Köpeklerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı
02.08.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen
İltihaplı bağırsak hastalığı köpeklerin bağırsaklarının ve sindirim sistemlerinin sürekli olarak iltihaplanması ile karakterize bir sağlık sorunudur. Bağırsaklarda ve sindirim sisteminde süreklilik gösteren iltihaplanma besinlerin doğru sindirilmesini engeller ve bu duruma bağlı olarak da farklı sağlık sorunları gündeme gelebilir. Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı mutlaka müdahale edilmesi ve kontrol altına alınarak tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Bu yazımızda köpeklerde bağırsak hastalığı ile ilgili sık sorulan soruların yanıtlarından bahsedeceğiz.
İltihaplı Bağırsak Hastalığı Nedir?
Kronik gastrointestinal belirtilerin en yaygın nedeni iltihaplı bağırsak hastalığıdır. Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı temel olarak bir hastalıktan ziyade bir sendrom olarak ele alınmalıdır. Bu sendrom bağırsak yolunun kronikleşmiş bir şekilde tahriş olmasına neden olan reaksiyonlardan ötürü ortaya çıkmaktadır. İltihaplı bağırsak hastalığı ile irritabl bağırsak sendromu semptomları birbirine çok benzer olsa da iki durumun karıştırılmaması gerekir. İltihaplı bağırsak hastalığı fiziksel bir anormallik neticesinde ortaya çıkar ve anormal inflamatuar hücre büyümesi ile karakterizedir. İrritabl bağırsak sendromu ise genellikle stres, beslenme değişimleri, enfeksiyon gibi nedenlere bağlı ortaya çıkar ve ilk olarak kalın bağırsağı etkiler.
Köpeklerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Belirtileri
Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığının semptomları hastalığın ne kadar yayıldığı ve iltihabın şiddeti ile orantılı olarak gelişmektedir.
Kusma: Köpeklerde bağırsak hastalığı söz konusu olduğu zaman kusma yaygın görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Özellikle hastalığın mideyi etkilediği durumlarda kronik kusma olarak adlandırılan durum ortaya çıkar. Kusmaya neden olabilecek herhangi bir beslenme değişikliği olmaması ve kusmanın birkaç günden uzun süre devam etmesi halinde veteriner hekimlere danışmak gerekir.
İshal: Eğer iltihaplı bağırsak hastalığının yayılımı ince bağırsaklarda meydana geldiyse dışkıda kan ve mukus bulunabilir ve ishal meydana gelebilir. Kısa süreli ishal köpeklerde normal karşılansa da ishalin kronikleşmesi ve köpeklerde kanlı ishal görülmesi mutlaka veteriner hekime danışılması ve altta yatan sorunun bulunarak tedavi edilmesi gerekir.
Kilo Kaybı: Nedeni bilinmeyen ve açıklanamayan kilo kaybı köpeklerde bağırsak hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır. Kilo kaybının iltihaplı bağırsak sendromu ile ilişkisi iki şekilde ortaya çıkar. Köpek bu hastalığın belirtileri sebebi ile yemek yemiyor olabilir ya da iltihaplanmaya bağlı olarak besin emilimi yetersiz kaldığı için ihtiyacı olan besinleri alamıyor olabilir. Köpeğin iştahının azalması ya da kilo kaybı yaşamasının uzun süreli devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı hafif seyrediyorsa ya da henüz başlangıç aşamasındaysa köpeklerde halsizlik ve iştahsızlık gözlemlenir. Bu belirtilerin ortaya çıktığı dönemde erken müdahale çok önemlidir. Köpeğin bağırsak alışkanlıklarında ve iştahından birkaç günden uzun süren değişim meydana geldiğinde mutlaka bir uzmana danışılması gerekir.
Köpeklerde Bağırsak Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığı şüphesi söz konusu olduğunda yapılması gereken ilk işlemler dışkı kontrolü, kan testi ve bağırsakların görüntüleme sistemleri ile kontrolünün yapılmasıdır. İltihaplı bağırsak hastalığının spesifik tür tanısının yapılması için doku biyopsisi gerekli olmaktadır. İltihaplı bağırsak hastalığının hangi konumda tutulum gösterdiğinin bulunabilmesi için endoskopik inceleme yapılması gerekebilir. Bunların yanı sıra B12 ve folat seviyelerinin ölçülmesi de doğru tedavi planlaması yapılması açısından önemlidir.
Köpeklerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığının belirli bir tedavisi olmasa da her köpek için ayrı bir yaklaşım ile durumun kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi mümkündür.
Hastalığın teşhisinde elde edilen test sonuçları tedavinin nasıl planlanacağı konusunda yol göstericidir. Beslenme değişikliği, ilaç kullanımı, probiyotik ve takviye kullanımı bu hastalığın tedavisinde tercih edilmektedir.
Beslenme değişikliğinde yüksek lifli ve hipoalerjenik mamaların tüketilmesi önerilir. Tüketilecek mamanın veteriner hekim tarafından belirlenmesi önemlidir. Beslenmede yapılan değişimlerin sonuç vermesi için 8 - 12 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu zaman diliminde kronik kusma ve ishal semptomlarının neden olabileceği dehidrasyon gibi sağlık sorunları için de destekleyici tedaviler uygulanması gerekir.
İlaç tedavisinde antibiyotikler, anti inflamatuar ilaçlar tercih edilebilir. Bu ilaçların kullanımı da köpeğin muayenesinin ve testlerinin tamamlanması sonucunda veteriner hekimin kararı önemlidir. Köpeklerde iltihaplı bağırsak hastalığının tedavisinde her köpek için ayrı bir tedavi planlaması yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
B12 takviyesi hastalığın bağırsak emilimini azaltması sonucunda köpeklerin B12 vitamin eksikliği yaşamaması için tedavi planlanmasında yapılabilir.
Probiyotik ve takviye kullanımı da mutlaka veteriner hekim onayı ile yapılmalıdır. Aksi takdirde hastalığın tetiklenmesine neden olunabilir veya köpeğin sağlık durumunun kötüye gitmesine sebebiyet verilecek bir adım istemeden de olsa atılabilir.
Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.