Köpeklerde Astım Belirtileri
Köpekleri zaman zaman hızlı nefes alan ve öksüren kişiler için “köpeklerde astım olur mu?” sorusu önemli bir merak konusu haline geliyor. Köpeklerde astım, kedilerde olduğu kadar yaygın şekilde görülmese de, evet, ne yazık ki mümkün olabiliyor. Köpeklerde astım alerjik bir hastalık olarak tanımlanıyor ve alerjiler nedeniyle akciğerlerindeki küçük hava yolları iltihaplanan köpeklerde astım krizi oluşabiliyor. Küçük ırk köpeklerde görülme sıklığı artan bu solunum yolu hastalığı genel olarak genç ve orta yaşlı dostlarımızda teşhis ediliyor. Bu yazımızda “köpeklerde astım nedir?”, “köpeklerde astım belirtileri nelerdir?” gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Köpeklerde Astım Olur mu? Köpeklerde Astım Nedir?
Köpeklerde astım; alerjik bronşit olarak da bilinen, çoğunlukla çevrede bulunan, üst hava yollarının spazmına, daralmasına yol açan ve akciğer bronşlarının mukusla dolarak rahat nefes alınmasını engelleyen bir alerjenin solunması sonucu oluşan bir durum olarak tanımlanabilir. Köpeklerde astım farklı seviyelerde görülebilir ve durumun ilerleme seyrine göre köpeklerde astım belirtileri değişip şiddetlenebilir. Köpeklerde astım tamamen tedavi edilen bir durum olmadığı için köpeklerde astım belirtisi erken fark edildiği takdirde sorunun yönetilmesi ve köpeklerin hayat konforunun artırılması mümkündür.
Köpeklerde Astım Belirtisi
Az önce de belirttiğimiz gibi köpeklerde astım belirtileri çeşitlidir. Bazı köpeklerde tek bir belirti fark edilmesi zor şekilde ortaya çıkabilirken bazılarında belirtiler belirgin hale gelebilir.
Hızlı Soluma
Köpeklerde astım belirtileri arasında en sık görülen hızlı nefes alıp vermektir. Birçok köpek hava sıcak olduğunda ya da egzersizden yorulduğunda hızlı nefes alıp verir ve bu durum oldukça yaygındır. Köpek sakinleyene, nabzı normale dönene veya ısı dengesini sağlayana kadar hızlı solunum devam eder ve sonra solunum normale döner. Astım söz konusu olduğunda köpekler egzersiz yapmadıklarında da sıcağa maruz kalmadıklarında da hızlı solumaya başlar ve hızlı soluma süresi uzun sürer. Benzer bir belirti gözlemlendiğinde veteriner hekimlere danışılması gerekir.
İştah Kaybı
Astım komplikasyonları akciğerlerin genişlemesine ve köpeklerin midesinde baskı oluşmasına neden olabilir. Bu durumda mide ağrıları oluşabilir ya da tokluk hissi ortaya çıkabilir. Akciğerlerin genişleyip mideye baskı yapması köpeklerde iştah kaybı ile sonuçlanabilir. İştah azaldığında köpekler dengeli ve yeterli beslenemezlerse astım ilerleyebilir ve ek sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle köpeklerin iştahının ve yeme alışkanlıklarının yakından gözlemlenmesi önemlidir.
Enerji Azlığı
Köpeklerde astım, metabolizmaya her zamankinden az oksijen girmesine neden olur. Oksijen azlığı ise enerji düşüklüğü ile sonuçlanabilir. Köpeklerde halsizlik ve egzersiz sırasında her zamankinden hızlı yorulma gibi belirtiler dikkat çekici hale gelebilir. Astımı olan köpekler uzun yürüyüşleri tolere edememeye ve hatta dışarı çıkmaya direnmeye başlayabilirler. Bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde veteriner hekimlere danışılması önemlidir.
Solunum Zorluğu
Köpeklerde astım belirtileri arasında solunum zorluğu en bariz şekilde fark edilebilendir. Nefes alırken zorlanma, hırıltılı solunum ve öksürme astımlı köpeklerde yaygın görülen semptomlardır. Bu semptomlar soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar neticesinde oluştuğunda belirli bir sürede geçerken astıma bağlı oluştuklarında kronik hale gelebilir. Benzer belirtiler yaşandığında, her halükarda veteriner hekimlere ulaşılması gerekecektir.
Soluk Diş Etleri
Köpeklerde astım krizi genellikle diş etlerinde soluklaşma ve mavileşme ile karakterizedir. Köpeklerin diş etlerinde renk değişimi olduğu takdirde zaman kaybedilmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekir. Köpeklerde daha hafif olarak nitelendirilebilen astım belirtilerinin varlığı halinde diş etleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Köpeklerde Astım Neden Olur?
Köpeklerde astım solunan bir maddenin vücut tarafından yabancı madde olarak algılanması sonucu alerjik reaksiyon gösterilmesi ile ortaya çıkar. Köpeklerde astım nedeni birçok farklı potansiyel alerjen olabilmektedir. Küf sporları, tozlar, kedi kumu tozu, kedi tüyü, polenler, ev temizliği ürünleri, hava kirliliği, parfümler, oda spreyleri, sigara dumanı gibi havada dolaşan partiküller köpeklerde alerjik astım nedenleri arasında yer alabilir.
Köpeklerde Astım Teşhisi
Köpeklerde astım krizi yaşanmadığı takdirde bu sağlık sorununun teşhis edilmesi zor olabilir. Bu nedenle belirtilerin yakından takip edilmesi kritik bir öneme sahiptir. Köpek astımı genellikle köpeklerin yaşadıkları belirtilerin anlatılması ve fiziksel muayenelerinin tamamlanmasının ardından görüntüleme tekniklerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ile teşhis edilebilir. Kalp kurdu hastalığı ve köpeklerde astım belirtisi paralellik taşıyabileceği için veteriner hekimlerin kalp kurdu için test istemesi de muhtemeldir.
Köpeklerde Astım Tedavisi
Köpeklerde astım tedavisi hastalığın ciddiyetine ve aynı zamanda köpeklerde astım krizinin aktif olarak yaşanıp yaşanmadığına göre değişebilir. Köpeklerde astım krizi acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Oksijen tedavisi gerekebilir. Aynı zamanda veteriner hekimler ilaç ve sıvı tedavisi vermek için kateter yerleştirebilirler. Yemek yememeleri veya su içememeleri halinde bu destek elzem nitelik taşıyacaktır. Aktif bir enfeksiyon söz konusu olduğunda antibiyotik tedavisine de başlanır. Hafif ataklarda ya da hastalığın hafif ve orta seyirli ilerlediği durumlarda temel ilaçlar kullanılır. Köpeklerin ağızdan ya da nebülizatör kullanarak aldığı ilaçlarla solunum rahatlatılır. Nebülizatör kullanımı sağlanabildiği takdirde reçete edilen ilaçlar akciğerlere hızla ulaştırılabilir ve solunan hava nemlendirildiği için solunum salgılarını gevşetebilir.
Astımlı Köpekler İçin Neler Yapılabilir?
Köpeğinize astım teşhisi konulduysa veteriner hekimlerin reçete ettiği ilaçları, önerilen sıklıkta ve dozda kullanmanız gerekir. Köpeklerin alerjisi olan partiküllerden uzak tutulması ve olası astım krizlerinin engellenmesi adına da belli başlı tedbirlerin alınması önerilir. Köpeklerin bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir, oda havasının temizlenmesi adına mümkünse HEPA filtreli ürünler kullanılmalıdır, köpekler dışarıdan geldiklerinde tüylerine yapışması muhtemel alerjenlerin eve yayılmaması için nemli bir bezle tüyleri silinmelidir, halılar ve koltuklar düzenli olarak süpürülmelidir ve ev içerisinde tütsü ya da mum yakılmamalıdır. Bu tedbirlerle köpeklerde astım krizlerinin önlenmesi mümkün olabilir ve dostlarımızın yaşam kaliteleri artırılabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.