Köpekler Neden Hapşırır?
Köpeğinizin hapşırdığına daha önce tanıklık etmişsinizdir. Köpeklerde ara sıra hapşırma normal bir durum olarak nitelendirilse de hapşırmanın sıklaşması hâlinde tedbirli olunması önemlidir. Köpeklerin hapşırmasının ardında birçok farklı neden olabilir. Alerjiler, yabancı cisimler, burun enfeksiyonları, heyecanlanma, mutluluk, iletişim kurma isteği ve daha birçok faktör “Köpekler neden hapşırır?” sorusunun yanıtına dönüşebilir. Bu yazımızda köpeklerde hapşırma ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.
1.Köpeklerde Hapşırmanın Tanımı ve İşlevi
Hapşırma genellikle havada bulunan yabancı parçacıkların burnu tahriş etmesi sonucu meydana gelen bir bağışıklık sistemi refleksidir. Köpekler de insanlar gibi havadaki partikülleri soluyunca hapşırabilirler. Temel amaç vücuda yabancı partiküllerin girişini engellemek, vücuda giren partiküllerin ise vücuttan çıkışını sağlamaktır. Ancak köpek hapşırması sadece bir bağışıklık sistemi yanıtı olarak da düşünülemez.
Aşırı mutluluk, heyecan gibi duygu durumlarına giren köpeklerde de hapşırma ortaya çıkabilir. Örneğin oyun oynayacağını anlayan ya da oyun oynayan bir köpeğin hapşırması son derece normaldir. Aynı şekilde bu refleks birlikte oynadığı diğer köpeklere karşı da niyet beyanı olarak düşünülebilir. Benzer şekilde yürüyüşe çıkacağını anlayan köpeklerde mutluluk da hapşırma nedeni olabilir. Hazır yeri gelmişken köpeklerde ters hapşırma adı verilen ilginç bir refleksten de bahsetmek isteriz.
Köpeklerde Ters Hapşırma: Ters hapşırma heyecan, tahriş edici maddeler ya da enfeksiyon gibi farklı nedenlerle oluşabilir. Bu durumda köpekler burundan aniden tekrarlayan solunumlarla horlama benzeri sesler çıkarırlar. Ters hapşırma sırasında solunum zorluğu yaşanıyor gibi görülebilir ancak büyük çoğunlukla endişe etmeye gerek yoktur. Onlarla temas edildiğinde sakinleşmeleri sağlanabilir. Köpeklerde ters hapşırma sırasında hava akışı ters yönde geçici olarak kesilebilir. Burun tıkanıklığı, irritanlar, soğuk hava ve aşırı egzersiz yapma gibi nedenlerle ters hapşırma tetiklenebilir. Normal şartlarda kendiliğinden geçen ters hapşırma uzun sürerse veteriner hekimlere danışılması ihmal edilmemelidir.
2.Köpeklerde Hapşırmanın Nedenleri
Köpeklerde hapşırmaya neden olan farklı nedenler bulunur. Az önce de ifade edildiği gibi kimi zaman duygu durumu değişiklikleri kimi zaman ise daha ciddi sağlık sorunları köpeklerde hapşırmanın ve hapşırma sıklığının artmasına neden olabilir. Ek belirtilerin gözlemlenmesi bu nedenle son derece önemlidir.
2.1 Alerjiler
Köpeklerde hapşırmanın ardında alerjiler bulunabilir. Hapşırmaya ek olarak gözlerde yaşarma, burun akıntısı, vücutta kaşınma ve vücuttaki spesifik bir bölgeyi yalama gibi semptomlar da alerjilerin güçlü belirtileri arasında gösterilir. Köpeklerde Görülen Alerjiler adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
2.2.Viral ve Bakteriyel Enfeksiyonlar
Hapşırma solunum yollarındaki enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilen bir semptomdur. Solunum yolu hastalıklarında hapşırma ile birlikte öksürme, burun akıntısı, halsizlik ve ateş gibi şikâyetler de ortaya çıkabilir. Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları köpeklerin sık sık hapşırmasına neden olabilir. Farklı belirtilerin de hapşırmaya eşlik etmesi durumunda veteriner hekimlerin kontrolüne başvurulması önerilir.
2.3 Yabancı Cisimler
Köpeklerde hapşırmanın nedenlerinden biri de yabancı cisimlerdir. Köpekler nesneleri kokladıklarında kimi zaman bu nesneler ve/veya partiküller burun kanalına yerleşebilir. Eşyaların ya da oyuncakların küçük parçalara ayrılmış kırıkları soluduğunda bu yabancı cisimler köpeklerde sık sık hapşırmaya neden olabilir. Köpeklerin yabancı cisim soluduklarından şüphe ediliyorsa acilen veteriner hekimlerin kontrolüne başvurulmalıdır. Hava yollarının tıkanmasına neden olan unsurun belirlenmesi ve hava yollarından çıkarılması için tıbbi uzmanlık gerekli olacaktır.
2.4 Burun Akıntısı ve Sinüzit
Burun ve sinüslerdeki enfeksiyonlar, alerjiler ya da iritanlar nedeniyle meydana gelebilen burun akıntısı köpeklerde hapşırma nedenleri arasındadır. Bununla birlikte köpeğiniz tıkanıklık, halsizlik, iştahsızlık ve tıkanıklık gibi şikâyetler de yaşayabilir. Sinüslerdeki enfeksiyon burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi rahatsızlıkların yanı sıra diş ağrısı, yüzde şişme gibi belirtilere de yol açabilir. Köpeklerde burun akıntısı veya sinüzit belirtileri bulunuyorsa veteriner hekimlerin muayenesine ve tedavisine başvurulması gerekir.
Köpekler genellikle basit nedenlerle hapşırırlar. Ancak hapşırma sıklığının artmasının veteriner hekimlerce değerlendirilmesi önemlidir. Bazı ırklarda ise sık hapşırma da doğal kabul edilir. Hapşırmaya yatkın köpek ırkları basık suratlı olarak da bilinen brakisefalik ırklardır. Pug, İngiliz Bulldog ve Boston Terrier ırkları diğer ırklara oranla daha sık hapşırırlar.
Yaşlı köpeklerde hapşırmaya neden olan problemlerden biri de burun tümörleridir. Özellikle 7 yaş üzerindeki köpeklerde görülme sıklığı artan burun tümörleri varlığında hapşırmalar zamanla artar ve burunda kanama ortaya çıkabilir.
3.Köpeğinizin Hapşırması Nasıl Önlenir?
Köpeklerde hapşırmanın önlenmesi her zaman mümkün olmayacaktır. Hapşırmanın önlenip önlenemeyeceği temel olarak nedenle ilişkilidir. Sık hapşırmaya neden olan unsur belirlendikten sonra çeşitli tedbirler alınarak köpeklerde hapşırma sorununun önüne geçilebilir.
3.1 Ortamı Temiz Tutma
Köpeklerde hapşırmanın temel nedeni alerjiler olduğunda yaşadıkları ortamın temiz tutulması alınması gereken başlıca tedbirlerdendir. Evlerin düzenli olarak süpürülmesi, mümkün olduğunca yüksek havlı halı kullanmaktan kaçınılması, oda spreylerinin sıkılmaması, köpek yataklarının düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir. Temizlenmeye uygun dokuya sahip köpek yatakları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
3.2 Alerjenlerden Kaçınma
Alerjisi olan köpeklerin yaşadıkları ortamın temiz tutulması yıl boyu devam eden alerjilerin yol açtığı semptomların kontrol altına alınması için önemli. Ancak her köpeğin bağışıklık sistemi farklı alerjene tepki verebiliyor. Bu durumda köpeklerin bağışıklık sistemlerinin tepki verdiği alerjen veya alerjenlerin belirlenmesi ve tespit edilen alerjenden uzak durmalarının sağlanması önem taşıyor.
4. Hapşırma ile İlgili Ne Zaman Veterinere Başvurmalı?
Köpekler oyun oynarken, heyecanlandığında ya da iletişim kurarken hapşırdığında veteriner hekimlerin kontrolüne başvurulması için özel bir gereksinim söz konusu değildir. Ancak bazı köpekler gerek sık sık hapşırmaları hem de hapşırmalarına ek olarak yaşadıkları şikayetler değerlendirilerek zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene olmalıdır.
- Köpeklerde hapşırma sıklaşıp süreklilik sergiliyorsa ve kontrol edilemiyorsa,
- Burun deliklerinden yabancı bir madde görülüyorsa,
- Burun kanaması varsa ya da hapşırma sırasında kan çıkıyorsa,
- Burun akıntısı kalınlaşıp renklendiyse
- İştahları azaldıysa ve ateşleri varsa,
- Diş etleri soluklaştıysa,
- Nefes alma sorunları varsa veteriner hekimlerin muayenesi, teşhis ve tedavisi için zaman kaybedilmemesi önerilir.
Hapşırmanın sıklaşmasına ek görülen bu belirtilerden her biri farklı bir sorunun işareti olabilir. Örneğin diş etlerinin soluklaşması ve mavi bir renk alması köpeklerin nefes alamadığının bir göstergesidir. Bu durumda hapşırmanın artında solunum yollarına yabancı cisimlerin kaçmış olma ihtimali son derece yüksektir. Solunum yollarına yabancı cisimlerin kaçması hâlinde zaman kaybedilmeden veteriner hekimlerle iletişime geçilmesi gerekir. Tedavi köpeğinizin hapşırmasının nedenine göre planlanacaktır.
Köpeklerde Hapşırma Tedavisi
Köpeklerde hapşırma tedavisi, hapşırmaya neden olan unsur doğrultusunda değişebilmektedir. Duygu durumu değişimine bağlı olarak meydana gelen hapşırma için bir tedavi planlamasına gerek yoktur. Ancak üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir rahatsızlık köpek özelinde planlanan yöntemlerle tedavi edilebilir. Solunum yolu enfeksiyonu teşhis edilmesi hâlinde antibiyotik kullanılması gerekebilir. Köpeklerde Antibiyotik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde hapşırmanın ardındaki neden alerjiler ise alerji ilaçlarının reçete edilmesi, köpeklerin alerjenlerden uzak tutulması gibi yöntemlere başvurulabilir. Hapşırma ve hırıltı eş zamanlı görülüyorsa köpeklerin akciğerlerde sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda ileri tetkiklerin yapılması ihmal edilmemelidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.