Köpeklerde Düşük Potasyum Seviyesi

Köpeklerde Düşük Potasyum Seviyesi

27.02.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerin beslenmesinde sağlıklı tercihlerin yapılması gerekir, tam ve dengeli bir beslenme ile köpeklerin ihtiyaç duydukları besinlerin, proteinlerin, vitamin ve minerallerin vücutlarına sokulması mümkündür. Mineral ve/veya vitamin dengesinin bozulması çeşitli semptomların ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Köpeklerin sağlığını yakından ilgilendirilen minerallerden biri de potasyumdur. Kandaki potasyum seviyesinin azalması ile karakterize sağlık sorunu köpeklerde hipokalemi olarak adlandırılır. Köpeklerde hipokalemi meydana geldiğinde hem hücre fonksiyonları etkilenir hem de vücuttaki elektriksel iletişim mekanizması zarar görür. Bu yazımızda köpeklerde düşük potasyum seviyesi ve köpeklerde potasyum düşüklüğü belirtileri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Köpeklerde Hipokalemi

Köpeklerde potasyum hücrelerde depolanır. Hücrelerin normal fonksiyonlarının sürdürülmesi kandaki potasyumun ideal seviyesi ile yakından ilgilidir. Köpeklerin kanındaki potasyum seviyesi azaldığında hücrelerdeki konsantrasyon değişir ve bu değişim elektrik sinyallerinin etkin şekilde iletilmesine engel olur. Elektriksel sürecin zarar görmesi hücrelerin, dokuların ve en nihayetinde organların fonksiyonlarını engeller. Köpeklerde hipokalemi olarak da bilinen bu durum, her zaman belirgin belirtilere yol açmasa da tedbir alınması gereken nitelik taşır.

bacaklarını açıp yere paralel uzanan pug cinsi köpek

Köpeklerde Hipokalemi Belirtileri

Köpeklerde düşük potasyum belirtileri de belirtilerinin şiddeti de değişkenlik gösterebilir. Temel olarak üç temel fonksiyon köpeklerde potasyum düşüklüğünden daha çok etkilenir:

Nörolojik fonksiyonlar: Vücuttan geçen elektrik sinyalleri bilinçli ve bilinçsiz kas hareketlerini yönetir. Nörolojik sisteme zarar gelmesi köpeklerin nefes alıp verme gibi istemsiz, yürüme gibi istemli faaliyetlerini engelleyebilir.

Kardiyak fonksiyonlar: Kalbin fonksiyonları doğrudan nörolojik fonksiyonlar ile bağlantılıdır. Kalpte sinyal iletimsizliği nedeniyle meydana gelen kronik anormal ritimler köpeklerin hayatını kaybetmesine neden olabilir. 

Kas fonksiyonları: İskelet kaslarının fonksiyonlarının etkilenmesi sonucunda köpeklerin hareket yetileri azalabilir, normal bir şekilde ayakta durmaları engellenebilir ve köpeklerde hareket etmekten çekinme gibi semptomları beraberinde getirebilir.

Vücut için hayati öneme sahip bu fonksiyonların ne kadar etkilendiği kandaki potasyum düşüklüğünün derecesine ve meydana gelme nedenine göre değişiklik gösterebilir. Köpeklerde düşük potasyum nedeniyle ortaya çıkabilen belirtiler arasında kilo kaybı, kalp atışlarında düzensizlik, kas kitlesinde kayıp, kusma, huzursuzluk, sık sık susama ve idrar sıklığında artış, pençelerin üzerinde değil pati tabanı üzerinde yürümeye başlama, başın göğse doğru eğilmesi ve kronik kabızlık yer alır. Köpeklerde kabızlığın birçok farklı nedeni bulunabilir, daha önce bu konuda hazırladığımız Köpeklerde Kabızlık, Belirtileri, Nedenleri ve İlacı adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

veteriner hekim kontrolünde Golden Retriever cinsi köpek

Köpeklerde Potasyum Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde potasyum düşüklüğüne neden olabilecek çeşitli faktörlerden bahsedilmesi mümkündür. Kronik böbrek hastalıkları, uzun süren iştahsızlık, diyabet hastalığı, metabolizma ile ilgili problemler, kronik kusma, antibiyotik kullanımı, ishal, yetersiz potasyum alımı, stres ve idrar yolu ile potasyum kaybı köpeklerde hipokalemi ile sonuçlanabilir.

Köpeklerde Hipokalemi Teşhisi

Köpeklerde potasyum düşüklüğü belirtileri fark edildiğinde veteriner hekim ziyaretlerine gidilmesi gerekir. Bu kapsamda köpeklerin yaşadığı semptomların detaylı olarak aktarılması veteriner hekimlerin teşhisi sırasında yol gösterici öneme sahip olacaktır. Veteriner hekimler öncelikle detaylı fiziksel muayene yaparlar. Daha sonra kan testleri, biyokimya profili ve idrar analizi isteyebilirler. Kronik böbrek hastalığı olan köpeklerde yapılan testler sonucunda kandaki üre ve kreatin seviyesi yüksek olabilir. İdrar tahlili sayesinde kronik böbrek hastalığı olan köpeklerde yetersiz idrar konsantrasyonu teşhis edilebilir. Diyabetik köpeklerde ise idrar tahlili sayesinde idrarda glikoz oranı ve keton cisimlerinin varlığı ortaya çıkabilir. Kan testlerine ve idrar tahlillerine ek olarak kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi adın EKG çekilmesi de gerekebilir. Böylece kalp kasları ve kalpteki elektrik sinyal mekanizması durumu ile ilgili bilgi edinilebilir. 

koltukta yatan kahverengi siyah köpek

Köpeklerde Hipokalemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde potasyum düşüklüğü teşhis edildiği takdirde tedavinin temel amacı kandaki potasyum seviyesini ideal orana çıkarmaktır. Uygulanacak tedavi yöntemi köpekteki potasyum eksikliği derecesine ve potasyum eksikliği nedenine göre farklılaşabilir. Kandaki potasyum dramatik ölçüde azalmışsa damardan potasyum takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Nadir de olsa köpeklerin bir gece veteriner hekim kliniklerinde kalmaları gerekli olabilir. Hafif ve orta derecedeki eksiklikler için ise köpeklerin bir süre ağız yoluyla ilaç kullanmaları gerekebilir. Kullanılan ilaçlar belirli aralıklarla kan testleri yapılarak tedavi planı yeniden şekillendirilebilir. Köpeklerde hipokalemi tedavisinde sıklıkla potasyum klorür içeren takviyeler kullanılır, bu takviyeler kullanıldığında eş zamanlı olarak fosfor takviyelerinin kullanılmaması önemlidir. Bu iki takviyenin birlikte kullanılması vücuttaki magnezyum oranının stabilite edilmemesi ile sonuçlanabilir. 

Tedavi süreci başladıktan sonra köpeklerin tedaviye verdikleri yanıtın kontrol edilmesi için yeniden veteriner hekim ziyaretine gidilmesi gerekir. Genellikle kontroller 1-2 haftada bir gerçekleşir, bazı durumlarda kontrollerin 6-24 saat periyotlarla yapılması gerekli olabilir. Köpeklerin tedavi sonrası iyileşme sürecinde sessiz ve sakin bir ortamda dinlenmeye ihtiyaçları olacaktır. Potasyum seviyesindeki düşüklük nedeniyle kas zayıflığı söz konusu olduğunda kasların yavaş yavaş eski güçlerine kavuşturulması için hafif egzersizlerin yapılması gerekir. Potasyum seviyesindeki düşüş farklı kronik hastalıklardan kaynaklandığında bu hastalıkların tedavi süreçleri de yürütülmelidir. Tedavi dahilinde köpeklerde gerçekleştirilen teşhisler doğrultusunda mama değişiminin de yapılması gerekli olabilir. Veteriner hekimler yeni mama seçenekleri ile ilgili köpek sahiplerine önerilerde ve tavsiyelerde bulunacaklardır. Köpek maması çeşitlerini buradan inceleyerek, tam ve dengeli beslenme gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olabilirsiniz.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.