Köpeklerde Göz Akıntısı Türleri
Köpeklerde göz akıntısı oldukça yaygın görülen, kimi zaman göze toz kaçması gibi basit bir durumdan kimi zaman bir hastalığın yansıması olarak ortaya çıkan semptomlar arasında yer alır. Köpeklerde meydana gelen göz akıntısının türlerinin ve olası nedenlerinin bilinmesi veteriner hekime uygun zamanda gitmeyi sağlayacak önemli bir güç anlamına gelir. Bu yazımızda köpeklerde sıklıkla görülen göz akıntısı türleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Göz Çapakları
İnsanlarda ve kedilerde olduğu gibi köpeklerde de gözyaşları göz sağlığının sürdürülmesinde önemli görevlere sahiptir. Korneayı besleyen, gözün yüzey kısmındaki toz zerreciklerinin temizlenmesini sağlayan gözyaşları normal şartlar altında gözyaşı kanalları aracılığı ile bölgeden uzaklaştırılır. Ancak bazı durumlarda gözyaşı kanallarının çevresinde yağ, salgılar, ölü hücreler ve tozlar birikebilir. Bu gibi bir durumda köpeklerde göz çapakları oluşumu ile karşılaşılır. Genel olarak sabahları görülen ve belirli bir oranda oluşan göz çapakları son derece normal kabul edilir. Eğer köpeğinizin gözünde her zamankinden fazla çapak oluşumu gözlemleniyorsa bu konu hakkında veteriner hekimlere danışmanızda fayda olacaktır. Normal şartlar altında doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkan çapaklanmanın fazlalaşması, altta yatan farklı bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.
Gözlerde Sulanma
Köpeklerde aşırı göz sulanması, epifora olarak adlandırılır. Köpeklerde aşırı göz sulanmasının ardında birden çok neden bulunabilir. İritanlar, göze kaçan yabancı partiküller, göz sulanmasına neden olan alerjiler, kirpiklerin anatomik olarak içe dönük olması, göz yaşı kanallarının tıkanıklığı, korneadaki yaralanmalar ve hatta göz tansiyonu olarak da bilinen glokomun varlığı köpeklerin gözlerinde aşırı sulanma ile sonuçlanabilir. Köpeklerde göz sululuğunun, ek bir ağrı ve/veya acı belirtisi gözlemlenmiyorsa yakından takip edilmesi kimi durumlarda yeterli olabilir. Ancak gözlerdeki aşırı sulanma devam ediyorsa, gözler kızarmışsa ve farklı göz akıntıları eş zamanlı görülüyorsa en doğrusu köpeklerin veteriner hekime muayeneye götürülmeleri olacaktır.
Kiremit Kırmızısı – Kahverengi Gözyaşı Lekeleri
Köpeklerde kiremit kırmızısı ve kahverengi gözyaşı lekeleri yaygın olarak görülür, açık renkli köpeklerde bunu fark etmek daha kolaydır. Koyu renkli gözyaşı lekelerinin temel nedeni gözyaşlarının içerisinde porfirin adı verilen bir pigmentin bulunmasıdır. Bu pigmentin özelliği uzun süre hava ile temas edince kırmızımsı kahverengiye dönüşmesidir. Köpeklerde kırmızımsı kahverengi gözyaşı lekeleri tek başına çok ciddi bir problem olarak nitelendirilemez. Köpeklerin göz kenarlarında oluşan kahverengi ve kırmızımsı lekelerin temizlenmesi için günde birkaç defa gözyaşı izi çıkartıcı, göz temizleme mendili, gözyaşı lekesi damlası gibi bakım ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir. Köpekler için göz bakım ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Gözyaşı lekelerine ek olarak farklı belirtiler ortaya çıkmışsa dikkatli olmak önemlidir. Gözyaşı lekelerinin artması, gözyaşı izlerinin görünümünün değişmesi ve gözlerde kızarıklık veteriner hekimin kontrolünü gerektiren belirtilere örnek olarak gösterilebilir.
Beyaz ve Gri Mukus Birikimi
Köpeklerde Keratoconjunctivitis Sicca ve kuru göz sendromu olarak da bilinen göz kuruluğu, gözyaşı üretiminin miktar olarak yetersizliği ya da üretilen gözyaşı kalitesinin düşük olması sonucu gündeme gelen bir göz hastalığıdır. Gözyaşının kalitesinin düşüklüğü daha nadir görülen bir sebeptir, bu hastalık genellikle köpeklerin ideal miktarda gözyaşı salgılayamamasıyla oluşur. Gözyaşı miktarındaki azalmanın yaygın nedeni köpeklerin bağışıklık sistemlerinin gözyaşı üretimini gerçekleştiren gözyaşı bezlerine saldırıp onları yok etmesidir. Gözyaşı salgısı azalınca vücut bu açığı kapatmak ve gözleri nemlendirmek için daha fazla mukus üretir. Mukus belirli bir ölçüye kadar gözleri nemlendirebilse de gözyaşının tüm fonksiyonlarına sahip değildir. Dolayısıyla gözlerde kızarıklık, ağrı, kornea renklenmesi ve ülser gelişimiyle karşılaşılabilir. Köpeklerde göz kuruluğu ciddiye alınması gereken göz hastalıkları arasında yer alır.
Hastalığın tedavisi yapılmadığında köpeklerde konforsuzluk ve görme kaybı yaşanabilir. Bu nedenle köpeklerin göz çevrelerinde beyaz ve gri renklerde mukus birikimi gözlemlendiğinde zaman kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne gidilmesinde fayda olacaktır. Köpeklerde düşük gözyaşı üretimi doğuştan olabileceği gibi sonradan da görülebilir. Bazı köpek ırklarında kuru göz sendromu diğer ırklara oranla daha yaygındır. Tedavisi sırasında göz kayganlaştırıcılar ile gözyaşı üretimi uyarıcı ilaçların kombine şekilde kullanılması gerekebilir. Kuru göz sendromu nedeniyle ikincil enfeksiyonların oluşması hâlinde antibiyotik tedavisi gerekli olabilir.
Sarı ve Yeşil Göz Akıntısı
Köpeklerde göz akıntısı sarı ve/veya yeşil renkteyse dikkatli olmak gerekiyor. Yeşil ve sarı renkte akıntılar, özellikle gözlerde kırmızılık ve köpeklerde rahatsızlık hissi bulunuyorsa önde gelen enfeksiyon belirtilerindendir. Göz enfeksiyonları tek başına bir sorun olarak ortaya çıkabilir ya da göz kuruluğu ve kornea yaralanması gibi gözün doğal savunma hattına zarar veren sorunlar neticesinde oluşabilir. Hatta kimi durumlarda göz enfeksiyonlarıyla köpeklerin sistematik sorunlarının göstergeleri olarak da karşılaşılabilir.
Köpeklerde Göz Akıntısının Birçok Nedeni Var
Köpeklerde göz akıntısının birçok farklı nedeni bulunuyor. Akıntının kıvamı ve rengi, akıntıya yol açan neden doğrultusunda değişiklik gösterebiliyor. Örneğin köpeklerin gözünde şeffaf bir akıntı bulunduğunda toz kaçması ya da alerjiler gibi unsurlar öne çıkarken tek gözde kalın kıvamlı mukus olması göze yabancı bir madde temasından şüphelenilmesine yol açıyor. Aynı şekilde akıntının rengi sarı-yeşil olduğunda ciddi bir enfeksiyon riski gündeme geliyor. Bu nedenle köpeklerde göz akıntısının rengine, miktarına, kıvamına dikkat edilmesi gerekiyor. Göz akıntısında bir sıra dışılık fark edildiğinde zaman kaybetmeden veteriner hekime gidilmesiyle köpeklerin göz ve beden sağlığının sürdürülmesi mümkün oluyor.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.