Köpekler Neden Saklanır?

Köpekler Neden Saklanır?

20.06.2021 Deniz Öz


Ev içerisinde saklanan ve bizlere korkulu anlar yaşatan yalnızca kediler değil, köpekler de zaman zaman evin en ücra köşelerine saklanabiliyorlar. Köpeklerde saklanma yaygın bir davranış olarak karşımıza çıkabiliyor ve çoğunlukla da panik yapmamızı gerektirecek bir durum söz konusu olmuyor. Köpekler bazen dinlenmek için konforlu bir yer arayışında olduklarından saklanmayı tercih edebiliyorlar, bazen yalnızlığın tadını çıkarmak için. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey saklanma eyleminin ne sıklıkta ve ne sürede gerçekleştiği oluyor. Köpeklerde saklanma alışkanlık haline geldiğinde “köpek neden saklanır?” sorusunun yanıtlarının bilinmesi sağlıklarının ve konforlarının sürdürülebilmesi için gerekliliğe dönüşebiliyor. Bu yazımızda köpekler neden saklanır? Sorusuna verilebilecek yanıtlara odaklanacağız, keyifli okumalar dileriz.

şaşırmış ve korkmuş küçük ırk köpek

Stres ve Endişe

Köpeklerle insanların stres ve endişe ile baş etme yöntemlerinin aynı olduğunu söylemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Köpekler endişelendiklerinde veya strese girdiklerinde birkaç farklı davranış sergilerler ve bu davranışlar içerisinde en yaygın olanlardan biri de saklanmaktır. Acı çekme, çevre değişikliği, ağrı ve hatta beslenmelerinin yetersizliği köpeklerde stres yaratabilir. Tüm bu unsurlar normalde saklanma davranışı sergilemeyen ya da nadiren saklanmayı tercih eden köpeklerin saklanmaya başlamasına neden olabilir. Stres ve endişe “yavru köpek neden saklanır?” sorusunun da yanıtı olabilir. Eve yeni gelen yavrular maruz kaldıkları yenilikler karşısında ne yapacaklarını bilemeyip masa veya koltukların alt kısmına saklanabilir. Köpeklerde stres ve endişe yaratabilecek birçok farklı durum olduğu için köpeklerin davranışlarının yakından gözlemlenmesi ve onların saklandıkları yerden çıkması için pozitif yaklaşımların sergilenmesi gerekir. Bu noktada şefkatli bir ses tonu ve leziz ödül mamaları önemli avantajlar sunacaktır. 

Hastalık

Köpekler hasta olduklarında saklanmayı tercih edebilirler. Kendilerini iyi hissetmeyen köpeklerin yatak altlarına saklandıkları ve kendilerini daha iyi hissedene kadar inzivaya çekilebildikleri bilinmektedir. Ağrıları olabilir, yaralanmış olabilirler ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle halsizleşebilirler. Genelde saklanmayı tercih etmeyen köpeklerde ani davranış değişikliklerinin yakından gözlemlenmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Köpeklerde hastalık olduğu takdirde saklanmanın yanı sıra enerji azlığı ve iştahsızlık gibi ek semptomların da ortaya çıkması mümkündür. Şikayetlerin yakından gözlemlenmesi ve veteriner hekim muayenelerinin aksatılmaması önemlidir. 

Korku

Yüksek ses, araba kornaları, gök gürültüsü, çocukların bunaltıcı ilgisi, eve yabancıların ziyareti ve daha birçok farklı durum köpeklerde korku hissini tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda kendilerini güvende hissedecekleri ve mümkün olduğunca rahatsız edilmeyecekleri bölgelere saklanmayı tercih edebilirler. Köpeklerde korku kaynaklı saklanma genelde korku yaratan etkenin ortadan kalkmasıyla sona erecektir. Saklanma davranışının alışkanlığa dönüşmeden engellenmesi gerekir ve bu nedenle köpeklerde korku kaynağının doğru tespit edilmesi önemlidir. Örneğin eve gelen yabancılardan korkan bir köpeğin kontrollü şekilde sosyalleştirilmesi ve ortama alışana kadar kendi özel alanının ayrılması işe yarayabilir. Alternatif olarak eve gelen yabancıların nazik bir şekilde sundukları ödül mamaları da köpeklerin korkuyla baş etmesini kolaylaştırabilir. Köpek ödül mamalarına buradan ulaşabilirsiniz. Ancak ödül mamalarını kullanılırken dikkatli olunması, saklanma davranışının ödüllendirilmemesi gerekir. Olası yanlış anlaşılmaları önlemek için ödül mamaları köpekler dışarı çıktıktan sonra ikram edilmelidir.

Hazine Saklama

Başlık biraz ilginç oldu ancak köpeklerin de oldukça ilginç davranışları bulunuyor. Köpekler bazı yiyeceklere, eşyalara fazlasıyla önem verdiklerinde onları herkesin erişemeyeceği yerlerde saklamak isteyebiliyor. Örneğin ödül mamalarını saklandıkları bölgede biriktirebilirler, sahiplerinin eşyalarını gizlice saklı yerlerine götürebilirler. Köpeklerin hazinelerini saklamayı tercih ettikleri yerler genelde yatak altları, koltuk altları veya arkaları olabilir. Köpeklerde değer verdikleri şeyleri bulup saklama alışkanlığı oldukça yaygındır ve bu durum dostlarımızın bir anda ortamdan yok olmasına, sonrasında ise tüm neşeleri ile geri gelmelerine neden olabilir. 

kırmızı örtü altında Pug cinsi köpek

Dinlenme 

Kediler kadar düşkün olmasalar da köpeklerin de kendi rahatlıklarını düşünmeleri mümkündür. En enerjik ve hareketli köpeklerin de gün içerisinde birkaç saat kesintisiz uyumaya ihtiyaçları olur. Özellikle kalabalık evlerde sakin bir uyku çekmek zorlaştığı için köpekler günün belli zaman dilimlerinde sessiz ve karanlık ortamlara doğru yol alırlar. Saklanıp dinlendikleri ve uyudukları yer her zaman aynı yer de olmayabilir, değişen koşullara göre saklı alanlarının farklılaşması mümkündür. 

Saklanan Köpeklere Yaklaşım

Köpekler çok dikkat çekmeyecek, çok uzun sürmeyecek şekilde saklanıyorlarsa bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Daha önce de belirtildiği gibi köpekler birçok zararsız nedenle saklanmayı tercih edebilirler. Ancak saklanma süreleri uzuyorsa ve genel durumları da endişe yaratıyorsa konunun üzerine gidilmesinde fayda olacaktır. Sağlık sorunlarının varlığının öğrenilmesi için veteriner hekimlerin ziyaretlerinin aksatılmaması gerekir. Köpekler davranış problemleri nedeniyle saklanıyorlarsa negatif davranışlarının pozitiflerle değiştirilmesi ve gerekirse profesyonellerden destek alınması önemlidir. Köpekler de kediler gibi hislerini, hastalıklarını ya da ihtiyaçlarını bizler gibi net şekilde ifade edemezler. Gözlemlenmeleri, davranış değişikliklerinin fark edilmesi adına en önemli gereksinimdir. Kronikleşen saklanma davranışı köpeklerin günlük yaşamlarını dramatik ölçüde değiştirebilir. Doğal saklanma davranışının kronikleşmesinin önlenebilmesi adına bu davranışa erken dönemde müdahale edilmesi gerekir. Özellikle eve yeni bir evcil geldikten, beslenmeleri değiştikten, çevreleri farklılaştıktan sonra köpeklerle daha çok zaman geçirilmesi ve çevresel faktörlerin etkilerinin azaltılması gerekir. Saklanma davranışını tetikleyen durum belirlendiğinde köpeklerin kalplerini fethetmek kolaylaşacaktır. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.