Köpeklerde En Sık Görülen Yeme Bozuklukları

Köpeklerde En Sık Görülen Yeme Bozuklukları

04.10.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de yeme bozukluğu çeşitleri ile karşılaşılması mümkündür. Köpeklerde yeme bozuklukları farklı nedenlerle farklı özelliklerde ortaya çıkabilir. Günlük almaları gereken kalorileri almalarını engelleyerek gelişim sorunları yaşamalarına neden olabilen ya da genel sağlık durumlarını etkileyebilen yeme bozuklukları hakkında farkındalığın yükselmesi oldukça önemlidir. Köpeklerde yeme bozuklukları belirtileri fark edildiği anda veteriner hekimlere danışılması sağlıklarının sürdürülmesi adına belirleyici bir gereklilik haline gelir. Bu yazımızda köpeklerde en sık görülen yeme bozukluğu çeşitleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

boş mama kapının önünde oturan Labrador Retriever cinsi köpek

Aşırı Yemek Yeme

Köpeklerde en sık görülen yeme bozukluklarının başında aşırı yeme gelir. Aşırı yemek tüketimi köpeklerde hem obezite hem de obezite kaynaklı oluşabilen kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek sorunları ve eklem rahatsızlıkları riskini artıran önemli bir unsurdur. Köpeklerde obezite hakkında daha önce sizler için bir içerik hazırlamıştık. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Aşırı yemek yeme bozukluğu genellikle her istedikleri zaman yemek erişimi olan köpeklerde yaygın şekilde gözleniyor. Bu noktada köpek ebeveynlerinin bilinçlenmesi önem aşıyor. Köpeklerle yaşayan birçok kişi köpeklerin mama başında beklemesi ve masum bakışlar atması sonucu öğün dışı yiyecekleri cömertçe sundukları için köpeklerde yeme bozuklukları belirtileri ihtimali yükseliyor. Yine de bu yeme bozukluğu sebepleri incelendiğinde yalnızca insan ve köpek arasındaki ilişkinin etkili olduğunu söylemek doğru değil. Köpeklerin fazla yemesinin ve kilo almasının ardında hipotiroidizm veya Cushing hastalığı gibi hormonal rahatsızlıklar da olabilir. Yaşın ilerlemesi de önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle aşırı yemek tüketen köpeklerin genel sağlık kontrollerinden geçmesi de gereklilik olarak değerlendirilir.

Anoreksi

Fiziksel olarak açlık hissedilmesine rağmen iştahın mental olarak baskılanması sonucu yemek yememe ile karakterize anoreksi, köpeklerde görülen yeme bozukluğu çeşitleri arasında yer alır. Köpeklerde iki ayrı tür anoreksi görülebilir; gerçek anoreksi ve sahte anoreksi. Sahte anoreksi durumunda köpekler yemek yemeyi ister ancak çiğneme ve yutma gibi fiziksel eylemleri yerine getiremez. Her iki türde de köpekler yemek yiyemediği için gıda alımında açık oluşur. Anoreksi köpeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir yeme bozukluğudur, bu nedenle ciddiye alınmalıdır. Anoreksi adı verilen yeme bozukluğu sebepleri sorunun türüne göre farklılaşabilir. Gerçek anoreksinin ardında sistemik hastalıklar, stres, zehirlenme, bağışıklık sistemi sorunları, iştahı baskılayan ağrı, kanser, gastrointestinal tıkanıklıklar, mide bulantısı, aşırı sıcak ve ilaçların yan etkileri bulunabilir. Sahte anoreksi ise ilerlemiş diş ve diş eti hastalıkları, çiğneme kaslarındaki sorunlar, tükürük bezlerindeki hastalıklar, çiğnemeyi ya da yutmayı engelleyen nörolojik hastalıklar, ağrı ve göz arkasındaki abse oluşumu gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

mama kabının yanında oturan kahverengi, mavi gözlü köpek

Dışkı Yeme

Köpeklerde “koprofaji” olarak da adlandırılan dışkı yeme hem bir yeme bozukluğu hem de davranış bozukluğu olarak sınıflandırılabilir. Besin emiliminizi azaltan, sindirim sisteminde rahatsızlığa neden olan tıbbi sorunlar köpeklerde dışkı yeme bozukluğu sebepleri arasında yer alabilir. Bu gibi bir durumda köpeklerin eksiksiz bir fiziksel muayeneden geçirilmesi gerekir. Yavru köpeklerde sık görülebilen bu sorun dahilinde beslenme planı ve dışkılama sıklığının değerlendirilmesi önemlidir. Köpeklerin dışkıları çok yumuşaksa ya da dışkılardaki besinler sindirilmeden vücut dışarısına atılmışsa ek tetkikler gerekli olabilir. Köpeklerde dışkı yeme bozukluğunun tedavisi altta yatan medikal bir neden varsa teşhis ve tedavi edilmesi ile sonuçlanabilir. Ancak bu yeme bozukluğu davranışsal nitelik taşıyorsa köpeklerin dışkı ile temasının engellenmesi önemlidir. 

Çok Hızlı Yemek Yeme

Köpeklerde görülen yeme bozuklukları yalnızca az ya da çok yemek ile sınırlı değildir. Bazı köpeklerde aşırı hızlı yemek yeme sorunu ile karşılaşabilir. Çok hızlı yemek yenmesi yemeklerin çiğnenmeden yutulması ve bunun sonucunda da kusma, mide burulması, şişkinlik, boğulma ve sindirim sistemi hastalıkları riskinde artış anlamına gelir. Köpeklerde hızlı yeme davranışının önüne geçilmeye çalışılırken dikkatli olunmalıdır. Önlerinden mamayı almak saldırganlık ile karşılaşılmasına neden olabilir. Çok hızlı yemek yeme genellikle yavruluk döneminden yetişkinliğe taşınan bir sorundur. Evde tek hayvan olan köpeklerde de birden çok evcille yaşayanlarda da bu sorun ile karşılaşılabilmektedir. Çok hızlı yemek yeme davranışına neden olan medikal sorunların olabileceğinin de göz ardı edilmemesinde fayda vardır. Köpeklerde iç parazitler olduğunda tüketilen besinler köpeklerin vücuduna giremediği için köpekler sürekli aç hissederek hızlı yemek yiyebilir. Bu nedenle diğer tüm yeme bozukluğu türlerinde olduğu gibi hızlı yemek yiyen köpeklerin de veteriner hekimlerin kontrollerinden geçmeleri gerekir. 

mamanın üstünde uyuyan Rottweiler cinsi yavru köpek

Pika

Yiyecek niteliği taşımayan objelerin, cisim veya maddelerin tüketilmesi ile karakterize yeme bozukluğu “pika” olarak adlandırılır. Pika genellikle psikolojik bir sorun olsa da köpeklerde yetersiz beslenmenin ya da çeşitli sağlık sorunlarının göstergesi olarak da ortaya çıkabilir. Köpeklerde pika belirtileri yenen objenin veya objelerin türüne göre değişiklik gösterebilir. Kusma, ishal, ağız kokusu, salya akıtma, siyah renkte dışkı, karın ağrısı, şoka girme, öksürme, zehirlenme, enfeksiyon, halsizlik ve kabızlık gibi belirtilere neden olabilen pika depresyon ve sosyalleşme eksikliğinde de diyabet, iltihaplı bağırsak hastalığı, kansızlık, vitamin eksikliği, beslenme azlığı, hipertiroidizm gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Gerek altında çok ciddi nedenlerin yatabilmesi gerekse besin niteliği taşımayan objelerin tüketilmesi sonucu oluşabilecek tehlikeli durumlar düşünüldüğünde pikanın mutlaka veteriner hekimlerin kontrolünü gerektirdiği sonucuna varabiliriz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.