Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

14.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeğinizin uzun kulakları, alerjisi ve yüzme sevgisi varsa muhtemelen çoktan kulak enfeksiyonunu yaşamış olabilirsiniz. Köpeklerde kulak enfeksiyonu yaygın görülmektedir. Köpeğin anatomisi, metabolizması ve gündelik alışkanlıkları onu kulak enfeksiyonuna yatkın hale getirebilir. Köpeklerde kulak iltihabı oluşması alınacak bazı ufak tefek önlemlerle engellenebilir. Köpeğinizde kulak iltihabı olduğundan şüphelendiğiniz zaman çok vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürmeniz gerekir. Özellikle köpeklerde orta kulak iltihabı ya da iç kulak iltihabı tedavi edilmediğinde kulak zarında yırtılmalara neden olarak duyma kaybına yol açabileceği için erken dönemde müdahale oldukça önemlidir.

Kulak iltihabının belirtilerini gözden kaçırmak pek mümkün değildir. İltihap kapan köpekler kulaklarını sallarlar, kafalarını iltihaptan etkilenen kulağın olduğu tarafa yatırırlar. İltihap görülen kulaktan ağır bir koku yayılır ve akıntı gelebilir.

kulak muayenesi yapılan köpek

Köpeklerde Kulak İltihabını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Köpek kulak iltihabı tedavisi genellikle iltihabın önlenmesinden daha zordur. Bu nedenle köpek sahiplerinin köpeğin kulaklarına dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir. Köpeklerde kulak iltihabını önleyebilmek için dikkat edilmesi gerekenleri köpeğin bakım rutinine dahil ederek bu sorunu engelleyebilirsiniz.

kulagi kontrol edilen köpek

Kulak İltihabının Altında Yatan Nedenleri Belirleyin

Köpeklerde kulak iltihabını önlemek için öncelikli olarak kulak iltihabına yol açan nedenleri bilmek gerekmektedir. Alerjiler, yabancı madde kaçması, hormonal hastalıklar, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar ve tümörler köpeklerde kulak iltihabına yol açar. Kulak iltihaplarının en sık karşılaşılan nedeni alerjilerdir. Ciltte meydana gelen alerjiler rahatsızlık hissine neden olur ve cildin ısısını artırır.

Özellikle geniş kulak kanalına sahip olan köpeklerde kulağın içinde bulunan bakteriler ve mantarlar aşırı çoğalarak enflamasyonun artmasına neden olur. Polen, çimen, akar ya da bit alerjisi gibi çevresel alerjenler iltihaba yol açabilir. Gıda alerjisi ve gıda hassasiyeti de köpeklerde iltihap nedenleri arasında yer alır. Eğer köpeğinizin alerjileri bulunuyorsa onu alerjenlerden mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışmak kulak iltihabı riskini de düşürür.

kurulanan köpek

Köpeğinizin Kulaklarını Kuru Tutun

Mantar ve bakteri sıcak ve nemli ortamlarda çoğalır. Bu da köpek kulaklarının mantar ve bakteriler için diledikçe çoğalabilecekleri bir petri kabı görevi görmesine neden olur. Cocker Spaniel ya da Retriever gibi büyük kulakları nemin içeride kalmasına neden olan köpek ırklarında kulak iltihabı daha sık görülür. Kulak iltihabına yatkın köpeklerin kulaklarının kuru olduğundan emin olmak için düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Özellikle köpeğiniz sık yüzen ya da sık banyo yapan bir köpekse buna ekstra dikkat etmelisiniz. Kulağın çok ıslak kalmasına izin vermeden kurulamak mantar ve bakterilerin ihtiyaç duyacağı nemli ortamın önlenmesini sağlar. Banyodan önce köpeğinizin kulağına pamuk yerleştirebilirsiniz. Pamuğun kulağın sadece girişini kapatması yeterli olur çok ileri yerleştirmemeniz gerekir. Banyodan ya da yüzmeden sonra kâğıt havlu ile kulaklarını kurulamak yeterli olmaktadır.

kulak temizliği yapılan köpek

Düzenli Kulak Temizliği Yapın

Köpeklerde kulak temizliği iltihabın önlenmesi açısından önemlidir. Köpeğinizin kulağını her 5 - 10 günde bir temizlemeniz kulak iltihabı riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Köpek kulak iltihabı ve/veya düzenli kulak temizliği için damla ya da temizlik solüsyonü kullanılabilir. Köpeklerin kulak bakımı için özel olarak formüle edilmiş solüsyonlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Köpeğinizin kulak kanalını veteriner hekimin önerdiği solüsyon ile doldurduktan sonra 20 - 30 saniye masaj yapmak yeterlidir. Sonrasında köpeğinizin kafasını sallayarak solüsyonu kulağından atmasına izin verebilirsiniz. Kulak kanalına kulak çubuğu ya da pamuk sokmak kulaktaki kirlerin daha derine gitmesine yol açar ve kulak zarına zarar verebilir. Bu nedenle kulak temizliğinde kulak kanalına bir cisim sokmamanız gerekir.

kulağı temizlenen köpek

Gıda Destekleri Kullanın

Yüksek kaliteli içerilere sahip mamalar beslenme ihtiyaçlarının tamamını karşılamaya yönelik geliştirilmektedir. Ancak kulak enfeksiyonlarını önlemek için bazı gıda desteklerini tercih edebilirsiniz. Bu destekleri kullanmadan önce mutlaka veteriner hekime kullanımı konusunda danışmanız gerekir. Alerji kaynaklı iltihapların önlenmesinde Omega - 3 yağ asitleri yardımcı olmaktadır. Bu destekler enflamasyonu düşürerek kulak enfeksiyonunu önler. Balık yağı gibi Omega - 3 yağ asidi destekleri köpeklerin kulağında ve patilerinde sıkça görülen alerjilerin hafifletilmesini sağlar. Köpeklerin tüketebileceği Omega - 3 kaynaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması köpeklerin enfeksiyonlara daha yatkın olmasına neden olur. Bu nedenle dengeyi yakalamak önemlidir. Probiyotik destekler sindirim sistemindeki bakteriyel floranın dengelenmesine yardımcı olarak bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Sağlıklı ve mutlu bağırsaklar aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir.

kulak iltihabı tedavisi yapılan köpek

Köpeklerde Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerin yaklaşık olarak %20’sinde kulak enfeksiyonu görülür. Köpekler kulak kanallarının şekilleri nedeniyle kulak iltihabına insanlardan daha yatkındır. İltihabın oluşması durumunda veteriner hekimler genellikle köpeklerde kulak iltihabı için antibiyotik solüsyon ile kulakları temizlemektedir. Ayrıca evde kullanım için köpek kulak iltihabı ilacı da kullanılabilir. İltihap genellikle tedavi başladıktan 1 - 2 hafta sonra iyileşir. Ancak aşırı iltihaplanmanın olduğu ya da iltihabın altında yatan nedenin devam ettiği durumlarda tedavi aylarca sürebilmektedir. Bazı köpeklerde kulak iltihabı kronik bir hale gelebilir. Bu gibi durumlarda ameliyat ile kulak kanalı alınmaktadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.