Köpeklerde Horlama

Köpeklerde Horlama

17.01.2023 Aysegül Tunçay


Köpeğinizin uyurken birdenbire horlamaya başladığına şahit olabilirsiniz. Bunu bazı evcil hayvan sahipleri şirin ya da eğlenceli bulabilirken bazılarıysa köpeğin geceleri çok horlaması yüzünden evde uyumanın zorlaştığından şikâyet edebilir. Yarattığı etki ne olursa olsun köpeğin horlamasının arkasında bir sağlık probleminin yatıyor olma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Horlama, uyku esnasında üst solunum yolunda yer alan gevşek dokunun nefes alıp verme sırasında titreşmesi sonucu ortaya çıkan sestir. Burun, ağzın arka bölümü ve boğazda yer alan yumuşak dokular uykuyla beraber daha gevşek hâle gelir. Bu da nefes alıp vermeyle beraber bu dokuların titremesine ve ses çıkartmasına yol açar. Horlama insanlarda olduğu gibi köpeklerde de oldukça normaldir. Ancak bazı durumlarda dikkat edilmesi gereken bir işaret olabilir. 

halı üstünde uyuyan köpek

Köpekler Neden Horlar?

Köpekler çok farklı sebeplere bağlı olarak horlayabilir. Bu sebeplerin bir kısmı yatış pozisyonu gibi basit olabilirken bir kısmı ciddi sağlık problemlerinin işaretidir. Bu nedenle köpeğiniz horlamaya başladığında onun neden horladığından emin olmanız gereklidir. 

Brakisefal Irklar

Pug, Bulldog, Boston Terrier, Pekingese ya da Boxer gibi bazı köpek türleri horlamaya daha yatkındır. Brakisefal, sırasıyla kısa ve yüz anlamına gelen “brachy” ve “cephalic” kelimelerinden ortaya çıkan bir terimdir. Brakisefal türlerin kafatası daha kısadır. Bu köpek ırklarının yüzleri ve burunları bu nedenle basık bir görünüme sahiptir. Bu köpeklerdeki geniz yolunun kısa olması onlarda horlama da dâhil olmak üzere çeşitli solunum problemlerinin görülmesine yol açar. 

Aşırı Kilo

Aşırı kilolu olan köpeklerin üst solunum yolunda yer alan dokularda aşırı yağ birikme eğilimi görülür. Bu yağ birikimi zamanla köpeğin horlamasına yol açar ve kilo verememesi durumunda horlama problemi giderek kötüleşir. Obezite, horlamanın yanı sıra bir kısmı bundan daha ciddi birçok başka probleme de neden olabilir.  Bu nedenle obezite sorunu yaşayan köpeğinizin ideal kilosuna dönmesine yardımcı olmanız gerekir.

Uyku Pozisyonu

Köpekler oldukça esnek bir vücut yapısına sahiptir. Bu nedenle çok farklı pozisyonlarda uyuyabilirler. Köpeğinizin yatış şekli onun üst solunum yolunun kapanmasına ve hava geçişinin zorlaşmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda köpeğinizi uyandırmanız yeterlidir. Farklı bir uyku pozisyonuna geçtiğinde horlama problemi de ortadan kalkar. 

Solunum Problemleri

Bakteriyel ya da mantar enfeksiyonları veya astım gibi solunum problemleri horlamaya yol açabilir. Solunum yollarını etkileyen hastalıkların diğer belirtileri arasında göz ve burun akıntısı, hapşırma, öksürme, iştah kaybı ve hâlsizlik yer alır. Köpeğinizde bu belirtilerin bir ya da birkaçının görülmesi durumunda veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. 

Diğer Problemler

Köpeğinizin horlama nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Ağza ya da burna kaçan küçük bir yabancı obje, diş apsesi veya diğer diş ve dişe eti problemleri de horlamanın nedenleri arasında yer alır. Çok yaygın olmasa da bazı alerji türleri, polipler, travma, enflamasyon ya da çeşitli tümörler de köpeklerde horlamaya yol açan diğer problemlerdir. 

dili dışarda uyuyan köpek

Horlama Nasıl Önlenir?

Horlamanın önlenme şekli bu problemin altında yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Köpeğinizin obezite kaynaklı bir horlaması varsa onun daha fazla egzersiz yapmasını ve daha dengeli beslenmesini sağlayabilirsiniz. Köpeklerin beslenmesi sırasında puzzle içeren mama kaplarının kullanılması da bir diğer seçenektir. Bu şekilde köpeğinizin daha yavaş yemek yemesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olabilirsiniz. Köpeklerin daha yavaş mama yemesi için tasarlanan mama kaplarını buradan inceleyebilirsiniz

Yabancı objeye bağlı horlamanın tedavi edilebilmesi için bu obje veteriner hekim tarafından çıkarılmalıdır. Bunun için bazı durumlarda köpeğin ameliyat edilmesi gerekebilir. Solunum problemlerine bağlı olarak meydana gelen horlamalarda ise problemin tedavi edilmesi ile beraber horlama da ortadan kalkar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.