Köpekler Kendi Kuyruğunu Neden Isırır?

Köpekler Kendi Kuyruğunu Neden Isırır?

01.07.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin sık sık kuyruklarını ısırdığına ya da kovaladığına şahit olmuşsunuzdur. Özellikle yavru köpekleri kuyruklarını kovalarken sıkça görebilirsiniz. Kendi kuyruğunu kovalayan ya da kuyruğuyla kavga ediyormuş gibi davranan bir köpek sevimli gözükse de bu davranışın neden kaynaklandığını bilmek gerekir. Çünkü köpeklerin kuyruklarını kovalamasının ya da ısırmasının nedeni sadece can sıkıntısı olabileceği gibi bir davranış bozukluğu ya da sağlık sorunu da olabilir. Bu yazımızda “köpek kendi kuyruğunu neden ısırır?” sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde bulabilir, köpeklerde kuyruk ısırma davranışının nedenlerini ve bu davranışın nasıl kontrol altına alınabileceğini öğrenebilirsiniz.

kuyruğu dik duran siyah köpek

Köpeklerin Kuyruk Isırma Davranışının Olası Nedenleri 

Köpeklerde kuyruk ısırmanın yaygın nedenleri genellikle tıbbidir. Patili dostlarımızın bir sağlık sorunu olduğunu anlayabilmek için onları sürekli olarak gözlemlemek ve davranışlarını takip etmek gerekir. Köpeklerde kuyruk ısırma, sağlık sorunlarının yanı sıra davranış bozukluklarıyla da karakterize olabilir. 

Anal Kese Doluluğu: Köpeklerin anal kesesinde bir sorun olduğu zaman bu sorunu kuyruklarını ısırarak ya da çiğneyerek gösterebilirler. Kesede şişme, tıkanma başta olmak üzere, ilerleyen vakalarda enfeksiyon ya da yırtılma görülebilir. Köpeklerde kuyruk kovalamanın, ısırmanın ya da çiğnemenin nedeni anal kese sorunu olabilir. 

Alerji: Cilt alerjisi ile birlikte kaşınma oldukça yaygın görülen bir semptomdur. Alerjisi olan bir köpeğin perianal bölgesinde kaşıntı meydana gelebilir; bu da köpeğin kuyruk kovalaması, ısırması ya da çiğnemesini tetikleyebilir. Alerji ihtimali gündeme geldiğinde köpeklerin yüz, pati ve kulak bölgelerini kaşıyıp kaşımadığı da kontrol edilmelidir. 

Akut Nemli Dermatit: Sıcak nokta olarak da bilinen ve oldukça kaşıntılı olan akut nemli dermatit, kuyruk ısırma nedeni olabilir. Akut nemli dermatit olan bölge kırmızı, tahriş olmuş ve iltihaplı bir görünüme sahiptir. 

Parazit: Pire ve kene sorunu köpekler için özellikle belirli mevsimlerde oldukça can sıkıcı olabilir. Köpeklerde bölgeden bağımsız olarak kaşınmaya neden olan dış parazitler, köpeklerin kuyruğunu ısırmasına veya çiğnemesine de neden olabilir. Bazı durumlarda köpekler, kene ya da pirelerin varlığına değil, bu parazitlerin ısırıklarındaki tükürüğe karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Teşhis ve tedavi edilmeyen pire ve kene alerjisi sebebiyle köpekler kendi kuyruklarını ısırabilir. 

Köpeklerde iç parazit sorunu varsa, tenyalar anüsü çevreleyen bölgede çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Köpek, bu rahatsızlık hissi sebebiyle anüs tabanını, yani kuyruğun vücut ile birleştiği noktaları çiğnemek ya da ısırmak isteyebilir. 

Yaralanma: Köpekler kalça bölgesinde ya da kuyrukta kırık, incinme ya da travmaya bağlı herhangi bir hasar sebebiyle kuyruk bölgesini ısırabilir, yalayabilir ya da çiğneyebilir. Köpeklerin bu davranışları sahiplerine bir sorunları olduğunu göstermek, sahiplerinin dikkatini çekmek için tekrar etmesi mümkündür. 

Stres: Köpeklerde yıkıcı ve tekrarlayan davranışların altında stres, endişe ve kaygı gibi duygu durum bozukluları yatabilir. Eşyalara zarar vermekten kendine fiziksel zarar vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazede kendini gösteren duygu durum bozuklukları, kontrol altına alınmazsa daha ciddi sorunların gündeme gelmesine neden olabilir. 

kuyruğunu ısıran beyaz köpek

Kuyruk Isırma Davranışının Yönetimi ve Tedavisi

Köpeklerde kuyruk ısırma davranışının yönetimi ya da tedavisi için öncelikle altta yatan nedenin bulunması gerekir. Köpeklerin kuyruk kovalaması ya da ısırması bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yapılan tetkikler sonucunda veteriner hekim tarafından oluşturulan tedavi planına uyulmalıdır. Tedavinin başarılı olması hâlinde bu davranışın ortadan kalkması beklenir. 

Köpeklerde kuyruk ısırma, kovalama ya da çiğneme stres, anksiyete ya da kompulsif bozukluktan kaynaklanıyorsa bu noktada köpeğin can sıkıntısını gidermek, kendini güvende hissetmesini sağlamak ve davranış bozukluğunu pozitif pekiştirme ile değiştirmek gerekir. 

Köpeklerde Kompulsif Davranışları Anlamak ve Tedavi Etmek 

Her köpek benzersizdir ve her köpeğin davranışlarının gerekçesi farklı olabilir. Köpeğinizin kendine zarar vermesine neden olan bir davranışı varsa öncelikle altta yatan nedenlerin ele alınması gerekir. Tıbbi nedenler de kompulsif bozuklukların tetiklenmesinde etkili olabileceği için bir davranış değişimi söz konusu olduğunda veteriner hekimi durumdan haberdar etmek gerektiği unutulmamalıdır. 

Kuyruk kovalama ya da ısırma nadiren gerçekleştiğinde dikkat çekme, oyuna davet ya da kısa süreli can sıkıntısı giderme aktivitesi olarak değerlendirilebilir. Sıkılmış bir köpeğin kuyruğunu ısırdığını ya da kovaladığını görebilirsiniz. Köpekler özellikle sıkıntı giderme ya da eğlenme amaçlı kuyruklarını kovalar, bu davranış her zaman bozukluk olarak da değerlendirilmez. Ancak bu davranışa ısırma gibi fiziksel zarar verebilecek bir ekleme olduğunda sürecin farklı ele alınması gerekir. 

Sıklığı dikkat çekici düzeyde olmayan davranışlar normal kabul edilir. Ancak köpeklerde bir davranış dikkat çekici seviyede tekrar ediyorsa davranış bozukluğundan söz etmek mümkündür. 

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kompulsif davranışlar gelişebilir ve tıpkı insanlarda olduğu gibi bu davranışları kontrol etmek köpekler için de oldukça zorlayıcı olabilir. Köpeğiniz kuyruğunu kendine zarar verecek kadar çok ısırıyorsa mutlaka veteriner hekimden destek almanız gerektiğini unutmayın. Bu davranışı erken dönemde fark ettiyseniz köpeğinizle daha çok zaman geçirebilir, birlikte onun can sıkıntısını azaltacak aktivitelerde bulunabilir ve ona pozitif pekiştirme uygulayabilirsiniz.

Kuyruk ısırmanın kompulsif bir davranış olduğundan şüpheleniyorsanız bu davranışı sergilediği zaman sakince köpeğinizin dikkatini dağıtmaya çalışın. Bağırmak, korkutmak ya da kızmak davranışın tetiklenmesine neden olabilir. Köpeğiniz kuyruğuyla ilgilenmeye başladığında onu bir eğitime ya da oyuna yönlendirmek, çağırmak ve kendisine verilen komutu yerine getirdiğinde ödüllendirmek davranışın zamanla unutulması açısından önemlidir. 

Eğer köpeğinizin davranışı azalmıyor veya artmaya devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekimden destek alınması gerektiği unutulmamalıdır. Gerekli durumlarda davranışsal değişikliklerin yanı sıra ilaç tedavisi de gündeme gelebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.