Köpekler İçin Havanın Gerçekten Sıcak Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Köpekler İçin Havanın Gerçekten Sıcak Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

23.08.2022 Aysegül Tunçay


Sıcak yaz aylarında açık alanlarda geçirilen zaman artmaktadır. Ancak bazen havanın çok ısınması, canlı yaşamı için zararlı olabilir. Dışarıda daha ince kıyafetler giymek insanlar için sıcaklığı çekilebilir kılar ancak benzer bir durum köpekler için geçerli değildir. Bu nedenle köpek sahiplerinin açık alanların köpekleri için ne kadar sıcak olursa tehlikeli olabileceğini bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca köpeklerde aşırı sıcakların neden olduğu etkileri bilmek de köpeğin içerisinde bulunduğu durumu anlamaya yardımcı olur. Sıcak çarpması köpeklerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Hatta müdahale edilmediğinde hayati tehlikeye neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca önlem almak son derece önemlidir. 

şişeden su içen köpek

Köpekler İçin Aşırı Sıcak Tanımı

İnsanlar gibi köpeklerde de sıcak ya da soğuk dayanıklılığı değişken olabilir. Bazı köpeklerin ırksal özellikleri sayesinde sıcağa daha dayanıklı olduğu bilinmektedir. Ancak bu dayanıklılığın da bir sınırı bulunmaktadır. Havanın 25 santigrat dereceyi geçmesi ile birlikte köpeğiniz için çeşitli önlemleri almaya başlamanız gerekmektedir. Düşük nemli havalarda ya da rüzgârın olmadığı durumlarda direkt olarak güneş ışığına maruz kalmak köpekler için tehlikelidir. Her ne kadar hava sıcaklığı 25 dereceyi gösterse de hissedilen sıcaklık çok daha yüksek olabilmektedir. Bununla beraber sokakta asfalt ya da taş zeminler sürekli olarak güneş altında kaldığı için köpeklerin patilerine zarar verebilecek sıcaklığa kolayca ulaşabilirler. Hava sıcaklığı ile asfalt sıcaklığı arasındaki fark 20 dereceye kadar çıkabilmektedir. Bu da köpeklerin patilerinin yaklaşık 60 saniye içerisinde yanmasına yol açabilir. Bu nedenle sıcak havalarda köpekle dışarıda dolaşırken gölge alanları tercih etmek alınması gereken önlemler arasında yer alır. Bahçede yaşayan köpek için soğutuculu su kapları ve serinletici etkili matlar da sıcak havalar için alınabilecek önlemler arasında yer alır. Serinletici etkiye sahip köpek matlarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz

Gölgeden yürüyerek zemin sıcaklığı bir problem olmaktan çıkarılsa bile hava sıcaklığının köpeğin vücut sıcaklığından daha yüksek olması kısa vadede problemlere yol açabilmektedir. Köpeklerin ortalama vücut sıcaklığı 37 santigrat derece civarındadır. Havanın 37 santigrat dereceden yüksek olması ya da havanın 37 santigrattan daha düşük olmasına rağmen nemliliğin düşük olması köpeğin hızlı hızlı nefes alarak kendini serinletmesine engel olabilir. Köpeğin özellikle sıcak havada çok fazla egzersiz yapması son derece tehlikelidir. Kısacası havadaki nem oranı arttıkça hava sıcaklığının köpek üzerindeki olumsuz etkileri azalır. İnsanlar için güneşte beklemek ne kadar rahatsız ediciyse bu durum köpekler için de geçerlidir. 

vantilatör önünde duran köpek

Köpeklerde Hava Sıcaklığına Bağlı Değişimler

Havanın köpek için ne kadar sıcak olduğunu anlamak bazen çok kolay olmayabilir. Köpekte meydana gelen değişiklikleri gözlemlemek onun sıcaktan nasıl etkilendiğini anlamak için yardımcı olur. 

Hızlı hızlı nefes almak, aşırı salya akması, yorgunluk, kusma, ishal, aşırı susama, diş etinin ve dilin parlak kırmızı renkte olması havanın köpek için çok sıcak olduğunun en yaygın göstergesidir. Vücut sıcaklığının yükselmeye devam etmesiyle bilinç kaybı ve baygınlık riski artar. Hatta bazı köpeklerde nöbet görülür. Bu gibi durumlarda köpeğin acilen tıbbi yardım alması gerekmektedir. 

Bu belirtilere bakarak köpeğin durumunu anlamak mümkün olabilir. Sıcak çarpması belirtilerinin ortaya çıkması durumunda köpeği mümkünse kapalı bir alana almak ve taze suya erişmesini sağlamak rahatlamasına yardımcı olur. Köpekler için havanın ne kadar sıcak olduğunun anlaşılmadığı durumlarda bir termometreyle köpeğin vücut sıcaklığının ölçülmesi tavsiye edilir. Vücut sıcaklığının 40 derece ve üzeri olması durumunda köpeğin hemen soğuk bir ortama alınması ve veteriner hekime danışılması gerekir. 

şezlongda güneşlenen köpek

Farklı Köpek Irkları Sıcaklıklardan Nasıl Etkilenir?

Dev ırk köpekler haricinde sıcaklıkların köpekler üzerindeki etkisi hemen hemen aynıdır. Temel olarak küçük ırk köpekler sıcağa karşı daha dayanıklıdır. Ancak bu konuda bazı istisnalar bulunmaktadır. Obez köpekler, yavrular, yaşlı köpekler ve brakisefal ırklar sıcak havalardan çok daha çabuk etkilenir. Bu köpeklerin uzun süre boyunca sıcak ortamlarda bırakılmaması gerekmektedir. Ek olarak daha kalın tüyleri olan köpekler sıcaktan daha çabuk etkilenir. Kısa ve ince tüylü köpekler daha uzun süre sıcak havada kalabilmektedir. Dev ırkların ise tüy şekillerine bakılmaksızın çok uzun süre sıcakta kalmaması gerekir. 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.