpekler gebe kaldıklarında mama değişimi önemli bir gereklilik haline gelir. Gebelik dönemindeki köpeklerin her zamankinden daha farklı beslenmesi gerekir. Hamilelik dönemindeki köpekler yüksek kaliteli ve dengeli kuru mamalar ile beslenmelidir. Mamaları minimum %29 oranında protein ve %17 oranında yağ içermelidir. Yüksek oranda çözülebilir karbonhidratlar ve düşük lif içeriği yeterli oranda enerji almaları ve kan şekeri düşüklüğünün engellenmesi adına kritik derecede önemlidir. Bu nedenle gebelik dönemindeki dostlarımızın yavru köpek mamaları ile beslenmeleri önerilmektedir.

Yaşam Evrelerinde Değişim: Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde köpeklerin ihtiyaç duyduğu besinler, mineral ve vitaminler farklılık gösterir. Irksal özellikler de bu anlamda oldukça etkilidir. Köpekler ırklarına göre farklı dönemlerde yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine girerler. Örneğin küçük ırka mensup olanlar 12 aylık olduklarında yetişkin kabul edilirken büyük ırkla mensup olanlar için bu süre ortalama 18 – 24 aydır. Aynı şekilde yaşlılık dönemine girdikleri zaman dilimlerinin de ırk boyutları doğrultusunda değişebildiği bilinmektedir. Genel olarak köpekler 5 – 7 yaşlarına geldiklerinde yaşlı sınıfında değerlendirilir. Köpekler yaşlandıkça da besin ihtiyaçları değişir. Yaşlı köpek mamaları kalori bakımından düşük olmakla birlikte lif bakımından genellikle zengindir. Aynı zamanda antioksidan ve eklem sağlığını destekleyecek mineraller bakımından da tatmin edici değerlere sahiptir. 

Obezite: Kediler de köpekler de yanlış beslenme, egzersiz azlığı ve yaşanan sağlık sorunları neticesinde aşırı kilo sorunu yaşayabilirler. Köpeklerde obezite ciddi sağlık problemlerine yol açabilen, köpeklerin psikolojisini bozabilen bir durum olarak kabul edilir. Kilo almaya başlayan ve aldıkları kilo neticesinde sağlıkları tehlikeye giren köpeklerde mama değişimi önemli bir gereklilik haline gelebilir. Fazla kilo sorunu yaşayan köpekler için veteriner hekimlerin de onayıyla light köpek mamaları tercih edilmelidir.

Alerjiler: Kronikleşen kaşıntılar köpeklerde en sık görülen alerji belirtileri arasında yer alır. Birçok farklı alerjen kaynağına duyarlı olabilen köpekler için köpek mamaları da risk faktörü olarak kabul edilir. Köpeklerde alerji nedeni köpek mamaları olduğu takdirde mama değişimi tercihten ziyade bir zorunluluk olarak ön plana çıkar. 

Sağlık Sorunları: Hastalıklar genellikle yaşla birlikte artış gösterir, ancak her yaşta da ortaya çıkabilirler. Köpeklerde görülen hastalıklardan bazıları özel bir beslenme programına geçiş yapılmasını gerektirdiği takdirde, veteriner hekimler uygun mama önerisinde bulunacaklardır. Sağlık sorunları köpeklerde mama değişimi yapılmasının en önemli gereklilikleri arasında yer alır. 

mama yiyen uzun tüylü köpek

Köpeklerde Mama Değişimi Zararlı mı?

Köpeklerde mama değişimi gerekli olduğu hallerde, mama değişiminin zararlı olmasından ziyade yararlı olduğu ifade edilebilir. Ancak sık sık mama değiştirilmesi ve bu değişimin de doğru ve sistemli bir şekilde yapılmaması dostlarımız için zararlı olabilir. Köpeklerde mama değişimi yapılması için veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Mama değişimini zorunlu kılan bir unsur olmasa da farklı markanın bir ürününe geçiş yapılması istendiği takdirde geçişin zararlı olmaması için kurallarına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

Köpeklerde Mama Değişimi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde mama değişimi yapılacaksa kesinlikle hızlı davranılmamalıdır. Bu süreç minimum 7 günlük bir periyot dahilinde gerçekleştirilmelidir. American Kennel Club önerileri mama değişimin ilk iki gününde öğünlerin %25’nin, 3. ve 4. günlerinde %50’sinin, 5. ve 6. günlerinde %75’inin ve 7. gün itibarıyla da %100’ünün yeni mamadan oluşması yönündedir. Bazı köpeklerin mideleri oldukça hassas olabilir; gıda alerjileri ya da diğer sindirim sistemi sorunları mama değişimi için daha uzun süreye ihtiyaç duyulmasına yol açabilir. Köpeklerde mama değişimi sürecinin en önemli unsuru, köpek özelinde gözlemlenen reaksiyonlardır. Geçiş aşamasında köpeklerin iştahı azalırsa, ishal ve kusma gibi şikayetler yaşanıyorsa 7 günlük sürenin 2 – 3 haftaya uzatılması gerekebilir. Bu doğrultuda veteriner hekimlerin önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. Köpekler geçiş aşamasına adapte olmakta normalden çok zorlanıyorlarsa, yeni mamanın da değiştirilmesi gerekebilir.

Köpeklerde Mama Değişimi Tüy Döker mi?

Köpeklerde tüy dökülmesi hem mama değişiminin nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Köpeklerde tüy dökülmesine en sık yol açan unsur gıdalardır. Alerji yapan gıdaları tüketen ya da veteriner hekimlere danışılmadan mama değişimi gerçekleştirilen köpeklerde tüy dökülmesi meydana gelebilir. Bu durumda tüy dökülmesi nedenlerinin doğru belirlenmesi ve neden doğrultusunda önlem alınması önemlidir.

Köpeklerde Mama Değişiminde İshal Görülür mü?

Bu sorunun yanıtı değişim sürecinin doğru planlanıp planlanmamasına göre değişebilir. Mama geçişleri hızlı yapıldığında köpeklerin metabolizması reaksiyon gösterebilir ve çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Köpeklerde mama değişimi kademeli olarak gerçekleştirilmediği takdirde kusma, ishal ve yemek yemeyi reddetme gibi sonuçlarla karşılaşılması söz konusu olabilir. 

Köpek mamaları arasından seçim yapılırken dostlarımızın yaşları, genel sağlık durumları, aktivite seviyeleri ve veteriner hekimlerin önerileri dikkate alınmalıdır. Köpek mamaları kategorisini inceleyerek siz de dostunuz için en doğru tercihi yapabilir, sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.