Köpeklerde Lentiküler Skleroz Nedir?

Köpeklerde Lentiküler Skleroz Nedir?

21.01.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen



Köpeklerde mavi göz hastalığı olarak da bilinen lentiküler skleroz yaşlı köpekler arasında sıkça görülmektedir. Farklı göz hastalıkları ile karşılaştırılan lentiküler skleroz çok fazla ilerlemediği sürece görüş kaybına neden olmaz. Ancak lentiküler skleroz ya da mavi göz hastalığı olan köpeklerin düzenli veteriner hekim kontrollerinin yapılması önerilir. Bu yazımızda köpeklerde lentiküler skleroz hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

gözünde mavi bulutsu görünüm olan köpek

Köpeklerde Lentiküler Skleroz Nedir?

Köpeklerin gözünde bulunan lens, gözün arkasındaki retina tabakasına ışık vurduğunda köpeğinizin net bir şekilde görebilmesine yardımcı olmaktadır. Köpeğiniz yaşlandıkça lensin yapısında değişiklikler meydana gelir ve üzerine yeni katmanlar eklenir. Gözün boyutu ise değişmez ve buna bağlı olarak lensi tutan kapsül genişleyemez. Basitçe köpeğinizin gözündeki lens yaşlanma ile beraber gözün içerisinde geliştikçe lens bağı katmanlarına baskı yapmaya başlar. Köpeklerde lentiküler skleroz adı verilen bu rahatsızlık gözlerde bulutsu görünüme neden olduğu için katarakt ile sıkça karıştırılmaktadır. Ancak lentiküler skleroz ile köpeğin görüşünde çok büyük değişiklikler meydana gelmez.

Köpek gözünün mavileşmesi ile karakterize lentiküler skleroz katarakt ya da glokoma oldukça benzerdir. Bu nedenle katarakt ya da glokoma olmadığından emin olmak için köpeğin mutlaka uzman veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Köpekler yaşlandıkça gözlerinde ve vücudun diğer bölgelerinde değişiklikler meydana gelmeye başlar. Lentiküler skleroz da bu değişikliklerden bir tanesidir.

Köpeklerde gözün lens bölümü korteks, kapsül ve nükleus adı verilen yapılardan oluşur. Korteks lensin dış kısmıdır, kapsül lensi çevreleyen membrandır ve son olarak nükleus ise lensin merkezidir. "Köpeklerde mavi göz hastalığı nedir?" sorusunu cevabını tam olarak anlayabilmek için ilk olarak gözün yapısını kavramak gerekir. Lensi oluşturan katmanlarda yaş ilerledikçe değişiklikler meydana gelir ve yeni katmanlar oluşur. Yeni lifler kendilerine yer açabilmek için eski lifleri iterler. Eski lifler lens kapsülünden dışarı çıkamadığı için nükleusa doğru baskı yapar. Zaman içerisinde eski lifler birleşerek gözde bulutsu görünüme neden olur. Oluşan bu yoğunluğa lentiküler skleroz ya da nükleer skleroz adı verilir.

gözleri sulanmış köpek

Köpeklerde Lentiküler Skleroz Belirtileri

Köpeklerde lentiküler skleroz belirtileri genellikle 6 - 8 yaş arasında görülmeye başlar. Zaman içerisinde göz bebeği normal siyah rengini kaybeder ve beyaz ya da mavi bulutsu görünüm oluşur. Bazı durumlarda görüş kalitesi de düşebilmektedir. Köpeklerde lentiküler skleroz belirtileri arasında mesafe ve derinlik algısının kaybolması ve ortam ışığının değişmesi ile gözlerdeki bulutsu görünümün değişmesi de yer almaktadır. Lentiküler skleroz her iki gözde de meydana gelmektedir.

Köpeklerde Lentiküler Skleroz Tanısı Nasıl Konur?

Köpeklerde mavi göz rahatsızlığı aynı zamanda bulutlu bir görünüme neden olur. İlk bakıldığında bu bulutlu görünüm katarakt ile kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Veteriner hekim gözleri kontrol ettikten sonra doğru tanıyı koyabilir. Muayene sırasında genellikle gözleri açacak bir sıvı kullanılır ve daha sonra elde tutulan ışık ile iki gözünde arkasına bakılır. Gözde değişimler başlar başlamaz veteriner hekime muayene gitmek gerekmektedir. Çünkü gözde her meydana gelen değişiklik lentiküler skleroz olmayabilir. Dışarıdan gözle görülebilecek belirtilere sahip olmayan göz hastalıkları da bulunabilmektedir. Birçok göz hastalığı tedavi edilmediğinde ilerler ve çok geç kalındığında tedavi edilmesi mümkün olmayacak hale gelir, görme kaybına varan sonuçlara neden olur.

Lentiküler skleroz çoğunlukla görüş kaybına neden olmaz. Zaman içerisinde köpekler özellikle uzaktaki nesneleri ve canlıları yeterince net göremez. Mavi göz hastalığı olan köpeklerin görüşünde meydana gelen değişiklikler, katarakt gibi başka bir göz hastalığının belirtisi olabilir. Özel göz testleri ile görüş kaybı olup olmadığı muayenede ortaya çıkmaktadır.

gözlük takmış köpek

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

"Köpeklerde mavi göz hastalığı nasıl geçer?" sorusunun cevabı çok merak edilse de aslında bu durum bir rahatsızlığa ya da görme kaybına neden olmaz. Köpeklerde lentiküler sklerozun engellenmesini ya da ortadan kalkmasını sağlayacak bir tedavi bulunmamaktadır. İnsanlarda benzer lens değişimleri sonrasında yakını görmeme başlar ve genellikle okuma gözlükleri kullanılır. Görüş kaybının çok ileri seviyelerde olduğu durumlarda ameliyat gerekmektedir. Köpeklerde lens değişikliği operasyonu genellikle katarakt tedavilerinde tercih edilse de çok ilerleyen lentiküler skleroz görülmesi halinde tercih edilir.

Köpeklerde mavi göz hastalığı tedavisi olmasa da veteriner hekimin yılda iki defa gözleri kontrol etmesi gerekir. Düzenli kontrol sayısı yaş arttıkça artabilmektedir. Lentiküler skleroz ile ilgisi olmayan başka göz rahatsızlıkları zaman içerisinde gelişebilmektedir. Görüş kaybı, acı, akıntı, şişme, kızarma ya da diğer hastalık belirtilerinden biri görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.