Köpekler Neden Çok Çiş Yapar? Köpeklerde İdrar Artışı Nedenleri
Köpeğinizin bir anda tuvalet için dışarı çıkma isteğinde artışın meydana gelmesi, evin içerisinde bazı kazalar yaşaması ya da yürüyüşlerinizde normalden daha fazla çiş yapması sağlığında bir şeylerin ters gittiğinin göstergesi olabilir. Bu nedenle köpeklerde idrar artışının dikkate alınması önemlidir. Bu yazımızda köpeklerde idrar artışının potansiyel nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde Tuvalet Alışkanlığı
Sağlıklı yetişkin köpeklerin günde 6 - 8 saat kadar tuvaletini tutması beklenir. Yetişkin köpeklerde bir günlük idrar üretimi kilo başına yaklaşık 20 - 40 ml arasındadır. Ancak her köpeğin tuvalet alışkanlığı aynı değildir. Bu süreç günlük yaşam tarzına ve varsa köpeğin tuvalet alışkanlığını etkileyen sağlık problemine bağlı olarak değişir.
Yavru köpeklerde ise idrara çıkma daha sıktır. Çünkü yavru köpekler susuzluktan çok daha ciddi bir biçimde etkilenir ve bu yüzden su ihtiyaçları daha fazladır. Yavru köpeklerin her 2 - 6 saatte bir tuvalete çıkarılması gerekir. Yavru köpekler kaç aylıksa o kadar saat çişlerini tutabilmelidir. Örneğin 2 aylık bir yavru köpek 2 saat kadar çişini tutabilir. Yavrular 6 - 8 aylık olduğunda ise tuvalet alışkanlıkları artık oturmuştur.
İleri yaştaki köpekler ise yetişkin köpeklerden daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. Yaşa bağlı gelişen sağlık problemleri, bilişsel işlev kaybı gibi problemler köpeklerin yaşlandıkça tuvalet alışkanlığının değişmesine yol açar.
Ne Zaman Veterinere Gitmeli?
Sık idrara çıkma ya da idrar miktarında artış köpeğin sağlığı için acil bir durum olarak kabul edilmez. Genellikle evcil hayvan sahiplerinin başka bir belirti ortaya çıkana kadar beklemesi tavsiye edilir. İdrar sıklığında ya da miktarında meydana gelen artışla birlikte farklı belirtilerin ortaya çıkması durumunda köpeğin veteriner hekime götürülmesi gerekir. Evcil hayvan sahiplerinin özellikle;
- Kusma,
- İdrarda kan,
- İdrara çıkmada zorlanma,
- Yorgunluk,
- 24 saat boyunca mama yememe,
- Dişi köpeklerde vajinal akıntı gibi belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden köpeği veteriner hekime muayeneye götürmesi tavsiye edilir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Köpeğin tuvalet alışkanlığında meydana gelen değişikliğin altında yatan sebebi anlamak için farklı test ve tanı yöntemleri kullanılır. Çünkü tuvalet alışkanlığını etkileyebilecek çok farklı rahatsızlıklar mevcuttur. Rahatsızlığı doğru bir şekilde teşhis edebilmek için kan ve idrar tahlili yapılır. Tam kan sayımında böbrek enzimleri, karaciğer enzimleri, elektrolitler, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısı kontrol edilir. İdrar tahlilinde ise protein sızıntısına, kana, kristallenmeye, beyaz kan hücrelerine ve bakterilere bakılır.
Tahlillerin yanı sıra gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılır. Bu gibi durumlarda genellikle karın bölgesinin röntgeni çekilir. Mesanede taş ya da tümör gibi kitleler, enfeksiyon ve prostatta büyüme olup olmadığı kontrol edilir. İdrar yolu ultrasonu ise böbrekleri, mesaneyi, idrar yolunu, karaciğeri, böbrek üstü bezleri ve bölgede yer alan diğer organları kontrol etmek için tercih edilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Aşırı idrara çıkmanın ya da idrar miktarındaki artışın altında yatan neden belirlendikten sonra sıra tedavinin planlanmasına gelir. Böbrek problemlerinde böbrek işlevinin durumuna göre düşük fosforlu beslenme, iştah açıcı ya da antibiyotik ilaç tedavisi gerçekleştirilir. Özellikle böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşılması durumunda en etkili tedavi yöntemi antibiyotik ilaç kullanımıdır.
Mesanede taş ya da kristal bulunması durumunda ise bu kitlelerin oluşumunu engelleyen özel formüllü mamaların kullanılması gerekir. Mevcuttaki taşların çözünmesi mümkün değildir. Bu nedenle probleme yol açan taşların ameliyat ile alınması gereklidir.
Köpeğe kanser teşhisi konulması durumunda ise uygulanacak tedavi kanserin türüne ve evresine göre değişiklik gösterir. Tümörün ameliyat ile alınması, radyoterapi ya da kemoterapi gibi tedaviler uygulanabilir. Bazı durumlarda ise her iki tedavi yönteminin bir arada uygulanması gerekebilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.