Köpeklerde Egzama Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Egzama Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

08.02.2021 Deniz Öz


Köpeklerde egzama oldukça yaygın görülen, ıslak ve kuru tipte meydana gelebilen, tipi doğrultusunda da farklı belirtilere yol açabilen bir sağlık sorunudur. Yoğun bir kaşıntıya neden olabilen köpek egzaması, dostlarımızın lezyonların ortaya çıktığı vücut kısımlarını ısrarlı bir şekilde yalamasına, ısırmasına, kaşımasına ve bunun sonucunda da semptomların kötüleşmesine neden olabilir. Köpeklerde egzama belirtileri vücudun genelinde görülebileceği gibi daha çok bacak, sırt, bacak arası, kuyruk ve testis torbası çevresinde ortaya çıkabilir. İlerleyici ve kronik bir hal alabilen bu rahatsızlık ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Köpeklerde Egzama Nedir?

Egzama, cildin en üst tabakası olan epidermisin farklı nedenlerle iltihaplanması durumudur. Köpek egzama olduğu zaman vücudunda yangı oluşan bölgeyi veya bölgeleri ısrarla yalamaya başlar. Yoğun bir şekilde hissettiği kaşıntı hissini yalayarak, tırnakları ile kaşıyarak ya da ısırarak geçirmeye çalışır. Hissedilen şikayetlerin şiddeti bu davranışlarda aşırılığa ve bu aşırılık sonucunda da cildin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Köpeklerde egzama kesin olarak tedavi edilemez ancak yol açtığı şikayetlerin kontrol altına alınabildiği bilinmektedir. Bu nedenle köpeklerde egzama belirtileri görüldüğü takdirde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir. Böylece fiziksel ve psikolojik anlamda daha sağlıklı olmaları için ilk adım atılmış olur.

köpeğin derisini kontrol eden doktor

Köpeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Bu cilt sorunu köpeklerde nemli/yaş egzama ve kuru egzama olmak üzere iki ayrı tipte ortaya çıkabilir. Egzama tipleri doğrultusunda semptomlar da çeşitlenebilir.

Köpeklerde ıslak egzama belirtileri sürekli kaşınma, lezyonları çiğneme, yalama, tüylerde bölgesel dökülme ile karakterizedir. Ancak en ayırt edici nitelik lezyonların kırmızı, nemli, akıntılı ve kokulu olmasıdır. Islak egzama belirtileri kuru egzamaya oranla daha kolay fark edilir.

Köpeklerde kuru egzama belirtileri ciltte soyulma, döküntü, pullanma ile karakterizedir. Köpeklerde aşırı kaşıntıya ve zaman içerisinde acıya neden olabilen bu sorun dostlarımızın tüylü yapısı nedeniyle erken dönemde fark edilemeyebilir. Bu nedenle düzenli taranmaları ve bu esnada cilt kontrollerinin yapılması önemlidir.

Islak ve kuru egzama ayrımından bağımsız olarak köpek egzaması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Şiddetli kaşıntı
  • Deriyi yalama, kaşıma ve çiğneme
  • Ciltte kızarıklık
  • Mobilyalara veya evdeki diğer eşyalara sürtünme
  • Fiziksel acı belirtileri
  • İştahsızlık, kilo kaybı
  • Agresifleşme, uyku düzeninin bozulması
  • Ciltte sıcak, akıntılı lezyonlar
  • Ciltte kabuklanma ve pullanma
  • Ciltte renk değişimi
  • Ciltte kalınlaşma
  • Kaşıntıyı gidermek için sergilenen davranışlara bağlı oluşan ikincil enfeksiyonlar

Köpeklerde Egzama Nedenleri

Akut olarak ortaya çıkabilen ve tedavi süreçleri başlamadığı takdirde kronikleşerek dostlarımızın hem fiziksel hem de psikolojik sağlığının zarar görmesine neden olabilen egzama nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çok sıcak ya da çok soğuk iklimler
  • Parazit ısırıkları
  • Sık sık yıkanma
  • Temizlik malzemeleri ve polenler gibi alerjenlere maruz kalınması
  • Hormon bozuklukları
  • Irklara özgü genetik faktörler
  • Stres
  • Vitamin eksikliği
  • Viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları ve 
  • Beslenme Sorunları

Köpeklerde egzama ve beslenme arasında sıkı bir ilişki olduğu için bu başlığı ayrı ele almak istiyoruz.

Beslenme ve Köpek Egzaması

Egzamanın birçok farklı nedeni olsa da besin kaynaklı egzamanın görülme sıklığının fazla olduğu bilinmektedir. Köpeklerde dengeli beslenme hem gelişimlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi hem fiziksel sağlıklarının korunması hem de olası hastalıkların önlenmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Özellikle genetik olarak alerjilere yatkın köpek ırklarında sağlıklı ve dengeli beslenme büyük bir gereklilik olarak ortaya çıkar. Köpek maması kategorimize burayı tıklayarak erişim sağlayabilir, köpeğinizin gelişim dönemine ve spesifik ihtiyaçlarına yönelik en doğru ürün seçimini yapabilirsiniz.

Köpek beslenmesinde ne yazık ki çeşitli hatalar yapılabiliyor. Köpeklere çiğ et, çiğ kemik, aşırı yağlı yiyecekler, ayrım gözetmeksizin sofra atıkları, buğday, soya, süt ürünleri, yüksek protein barındıran tavuk eti, tavuk ciğeri, yumurta ve dana eti verilebiliyor. Koruyucu katkı maddeleri barındıran, dostlarımızın ırklarına ve gelişim dönemlerine özel formüle edilmeyen kuru mamalar da köpeklerin genel sağlığı gibi cilt sağlığını tehdit edebilir. Nitekim sokakta yaşayan dostlarımızda cilt hastalıklarının sıklıkla görülmesinin temel nedenlerinden birinin biyolojik olarak kendilerine uygun olmayan ev yemekleri ile beslenmeleri olduğu bilinmektedir. Dostlarımıza verilen ev yemekleri, tolere edilemediklerinden özellikle yaz aylarında cilt hastalıkları oluşumunu tetikleyebilirler. 

köpeğin derisini ışık altında kontrol eden hekim

Köpeklerde Egzama Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde egzama belirtileri fark edildiğinde veteriner hekimlere muayene ettirilmeleri gerekir. Veteriner hekimlerin görüşleri alınmadan köpeklerde egzama evde tedavi edilmemelidir. Bu soruna neden olan temel faktör belirlenmediği takdirde uygulanan tedavi süreçleri başarılıyla sonuçlanamaz. 

Köpeklerde egzama semptomlarına neden olan unsurlar doğrultusunda tedavi şekilleri değişebilir. Ancak öncelik ciltte oluşan lezyonların kaşınmasının, ısırılmasının ve yalanmasının engellenmesi olmalıdır. Bunun için kaşıntı ve acı gibi semptomlar geçene kadar bölgenin temiz kalması, sürülen ilaçların yalanmaması ve enfeksiyon oluşumunun tetiklenmemesi için yakalık kullanılması gerekli olabilir. 

Egzama tedavisi kapsamında semptomlara yol açan faktörler belirlendikten sonra parazit ilaçları uygulanabilir, mama değişikliğine gidilebilir, vitamin eksikliklerinin giderilmesi amacıyla takviye kullanılabilir, yıkanma sıklığı azaltılabilir veya enfeksiyonların tedavisine geçiş yapılabilir. Böylece egzama nedeniyle ortaya çıkan şikayetler de ortadan kaldırılabilir. 

Veteriner hekimler bu süreçte cilt tahrişini azaltmak ve iyileşme sürecini desteklemek için anti inflamatuar ilaçlar yazabilirler, antibiyotik reçete edebilirler ve aynı zamanda anti histaminiklerle alerjiye bağlı oluşan sıkıntıları azaltmaya çalışabilirler. İlaçların önerilen doz ve sıklıkta verilmesi önemlidir.

Köpeklerde egzama doğal tedavi seçenekleri hakkında birçok farklı söyleme rastlamak mümkündür. Bazı doğal kürler semptomların yatıştırılmasında etkili olsa da doğal yöntemlere başvurmadan önce de ilk olarak veteriner hekimlerle görüşülmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Köpeklerde Egzamaya Ne İyi Gelir?

Egzama nedeniyle yaşam konforu azalan dostlarımıza veteriner hekimlerin önerdiği rahatlatıcı merhemler ve pomatlar uygulanabilir. Kaşıntılar ciddi boyutlara ulaştığında kortizon içeren merhemler semptomların hafifletilmesinde etkili olacaktır. Hassas bünyeli köpekler için hipoalerjenik mamalara geçiş yapılması, lezyonların hijyeninin sağlanıp kuru tutulması, veteriner hekimler onayladığı takdirde anti bakteriyel köpek şampuanları ile belirli sıklıkta yıkanmaları yaşadıkları şikayetlerin kontrol altına alınmasını sağlayabilir.

Egzamaya Hassas Köpek Irkları

Egzama sokakta yaşayan köpeklerde yaygın şekilde görülür. Fakat bu cilt sorunu yalnızca sokak köpeklerinde görülür şeklinde bir genelleme yapılamaz. Dermatit Alman Çoban Köpeği, Golden Retriever, Fransız Bulldog, Boxer, Saint Bernard ve cilt katlantıları fazla olan Shar-Pei gibi ırklarda daha sık ortaya çıkmaktadır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.