Köpekler Neden Çimene Sürtünür? İşte Sebepleri!

Köpekler Neden Çimene Sürtünür? İşte Sebepleri!

25.04.2023 Deniz Öz


Köpeklerin çimenlerde yuvarlanmayı ne kadar çok sevdiklerine hemen herkes tanık olmuştur. Bu davranışlarının ardında genel olarak yuvarlanmayı sevmelerinin yattığı düşünülse de aslında durum bundan daha farklıdır. Bu yazımızda köpeklerin çimlerde yuvarlanmaya olan düşkünlüklerinin nedenlerinden bahsedeceğiz.

çimlerde yuvarlanan İngiliz Buldog

Köpeklerin Temizlik İhtiyacı ve Çimene Sürtünme

Köpeklerin kumda ya da çamurda zaman geçirdikten sonra çimenlerde yuvarlanması yaygın görülen bir davranıştır. Bu davranışın altında köpeklerin temizlik ihtiyacı yatar. Güzel bir banyo sonrasında da tüylerine sinen sabun ya da şampuan kokusunu temizlemek için köpeklerin çimlerde yuvarlandığı görülebilir. Ayrıca köpekler benzer bir davranışı pire tedavisi görürken sergileyebilirler. Çimde yuvarlanma isteğine neden olan bu durumların hepsinin ortak özelliği köpeklerin kendilerini herhangi bir şekilde "kirli" hissetmesidir. Yeni yıkanmış bir köpek için "kir" şampuan kokusu olabileceği gibi çamurda yuvarlanan bir köpek için tüylerini ağırlaştıran çamur tabakaları olabilir.

Köpeklerin Çimenlerdeki Kokulara Karışma İsteği

Kökleri avcılığa dayanan köpekler için çimlerde yuvarlanmak içgüdüsel bir davranış kalıntısı olabilir. Köpeklerin çime sürtünme davranışı genellikle kokularını maskelemekle ilişkilendirilir. Bir diğer bakış açısı ise çimenlerde yuvarlanan köpeğin yakın zamanda orada bulunan başka bir hayvanın kokusunu almaya çalışması olabilir.

Kokunun bu şekilde gizlenmesi ya da değiştirilmesi, kurtların avlanırken kullandığı bir tekniktir. Kokusunu maskeleyen ya da farklı bir canlının kokusuyla karıştıran kurtlar bu sayede avlarına fark edilmeden yaklaşmayı başarırlar. Bu içgüdünün köpeklerde de devam ettiği düşünülmektedir.

çimlerde sırt üstü yatan Jack Russel Terrier cinsi köpek

Kaşıntı ve Rahatlama: Çimene Sürtünme Davranışı

Köpekler vücutlarının her yerine ulaşamayabilirler, bu da kaşınmalarının önünde bir engel oluşturur. Özellikle sırt bölgesindeki kaşıntıyı azaltmak için köpeklerin sırt üstü uzanması ve yuvarlanması yaygın görülen bir davranıştır. Çimenler de kaşınma ihtiyacını karşılama noktasından oldukça verimli yapılar oldukları için köpekler kaşıntılarını gidermek ve rahatlamak için çimenlerde yuvarlanmayı tercih edebilirler.

Köpeklerin sırtlarını kaşımak için ara sıra çimenlerde yuvarlanması bir sorun teşkil etmez ancak bu davranışın sık sık tekrar etmesi köpeğin bir cilt sorunu olabileceğinin göstergesidir. Köpekler kaşınmayı ya da yuvarlanmayı bırakmıyorsa bir veteriner hekime danışmak gerekir. Köpekler sırtlarını değil de kulaklarını çimenlere sürtüyorsa benzer bir şekilde kulak enfeksiyonu şüphesi de gündeme gelebilir.

Çimenlerde Yuvarlanmak Köpeklere İyi Hissettirebilir

İç güdüler, koku algısı, temizlenme ihtiyacı ya da sadece kaşınma isteği dışında köpekler sadece iyi hissettikleri ya da eğlendikleri için de çimlerde yuvarlanabilir. Bazı köpekler heyecanlandıklarında ve mutlu olduklarında yuvarlanma hareketini yaparlar. Köpekler dışarı çıktıklarında ya da parka gittiklerinde heyecanlandıkları ve mutlu oldukları için yuvarlanırlar ve bu da genellikle çimlere denk gelir. Sadece mutlu oldukları ve köpek oldukları için çimlerde yuvarlanmaları normaldir ancak bu durumun bir sağlık sorununa işaret etmediğinden ya da bir davranış bozukluğu olmadığından emin olmak için köpeğin dikkatle gözlemlenmesi tavsiye edilir.

eğitim gören yavru Alman çoban köpeği

Köpeklerin Çimlerde Yuvarlanması Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Öncelikle "Köpekler neden çimene sürtünür?" sorusunun farklı yanıtlarını göz önünde bulundurarak sağlık sorunu ihtimalini elemek gerekir. Köpeğin bir cilt problemi ya da çevresel bir alerjisi olmadığından emin olmak önemlidir. Çimlerde yuvarlanma davranışını tetikleyecek kaşıntı sorununu çözmek bu davranışı kontrol altına almak açısından önemlidir.

Ancak köpekler herhangi bir sorunları olduğu için değil, sadece mutlu oldukları için çimlerde yuvarlanabilirler. Bu yüzden çimlerde yuvarlanmanın temelde zararsız bir davranış olduğu söylenebilse de özellikle çevrenin tanınmadığı durumlarda dikkatli olunmasında fayda vardır. Çünkü çimlerde yuvarlanan köpekler kenelerle ya da farklı hayvanların dışkılarıyla temas edebilirler, bu da onların çeşitli hastalıklar kapmasına neden olabilir. Bununla birlikte çimlerde kullanılan böcek ilaçları köpeklere zarar verebilir.

Temel Eğitim Vermek

Çimde yuvarlanma davranışını bırakmaları için köpeklere eğitim vermek mümkündür. Yuvarlanmaya başladıkları zaman dikkatlerini ya da davranışlarını yönlendirecek hareketler yaparak ve sonrasında onları pozitif pekiştirme ile ödüllendirerek köpeklerin yuvarlanma alışkanlığını bırakması sağlanabilir. Köpeğin davranışını yönlendirirken "yapma" gibi komutlar yerine istenmeyen davranışı istenen bir davranışla değiştirmek daha etkili sonuç verir. Çünkü köpekler bu sayede kendilerinden beklenen davranışları da öğrenebilirler. Köpek eğitimi için gerekli temel ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.