Köpeklerde Gıda Alerjisi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Gıda Alerjisi: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

29.03.2024 Aysegül Tunçay


Köpeklerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli alerjiler ortaya çıkabilir ve bu alerjiler birçok farklı cilt sorununa yol açabilir. Köpeklerde alerjik reaksiyon oluşumunun ardında hem çevresel faktörler hem de tüketilen köpek maması çeşitleri bulunabilir. Nitekim köpeklerde gıda alerjilerinin yaygın olarak ortaya çıkabildiği bilinir. Cocker Spaniel, Labrador Retriever, Golden Retriever, Alman Çoban köpeği, Poodle gibi ırklarda gıda alerjisi riski daha yüksek olmakla birlikte tüm ırkların bu sağlık sorunundan etkilenmesi mümkündür. 

Sığır eti, tavuk eti, kuzu eti, soya, yumurta ve mısır köpeklerde alerjik reaksiyonlar meydana getirebilen besinler arasında yer alır. Köpeklerde beslenme ile ilişkili alerjilerin kesin kaynağı ne yazık ki belirlenemez, bu nedenle alerjisi olan köpekler için protein kaynağı farklı köpek maması çeşitleri arasından seçim yapılması gerekebilir. Köpeklerde gıda alerjisine neden olan temel unsur, bağışıklık sisteminin belirli gıdalara karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. Genel olarak sağlık için tehlike oluşturmayan besin kaynaklarını bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığında alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Bu alerjik reaksiyonlar ise büyük çoğunlukla deri alerjileri şeklinde kendini gösterir. Gıda alerjileri ile gıda intoleransını ayırmak önemlidir. Gıda intoleransı durumunda köpekler gıdaları sindirmekte zorlanır ancak bağışıklık sistemleri zor sindirdikleri gıdalara reaksiyon göstermez. Köpeklerde alerji belirtileri ve köpeklerde gıda alerjilerini kontrol altına alma yöntemleri hakkında hazırladığımız yazımızda, dostunuzun sağlığını destekleyecek öneriler bulabilirsiniz.

köpeğinin kulaklarının kontrol eden kadın

Köpeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri

Bağırsaklarda emilimi gerçekleştikten sonra cilt sorunlarına yol açan bağışıklık sistemi tepkilerini tetikleyen proteinler, alerjen olarak adlandırılır. Nadiren de olsa bazı köpeklerde gıda alerjileri kronik kusmaya, ishale, iştahsızlığa ve iltihaplı bağırsak hastalığına neden olabilir. Gıda alerjisi olan köpeklerde yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kulakların iç kısmında kızarıklık
  • Kulak bölgesinde kaşıntı, baş sallama
  • Tekrarlayan kulak enfeksiyonları
  • Parmak aralarında kızarıklık ve kaşıntı, patileri ısırma
  • Kronikleşen cilt enfeksiyonları
  • Patileri sürekli yalama

Az önce de değinildiği gibi köpeklerde alerji belirtileri çoğunlukla ciltte etkisini gösterir. Özellikle kulaklar, gözlerin çevresi, patiler ve gövde alerjik reaksiyonların sık görüldüğü vücut kısımlarıdır. Köpeklerde gıda alerjisinin belirtileri kadar hangi gıdaların potansiyel olarak tehlike arz ettiğinin bilinmesi de önemlidir.

kucağında köpeğini seven aile

Köpeklerde Gıda Alerjisini Tetikleyen Besinler

Kompleks karbonhidratlar ve proteinler köpeklerde gıda alerjilerini tetikleyen başlıca besin gruplarıdır. Bu gıdalarla ilgili bilinmesi gerekenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpek mamalarında yaygın kullanılan protein kaynaklarından biri sığır etidir. Sığır etine alerjisi olan köpekler, genellikle uzun süre bu proteine maruz kaldıktan sonra belirti gösterirler.
  • Köpekler de insanlar gibi süt ve süt ürünlerine reaksiyon gösterebilirler. Süt ürünlerine alerjisi olan köpeklerin cildi kaşınabilir, tahriş olabilir veya ishal, gaz ve kusma gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. 
  • Tavuk eti de köpek mamalarında yaygın olarak kullanılan ve alerjik reaksiyona neden olabilen gıdalardandır. 
  • Buğday, kompleks karbonhidratlar arasındadır. Diğer bir deyişle minimum iki şeker molekülüne sahiptir ve daha yavaş sindirilir. Buğday tüketen köpeklerin bağışıklık sistemi tetiklendiğinde genellikle cilt kuruluğu ve enflamasyon gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar.
  • Yumurta köpekler için mükemmel bir protein kaynağı olmakla birlikte alerjik reaksiyonlara da yol açabilir.
  • Köpekler için son derece az besleyiciliğe sahip olmasına rağmen mama formüllerinde sıklıkla yer bulan mısır ve mısır ürünleri köpeklerde gıda alerjilerine neden olabilmektedir.
  • Mısır ve buğdaya ek olarak köpek mamalarında pirinç de sıklıkla kullanılıyor. Pirinç köpeklerde gıda alerjisine neden olabileceğinden tahılsız mama alternatiflerine geçiş yapılması gerekli olabiliyor. 

mama kabının yanında duran köpek

Beslenme Düzeni ile Alerjilerin Kontrol Altına Alınması      

Köpeklerin hangi gıdaya karşı alerjisi olduğunu spesifik olarak belirlemek mümkün değildir. Bu nedenle alerjik reaksiyon gösteren köpeklerin beslenme düzenlerinde değişiklik yapılması gerekebilir. Veteriner hekiminiz genel muayeneleri yaptıktan sonra hipoalerjenik köpek mamaları tüketilmesini önerebilir. Bu durumda köpeğin yaşına ve ırkına uygun özellikte formüle edilen alternatifler arasından seçim yapılması en doğrusu olacaktır. 

Köpeklerde beslenme düzeni değişikliği ile gıda alerjilerinin etkilerinin ortadan kaldırılması mümkündür. Tedavi süreci başladığında veteriner hekimler eliminasyon denemesi kapsamında 8 – 10 hafta boyunca köpeklerin hipoalerjenik bir beslenme planına geçmelerini önerebilirler. Bu süre boyunca köpeklerin farklı ödül mamaları ve/veya takviyelerle de buluşturulmamaları önemlidir. Eliminasyon döneminde köpeklerin semptomları ortadan kalkarsa eski mamanın yeniden denenmesi gündeme gelebilir. Köpek eski mamasına döndüğünde şikâyetleri yeniden başlarsa gıda alerjisi kesinleşmiş olur.

Kedi ve köpek sağlığını desteklemek üzere özenle geliştirdiği mama formülleri ile dünyaca ünlü bilinirliğe sahip olan Hill’s alerjiye yatkın köpekleri de unutmuyor. Hill’s SCIENCE PLAN Hypo-Allergenic Somonlu Küçük Irk Tahılsız Yetişkin Köpek Maması ve Hill’s SCIENCE PLAN Hypo-Allergenic Somonlu Orta Irk Tahılsız Yetişkin Köpek Maması çeşitleri kaliteli proteinlerden zengin formülleri ile güvenle tercih edilebiliyor. Hipoalerjenik özelliklere sahip mamalar hassas sindirim sistemine sahip köpeklerin daha sağlıklı ve konforlu olmasına katkıda bulunuyor. Siz de hassas bünyeli dostunuzun beslenmesini değiştirecekseniz, gıda alerjilerinin yol açtığı sorunları minimize etmek için Hill’s markalı hipoalerjenik köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

Köpeklerde gıda alerjisinin kesin bir tedavisi bulunmaz. Tek yöntem köpeklerin bağışıklık sistemini tetikleyen besinlerden uzak durulmasıdır. Nadir de olsa bazı köpekler şiddetli reaksiyonlar göstermeleri durumunda ilaç tedavisine ihtiyaç duyabilirler. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.