Köpekler İçin İdeal Yürüyüş Süresi
Köpeklerin sağlıklı ve mutlu olabilmeleri için farklı ihtiyaçları vardır. Her köpek yaşına, genel sağlık durumuna ve ırksal gereksinimlerine özel beslenmelidir. İnsanlarla etkileşime girmeli ve ilgi görmelidir. Sağlıklı olsa dahi düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülmeli, koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmalıdır. Tüm bunların dışında düzenli olarak egzersiz yapmak da köpeklerin temel gereksinimleri arasında yer alır.
Cinslerinden ve yaşlarından bağımsız olarak tüm köpeklerin gün içerisinde mutlaka belirli bir süre egzersiz yapması ve yürüyüşe çıkması gerekmektedir. Egzersiz ve yürüyüş köpeklerde yalnızca fiziksel açıdan değil, mental ve duygusal açıdan da yararlıdır. Yürüyüşler köpeklerin ilginç kokuları koklayabildiği, diğer insanlarla ya da köpeklerde etkileşime girebildiği ve dışarıdaki büyük dünyayı keşfedebildiği zamanlarla buluşmalarını mümkün kılar. Ek olarak evde geçen uzun hareketsizlikleri bölebilir, köpeğin can sıkıntısını hafifletebilir ve daha mutlu olmasını sağlayabilir.
Bazı köpeklerin sağlık problemleri uzun yürüyüşlere izin vermez. Bazı köpeklerde ise korku, anksiyete ya da diğer problemler uzun yürüyüşlerin yapılmasında önemli engeller olarak gündeme gelebilir. Bu gibi durumlarda veteriner önerisi doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir.
Yürüyüş Ne Kadar Sürmeli?
Köpeklerin yürüyüş ihtiyacı için standart bir süreden bahsedilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Yürüyüşün süresi köpeğin yaşına, ırkına ve bazı diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Yavru köpekler yetişkin köpeklerden daha kısa yürüyüşlere ihtiyaç duyar. Her ne kadar yavru köpeklerin daha fazla enerjisi olsa da yetişkinler kadar dayanıklı değildirler ve bu nedenle kısa sürede yorulurlar. Bu nedenle yavru köpekleri kısa ancak sık aralıklarla yürüyüşe çıkarmak en doğrusudur. Yaklaşık 10 dakikalık aralıklarla günde 3 - 4 defa yürüyüşe çıkmak yavru köpeklerin ihtiyacını karşılamak adına yeterli olmaktadır.
İleri yaştaki köpekler ise yavru köpeklerden daha uzun yürüyüşlere çıkabilirler ancak onların da eklemlerinde ve kaslarında yaralanma meydana gelmemesi için genç yetişkin köpeklerden daha az yürümeleri gerekmektedir. Yetişkin köpekler için günde bir ya da iki defa 20 - 30 dakikalık yürüyüşler yeterlidir. Eğer köpeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa bu süreyi uzatabilirsiniz.
Yetişkin köpekler ise hem yavrulardan hem de ileri yaştaki köpeklerden daha uzun yürüyüşler yapabilir. Nitekim genç yetişkinlerin daha uzun süre yürümeleri ve egzersiz yapmaları gerekir. Köpeğin ırkı, vücut tipi ve kişiliği yürüyüş süresini belirleyen önemli faktörlerdir. Yetişkin köpeklerin birçoğu yürüyüşe çıkmayı sever. Eğer zamanınız varsa gün içerisinde yürüyüş süresini uzatmak köpeğinizi en mutlu edecek şeylerden birisidir.
Chihuahua, Maltese, Papillion, Pomerian ve Yorkshire Terrier gibi küçük ırkların yürüyüşleri genellikle daha kısa olur. Bu köpeklerin bacakları kısa olduğundan aynı mesafeyi gitmek büyük ırklardan daha fazla adım atmaları gerekir.
Boxer, Bulldog, French Bulldog ya da Pug gibi brakiosefal ırkların yürüyüşleri kısa sürmelidir. Bu köpeklerin burunlarının kısa olması nefes alırken zorlanmalarına neden olur. Özellikle egzersiz sırasında artan solunum hızı köpeklerin zorlanmalarına yol açar. Basset Hound, Dachsund, Pembroke Welsh Corgi ve Scottish Terrier gibi uzun sırta sahip ancak kısa bacaklı köpeklerin de yürüyüşleri genellikle kısa sürmektedir. Ancak köpeğin sağlıklı olması ve yürümeyi sevmesi uzun yürüyüşlere çıkamayacağı anlamına gelmez. Köpeğinizin durumuna bakarak süreye karar verebilir ya da bu konuda veteriner hekimlere danışabilirsiniz.
Kısa boylu, düz yüzlü ya da küçük köpek ırkları için önerilen yürüyüş süresi 15 - 30 dakika ve günde iki defa ile sınırlıdır. Bu yürüyüşleri günün serin saatlerinde yapmak köpeğiniz için daha iyidir. Eğer köpeğiniz yürüyüş yapmaktan hoşlanırsa bu süreyi uzatabilirsiniz. Beagle, İngiliz Springer Spaniel, Golden Retriever ya da Labrador Retriever gibi orta - büyük ırk köpekler uzun süreler yürüyüş yapabilir. Yürüyüş yapmak bu köpeklerin sağlıklı ve fit kalmasını sağlar.
Avustralya çoban köpeği, Border Collie, Husky, Vizsla ya da Weimaraner gibi atletik köpekler hız ve dayanıklılık özelliklerine sahiptir. Bu köpekler sadece uzun yürüyüşler yapmayı sevmezler aynı zamanda koşmayı ve hareketli olmayı da isterler. Evde sakin ve mutlu olmaları için çok fazla egzersiz yapmaları gerekmektedir. Büyük ve atletik ırk köpeklerin günde en az iki defa 30 - 60 dakika kadar süren yürüyüşler yapması gerekmektedir. Köpeğiniz memnun olduğu sürece sıklığı ya da yürüyüş süresini arttırabilirsiniz.
Yürüyüş İçin Doğru Zaman
Her ne kadar köpekler günün her saati dışarı çıkmaya meyilli olsalar da günün erken saatleri ya da gün batımı saatleri yürüyüşler için ideal saatlerdir. Bu saatlerde hava daha serin olduğu için köpeğiniz zorlanmadan eğlenceli bir yürüyüş gerçekleştirebilir. Özellikle yazın sıcak aylarda akşam saatlerinde yapılacak yürüyüşler köpeğinizin aynı zamanda serinlemesini ve rahatlamasını sağlar.
Güvenli Bir Yürüyüş Son Derece Önemli
Köpek yürüyüşlerini her zaman köpeğinize göre ayarlamanız gerekmektedir. Köpeğinizin aşırı kilolu ya da sağlık problemi olması durumunda yeni bir yürüyüş rutinine başlamadan önce mutlaka veteriner hekime danışın. Yürüyüşlerin uzunluğunu arttırmak istiyorsanız bunu zaman içerisinde kademeli olarak yapmanız en iyisidir. Köpeğiniz yürüme yoğunluğunu iyi idare ediyorsa birkaç günde yürüme mesafesini yavaş yavaş artırabilirsiniz.
Yürüyüşleri köpeğiniz aşırı yorulmadan sonlandırmanız gerekmektedir. Köpeğinizin çok yorulduğuna dair çeşitli işaretleri vardır. Yavaşlama, dili dışarda yürüme, hızlı hızlı nefes alma, uzanma ya da yürümeyi reddetme bu işaretlerin en yaygın olarak görülenleridir. Köpeğinizin çok yorulduğu durumlarda onun dinlenmesine izin verdikten sonra eve dönebilirsiniz.
Köpeğinizin sağlığının olumsuz etkilenmemesi için sıcak havalarda yürüyüşe çıkarmamanız gerekmektedir. Sıcak yaz aylarında öğle saatlerinde köpeğinizin dışarda olmasına izin vermemelisiniz. Özellikle koyu renkli tüylere sahip köpekler için sıcak havalar daha tehlikelidir. Bunun yanı sıra kaldırım ya da asfaltın aşırı ısınması hassas pençe yastıklarının zarar görmesine yol açabilmektedir. Sıcak saatlerde yaşanabilecek en tehlikeli problem sıcak çarpmasıdır. Nefes nefese kalma, aşırı salya akıtma, dilin ve diş etlerinin mor renkli olması, titreme, kusma, ishal ve bayılma sıcak çarpması belirtilerindendir.
30 dakikadan uzun yürüyüşlerde köpeğiniz için yanınıza su almanız tavsiye edilir. Ilıman iklimlerde bile uzun tüylü ve kalın kürklü köpekler için uzun yürüyüşler yorucu olabilmektedir. Yanında bulunduracağınız ekstra bir şişe su ile onun yürüyüşü rahat bir şekilde tamamlamasını sağlayabilirsiniz.
Son olarak, köpeklerinizde yürüyüş yapmak ya da dışarıda zaman geçirmek son derece keyifli aktivitelerdir. Köpek ve insan arasındaki bağı destekleyen yürüyüşler sırasında köpeğinizin tasmasını açmamalısınız. Onun yürüme alışkanlıkları ve bedeni doğrultusunda tercih edebileceğiniz köpek tasması modellerini buradan inceleyebilir, keyifli vakitlerinizin güvenliğini artırabilirsiniz.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.