Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

06.04.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde kiraz göz, üçüncü göz kapağının sarkmasına verilen isimdir. Niktitatif zar, gözyaşı salgılayan ve normalde köpeklerin gözünün köşesinde gizlenen bir dokudur. Kiraz göz meydana geldiğinde bu zar büyüyerek gözden dışarı çıkar ve gözün köşesinde pembe renkli bir kitle olarak görülür. Kiraz göz genellikle gözün kurumasına ve tahrişe neden olur bu nedenle daha ciddi göz problemlerine yol açabilmektedir. Kiraz göz meydana geldiğinde durumun daha ciddi bir rahatsızlığa yol açmaması için vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. Kiraz göz hastalığı önlenebilir değildir. Bu nedenle özellikle kiraz göz hastalığına yatkın köpeklerin gözlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

kiraz göz hastalığı olan köpek

Kiraz Göz Belirtileri

Cherry eye köpek olarak adlandırılabilen kiraz gözlü köpeklerde bu rahatsızlığın görülen en büyük belirtisi göz kenarından pembe kitlenin görünmesidir. Kitle, gözün burna yakın köşesinden çıkar vedışarıdan bakıldığı zaman görülmemesi mümkün değildir. Bu kitle birkaç gün sonra kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Ancak genellikle kalıcıdır ve tedavi edilmediğinde bazı komplikasyonlara neden olur.

Kiraz göz belirtileri arasında gözde pembe renkli kitle, koyu bir sıvı sızıntısı ve sürekli olarak gözü kaşıma hareketi görülmektedir. Başka diğer rahatsızlıklar da bu belirtilere neden olabilmektedir. Fiziksel travma ya da yabancı madde ile gözün teması da kiraz göz hastalığı ile benzer belirtilere sahiptir. Bu durumların sonucunda görüş kaybı ya da gözün fiziksel kaybı meydana gelebilir. Belirtilerin görülmesi durumunda ilerlemeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Rahatsızlık ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olmaktadır.

yerde yatan siyah köpek

Kiraz Göz Neden Olur?

Kiraz göz genelde bir yaşının altındaki köpeklerde görülmektedir. Üçüncü göz kapağını yerinde tutan bağ dokunun gevşemesi ya da kopması durumunda kiraz göz olarak adlandırılan rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu rahatsızlığın tam olarak nasıl meydana geldiği bilinememektedir. Diğer taraftan tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Kiraz göz tek bir gözde ya da her iki gözde birden oluşabilmektedir. Bazı köpek türleri kiraz göze daha yatkındır. Amerikan Cocker Spaniel, Beagle, Basset Hound, Lhasa Apsos, İngiliz Bulldog, Çin Sharpei, Newfoundland, Burma ve Cane Corso kiraz göz rahatsızlığına yatkın köpek türleridir.

gözü kanlanmış köpek

Kiraz Göz Tanısı Nasıl Konur?

Kiraz göz rahatsızlığı dışarıdan bakıldığında kolaylıkla görülebildiği için oldukça kolay tanı konabilmektedir. Ancak gözün genel sağlık durumunu değerlendirmek adına veteriner hekimin fiziksel muayene gerçekleştirmesi gerekmektedir. Üçüncü göz kapağının şişmesi ile gözyaşı üretimi düşer. Köpeğin gözünün kurumadığından emin olmak için Schirmer Gözyaşı Testi yapılabilmektedir. Bununla beraber korneada çizik olup olmadığı da kontrol edilmektedir. Korneada meydana gelen çizikler ya da yırtıklar sadece ağrıya değil aynı zamanda ülserleşmeye, enfeksiyona ve perforaja neden olabilmektedir.

ameliyat masasında yatanköpek

Kiraz Göz Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde kiraz göz hastalığı tedavisi genellikle cerrahidir. Kiraz göz ameliyatı ile üçüncü göz kapağı arkasında yer alan göz kapağı bezi yerine yerleştirilebilir. Ancak kiraz göz rahatsızlığının aşırı olduğu durumlarda yerleştirme ameliyatı mümkün olmayabilmektedir. Benzer bir şekilde kiraz göz tedavi edilmediğinde üçüncü göz kapağı bezi işlevini yitirebilmektedir. Bu gibi durumlarda üçüncü göz kapağı bezi cerrahi olarak alınmaktadır. Göz kapağı bezinin tamamen alınması son çare olarak düşünülmektedir. Çünkü gözyaşı üretiminde kalıcı azalma meydana gelir ve göz kurumasına neden olur.

Kiraz göz ameliyatı tek tedavi seçeneğidir. Tedavi sonuçları genelde başarılı olmaktadır. Ancak başarı oranı rahatsızlığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kitle görüldükten hemen sonra ameliyatın gerçekleştirilmesi başarı şansını yükseltmektedir. Diğer taraftan beklendiğinde başarı oranı düşmektedir.

yatan koyu kahverengi tüylü köpek

Kiraz Göz İyileşme Süreci

Ameliyat sonrasında iyileşme sona erene kadar köpeğin Elizabeth yakalığı takması gerekir. Genellikle 14 gün içerisinde iyileşme gerçekleşmektedir. Genç köpekler oldukça enerjik ve hareketli olduğu için boyunluğun mutlaka kullanılması çok önemlidir. Kiraz göz ameliyatı genellikle minimal invaziv bir yöntemdir ve sonrasında kullanılacak ağrı kesici ilaçlar ile iyileşme dönemi konforlu geçirilebilmektedir.

Üçüncü göz kapağı bezi, gözyaşının %35'ini üretmektedir. Kiraz göz rahatsızlığı ile zaman içerisinde özelliğini kaybeder ve göz kuruluğuna yol açar. Göz kuruluğu köpeklerde ülser, enfeksiyon ya da perforaja neden olur. Kiraz göz ameliyatı kuru göz riskini düşürür ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Kiraz göz ameliyatı sonrasında köpeğin hayatı boyunca göz kuruluğu kontrolü yapılmalıdır. Ameliyattan yıllar sonra bile kuru göz ortaya çıkabilmektedir.

Kiraz göz hastalığı insanlara ya da diğer canlılara bulaşmamaktadır. Bu hastalık fiziksel olarak kasların işlevini yerine getirememesiyle ortaya çıkar. Bu nedenle herhangi bir bulaşıcılığı bulunmamaktadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.