Köpeklerde Kafa Sallama

Köpeklerde Kafa Sallama

28.07.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerin yaptığı bazı hareketler düzensiz olarak, rastgele ya da nadiren yapıldığında çok önemli değildir. Ancak bir düzen oluştuğunda ya da sıklıkla yapılan bir hareket ortaya çıktığında bu durum genellikle bir probleme işaret etmektedir. Köpeklerde kafa sallama da bunlardan bir tanesidir. 

İlk olarak köpeğin neden kafa salladığını anlamak gerekmektedir. Köpekler genellikle kulaklarının içerisinde orada olmaması gereken bir cismi çıkarmaya çalışırken kafalarını sallarlar. Sert ve hızlı sallama sonucu ortaya çıkan güç inanılmazdır. Bu hareket sonucunda kulakta bulunan yabancı madde genellikle kolay bir şekilde vücut dışına atılır. 

Köpeğin kulağında kaşıntı ya da rahatsızlık hissi olması durumunda da köpekler içgüdüsel olarak kulaklarını sallarlar. Köpeğin kulağınabirkaç tane çimen parçası ya da küçük bir böcek olduğunda kafa sallamak genellikle işe yaramaktadır. Ancak köpeğin sürekli olarak kafa sallaması, bu hareketle geçmeyen bir problem olduğuna işaret eder. Böyle bir durumla karşılaştığınızda vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. 

kafasını sallayan ıslak köpek

Kafa Sallama Neden Olur?

Köpeklerde kafa sallama birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sürekli hale gelen kafa sallama sağlık problemlerine işaret etmektedir bu nedenle köpeğinizin düzenli olarak kafa salladığını düşündüğünüzde mutlaka veteriner hekime muayeneye götürmeniz gerekmektedir. Kafa sallamanın nedeni genellikle çok ciddi sağlık sorunları olmasa da tedavinin aksatılmaması gerekir.

Enfeksiyon

Köpeklerde kafa sallama durumunda en sık karşılaşılan problem kulak içi enfeksiyondur. Kulak enfeksiyonları genellikle çok kaşıntılı ve akıntılı olmaktadır. Bu da köpeğin sürekli olarak kafasını sallamasına yol açar. 

Köpeğinizin kulağını kontrol ettiğinde kırmızılık, şişlik ve akıntı olduğunu görürsünüz. Toz akarları da kulak enfeksiyonu ile aynı belirtilere yol açmaktadır. Ancak mantar ya da bakteriyel enfeksiyon kadar sık görülen bir problem değildir. Bazı durumlarda enfeksiyon kulağın derinliklerinde meydana gelir. Bu gibi durumlarda gözle görünen bir belirti olmasa bile enfeksiyonun varlığı köpeği rahatsız etmektedir. 

Alerji Kaynaklı Kaşıntı

Alerjiler köpeklerde kafa sallamaya neden olan bir diğer yaygın problemdir. Polen, toz ya da akar gibi çevresel alerjenler ya da gıda alerjisi köpeklerde kaşıntıya, tüy kaybına ve kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Gıda alerjisi teşhisinin konabilmesi için problemi yaşayan köpeklerin pirinç ya da patates gibi tek karbonhidratlı ve genellikle ördek ya da geyik eti gibi daha önce hiç yemediği protein kaynaklı beslenmesi gerekmektedir. Bir diğer seçeneklerde alerjiye neden olmayan parçalara ayrılmış hidrolize mamalardır. Köpeğin ilk bir ya da iki ay boyunca sadece bu mamayı yemesi gerekmektedir. Alerji belirtilerin ortadan kalkması ya da hafiflemesi köpekte gıda alerjisi olduğunu göstermektedir. Çevresel alerjiler ise intradermal cilt testi ya da kan tahlili gibi çeşitli testlerle teşhis edilebilmektedir. 

Kulağa Su Kaçması

Köpekler kulaklarına su kaçmasından aşırı rahatsız olurlar ve bu gibi durumlarda sürekli olarak kafalarını sallarlar. Köpeğin denize gireceği ya da yıkanacağı zaman kulaklarına bir parça pamuk tıkayarak bunun önüne geçmek mümkündür. Köpeğinize banyo yaptırırken direkt olarak kulağına su tutmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Bunun yerine vücudunu yıkadıktan sonra yüzünü ve kulaklarını ıslak havluyla silmek daha güvenli bir yöntemdir.

Kafa Sallamaya Neden Olan Ciddi Problemler

Köpeklerde kafa sallamaya neden olabilecek bazı ciddi sağlık problemleri de bulunmaktadır. Enflamasyon ve nörolojik bozukluklar bunlardan bazılarıdır. Köpeğinizde kulak enfeksiyonunun sürekli olarak tekrarlıyorsa bu durum alerjilerin yanı sıra anatomik anomaliler ya da hipotiroit kaynaklı olabilmektedir.

Köpeklerin kafa sallamasına neden olan problemin teşhis ve tedavi edilmesi bu hareketin ortadan kalkmasını sağlamaz aynı zamanda kafayı sert bir şekilde sallama sonucunda kulağın içerisinde yer alan ince kan damarlarında yırtık meydana gelmesinin önüne geçecektir. 


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.