Köpekler Neden Topallar ve Tedavi İçin Neler Yapılmalıdır?

Köpekler Neden Topallar ve Tedavi İçin Neler Yapılmalıdır?

13.04.2021 Deniz Öz


Köpek sahipleri dostlarının sağlıkları ile ilgili tedirginlik verici birçok durum ile karşılaşabilirler. Bu durumlar arasında “köpeğim birden topallamaya başladı” ve “köpeğim yürüyemiyor” gibi şikayetler de yer almaktadır. “Köpeğim topallıyor” söylemine neden olacak birçok farklı neden olabilir. Köpekler de tıpkı bizler gibi hissettikleri acı veya ağrıya topallayarak yanıt verebilirler. Topallayan köpek söz konusu olduğunda her zamanki gibi öncelikle veteriner hekimlerin muayenelerine ihtiyaç duyulur. Kimi zaman fiziksel bir muayene ile köpeklerde topallama nedenleri teşhis edilebilirken kimi zaman daha gelişmiş teşhis yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Bu yazımızda “köpeğimin topallıyor” sorununu detaylı bir şekilde yanıtlamaya çalışacağız.

Köpeğim Topallıyor

Köpeklerde topallama yaygın bir şekilde görülen, akut yaralanmalar ya da kronik hastalıklar neticesinde ortaya çıkan, bir ya da birden fazla uzvun kullanılamaması ile karakterize bir durumdur. Ağrı, acı ya da uzuv fonksiyonlarının kaybedilmesi neticesinde ortaya çıktığı için topallama yaygın görülse de önemli bir sorun olarak değerlendirilir. “Köpeğim topallıyor ne yapmalıyım?” sorusunun ilk yanıtı veteriner hekimlere danışmak olsa da onların bu sağlık sorununun ne zaman ortaya çıktığı, hangi durumlar neticesinde etkisinin arttığı gibi değişkenlerin gözlemlenmesi önemlidir.

patisine pansuman yapılan köpek

Zaman İçerisinde Gelişen Topallık & Aniden Topallama

Köpeklerde topallama iki şekilde ortaya çıkar. Zaman içerisinde gelişen, ilerleyen topallık ve ani topallama. “Köpeğim birden topallamaya başladı” endişesinin kaynağı ani gelişen topallıktır ve bu durum genellikle yaralanma ve travmalardan sonra meydana gelir. Zaman içerisinde gelişen topallık söz konusu olduğunda ise genellikle bu soruna altta yatan kronik veya dejeneratif hastalıkların yol açtığı düşünülür. Topallamanın ortaya çıkış hızı ve şeklinden bağımsız olarak önemli bir işaret olduğu gerçi göz ardı edilemez. Fark edilemeyen yaralanmalar da köpeklerde topallama nedeni olabilen kronik hastalıklar da tedavi gereksinimi ortaya çıkarır.

Köpekler Neden Topallar?

Köpeklerde topallama, veteriner hekimlere en sık başvuru nedenlerinden biridir. Birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Köpekler neden topallar sorusuna şu yanıtların verilmesi mümkündür:

Pati Yaralanması

Köpekler hem egzersiz yapmak hem de ihtiyaçlarını gidermek için sık sık dışarı çıkan; farklı zeminlerde yürüyen hayvanlardır. Zeminde bulunan çivi, tahta parçası, diken veya cam gibi çeşitli materyaller köpeklerin patilerine batabilir, patilerini yaralayabilir. Yürüme fonksiyonlarına zarar verip topallamalarına neden olabilen pati yaralanması erken dönemde teşhis edilmelidir; enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Pati yaralanması hayvan sokmaları, ısırıklar, ayak tırnaklarının fazla uzayıp kırılması, donma gibi farklı nedenlerle de olabilir. Patisini her zamankinden sık yalamaya başlayan köpeklerin patileri ve patilerini kaplayan tüylerin kontrol edilmesinde fayda olacaktır. Pati yaralanması riskini azaltacak köpek ayakkabısı modellerini buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Eklem Hastalıkları

Bazı hastalıklar eklemlerde, kas ve iskelet sisteminde kademeli yıpranmaya ve sonucunda da topallamaya neden olur. Yaşlı köpeklerde “köpeğim topallıyor” semptomunun yaygın görülen nedenlerinden biri eklem hastalıklarıdır. Osteoartirt, kalça displazisi, dirsek displazisi, patellar luksasyon, tendon hastalıkları ve intervertebral disk hastalığı etkilediği uzuvların herhangi birinde fonksiyon sorunlarına yol açabilir. Lyme gibi enfeksiyonlar da eklem ağrılarına ve köpeklerde topallama sorununa yol açabilir. Bu nedenle köpeklerin parazit aşılarının ihmal edilmemesi gerekir. Köpeklerde topallama nedeni artrit veya displazisi ise veteriner hekimler köpek özelinde eklem güçlendirici takviyeler önereceklerdir. Bu takviyeler hastalıkların semptomlarının hafifletilmesi adına etkilidir.

Kemik Hastalıkları

Bazı hastalıklar köpeklerin kemiklerini etkiler. Büyük ırka mensup genç yetişkin köpeklerde yürürken ağrı hissedilmesine yol açan hipertrofik osteodistrofi, panosteit ve osteosarkom gibi bazı kanserler de kemikleri etkileyebilir. En iyi prognoz için bu gibi durumlarda hızlı tanı önem taşır. 

Travma ve Yaralanmalar

Köpeklerde topallamaya yol açan en yaygın nedenler travmalar ve yaralanmalardır. Egzersiz yaparken ya da kaza geçirilmesi durumunda kemik kırıkları, burkulmalar, bağ yırtıkları, eklem travmaları ve omurga yaralanmaları oluşabilir; orta ve şiddetli derecede topallamaya yol açabilir. Köpekler genellikle zarar gören uzuvlarını yere basmamaya ve korumaya çalışırlar. Köpeklerde sakatlık oluşumu riskini artırmanın en etkili yolu dikkatli olmak ve köpeklerin kondisyonunu artırmaktır. Böylece bazı spor yaralanmalarının oluşumunu engellemek kolaylaşır. 

yeşil göğüs tasmalı küçük köpek

Köpeklerde Topallama Teşhisi

“Köpeğim topallıyor, ne yapmalıyım?” sorusunun yanıtı büyük çoğunlukla kolay bir şekilde verilebilir. Özellikle ani topallamalar söz konusu olduğunda patileri de uzuvları takip edilmelidir. Köpeklerde topallama nedeni veya nedenleri belirlenirken veteriner hekimlerin bazı testler yapması gerekebilir. Radyografiler kemiklerdeki kırıklığı, eklem hastalıklarını ve diğer iskelet sorunlarını tespit etmeyi sağlayabilir. Kan testleri de enfeksiyon varlıklarının sorgulanmasına yardımcı olur. Tetkiklere geçmeden önce veteriner hekimler fiziksel muayeneleri de tamamlayacaktır. Veteriner hekimlere danışmadan fiziksel muayene yapılmaması gerekir. Ters müdahaleler köpeklerin durumunun kötüleşmesine neden olabilir. 

Köpeklerde Topallık Tedavisi

Köpeklerde topallık tedavisi, topallama nedenleri doğrultusunda planlanır. Bazı durumlarda köpeklerin birkaç gün dinlenmesi topallama sorununun ortadan kalkması için yeterliyken bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Veteriner hekimlere gidene kadar topallayan köpeklerin egzersiz yapmamasına, oyun oynamamasına dikkat edilmelidir. Zarar görmüş bir uzvun zorlanması daha ciddi sorunlara neden olabilir. Topallayan köpeklere veteriner hekimlerin onayı olmadan kesinlikle herhangi bir ilacın verilmemesi gerekir.

Köpeklerde Topallık Acil Tıbbi Müdahale Gerektirir mi?

Köpeklerde topallama ihmal edilmemesi gereken bir sorun olarak karşımıza çıkar. Ancak acil tıbbi müdahale gerektirip getirmeyeceği topallama ile birlikte gözlenen ek sorunlar doğrultusunda değişebilir. 

  • Aniden ayağa kalkamama, hareket edememe
  • Titreme, ses çıkarma ve hatta saldırganlık şeklinde reaksiyon gösterilen aşırı ağrı
  • Kanama
  • Bir veya daha fazla uzuvda belirgin derecede şişlik
  • Ateş
  • Şiddetli kusma
  • Bir veya daha fazla uzvun hareket esnasında sürüklenmesi acil veteriner hekimlere başvurulmasını gerektirir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.