Köpekler Tatlı Yerse Ne Olur?
Yeni lezzetler denemeye son derece meraklı olan köpeklerin şekerli gıdalara düşkün olabildikleri biliniyor. Köpeklere tatlı ikram edenler kadar tatlı tüketiminin köpeklere zararlı olduğunu düşünenler de bulunuyor. Bilinmesi gereken, her tatlının aynı olmadığı. Şeker köpeği zehirleyen gıdalardan değil ancak bu durum köpeklerin şeker yemelerinin doğru ve faydalı olduğu anlamına gelmiyor. Köpekler şeker yerse çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabiliyor. Bu yazımızda “Köpekler tatlı yerse ne olur?” sorusuna cevap vereceğiz.
Az önce de belirtildiği gibi şeker köpekler için zehirli değil. Ancak fazla miktarda şeker ya da şeker içerenödülleri tüketen köpeklerde mide ağrısı, obezite, metabolik değişimler ve şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Nadiren de olsa bazı köpeklerde şeker tüketiminin bir sonucu olarak pankreatit oluştuğu bilinmektedir. Köpeklerin tükettiği her şekerin aynı olmadığının bilinmesi de oldukça önemlidir. Örneğin kimi zaman atıştırmalık olarak sunan küçük meyve parçaları da şeker içerir ancak bu şeker doğal meyve şekeri olduğundan atıştırmalık miktarı sınırlı tutulduğunda köpeklerin sağlığı için sorun teşkil etmez. Dikkat edilmesi gereken, köpeklere rafine şekerlerin ve yapay tatlandırıcıların verilmemesidir.
Esmer şeker, rafine şeker ve pudra şekeri köpeklerin yememesi tavsiye edilen şeker türlerindendir. Yapay tatlandırıcılar ise köpekler için zehirlidir. İçeriğinde yapay tatlandırıcı bulunan herhangi bir gıda köpekler için, en basit söylemle, yasaktır. Köpeklerin tatlandırıcı ve/veya tatlandırıcı içeren besinleri tüketmesi hâlinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene olmalarının sağlanması gerekir.
Köpeklerde Tatlı Yemenin Sonuçları ve Riskler
Köpeklerin dillerinde de insanların dillerinde olduğu gibi şekere duyarlı tat tomurcukları bulunur. Omnivor canlılar olan köpeklerin doğada tükettikleri meyvelerdeki tatlı lezzetini alabildikleri bilinir. Günümüz koşullarında bizlerin tükettiği ve bizler için de zararlı olabilen şeker, köpeklerin doğal ortamlarında tattıklarından ve metabolize edebildikleri şekerlerden farklıdır. Granül hâline getirilmiş şekerler köpeklerde mide sorunlarına ve bağırsaklarda yaşayan bakterilerin dengesinin bozulması sonucunda sindirim rahatsızlıklarına yol açar.
Tatlıların Köpekler Üzerindeki Zararlı Etkileri
Köpekler için toksik nitelik taşıyan çikolatayı ve yapay tatlandırıcıları bir kenara bıraktığımızda şeker, köpekler için ne zehirlidir ne de faydalı. Özellikle rafine şekerlerin kontrolsüz tüketilmesi köpekler için çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Fazla miktarda şeker tüketen köpeklerde kusma ve ishal yaygın olarak gözlemlenir. Rafine şekerleri sindirmekte zorlanan köpeklerde mide ağrısıyla sıklıkla karşılaşılır.
Şeker tüketiminin süreklilik hâline gelmesi köpeklerde obezite oluşumunu tetikleyebilir. Köpeklerde obezite hakkında detaylı bilgi almak için “Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları” adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Köpeklerde şeker tüketiminin, şeker hastalığını tetiklediği de bilinmektedir. Tatlıların içerisindeki yüksek orandaki şekerin düzenli olarak alınması diyabet oluşumunu tetikleyebilir. Köpeklerde yüksek kan şekeri depresyona, gözlerde kanlı noktalara, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına ve ek olarak hiperaktiviteye neden olabilir. Dolayısıyla köpekler için ödül niteliğinde leziz atıştırmalıklar seçilirken güvenli alternatiflerin değerlendirilmesi faydalı olacaktır. Köpekler için sağlıklı ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.
Köpekler İçin Güvenli ve Sağlıklı Atıştırmalık Alternatifleri
Köpeklerin faydalı ve köpek sağlığını destekleyen atıştırmalıklarla buluşturulması en doğrusu olarak kabul ediliyor. Şeker tüketiminin yol açabileceği potansiyel sorunlar köpeklerin hem sağlığını hem de konforunu etkileyebiliyor. Kısıtlı miktarda tüketilen doğal meyve şekerinin köpekler için herhangi bir soruna neden olmayacağı ancak fazla rafine şekerin tüketilmesinin köpekler için zararlı olduğunun unutulmaması önemli. Siz de köpeğinizi sağlıklı atıştırmalıklar ve yiyeceklerle buluşturmak istiyorsanız “Köpeklerin Yiyebileceği Meyveler ve Sebzeler” adlı içeriğimizdeki önerileri deneyebilirsiniz.
İçeriğimizin devamında köpeklerin hangi tatlıları yiyip yiyemeyecekleri ile ilgili en sık sorulan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Köpekler Çikolata Yiyebilir mi?
Kesinlikle hayır. Çikolata köpekler için toksik besinler arasında yer alır. Nadiren hayati tehlike yaşamakla birlikte çikolata yiyen köpeklerde ciddi sağlık sorunları görülebilir. Çikolatanın içeriğinde kafein ve teobromin adı verilen tehlikeli bir kimyasal bulunur. Çikolatadaki ana toksin olan teobromin ve benzer özelliklere sahip olan kafein, köpekler tarafından ideal şekilde metabolize edilemez. Teobromin miktarı çikolatadan çikolataya değişebilir. Bol kakaolu bitter çikolata çeşitleri köpekler için en tehlikeli olanlardandır.
Mısır Şurubu Köpekler İçin Toksik mi?
Günümüzde farklı nedenlerle hazır tatlı çeşitlerinde kullanılan mısır şurubu köpekler için zehirli değildir. Yine de aşırı şeker barındırdığından köpek sağlığını tehdit eder. Sık tüketildiğinde köpeklerde fazla kilo sorununa neden olabilir.
Köpekler Lolipop Şeker Yiyebilir mi?
Teknik olarak evet, köpekler lolipop şeker yiyebilirler. Ancak yememeleri gerekir. Lolipop şekerlerde hem yüksek oranda şeker bulunur hem de içeriklerinde yapay tatlandırıcılar olabilir. Dolayısıyla en doğrusu güvenli alanda kalmak ve köpeklere lolipop şeker vermemektir.
Köpekler İçin Güvenli Tatlılar Var mı?
Köpeğinize tatlı bir atıştırmalık sunmak istiyorsanız veteriner hekimlere de danışarak sağlıklı tarifler deneyebilirsiniz. İnce ince dilimlenmiş elma, yaban mersini ve karpuz onlar için sağlıklı bir lezzet şöleni anlamına gelir. Dikkat etmeniz gereken, köpeklere kesinlikle üzüm vermemektir. Üzüm de çikolata gibi köpekleri zehirleyebilen besinler arasında yer alır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.