Köpekler Fasulye Yer mi?

Köpekler Fasulye Yer mi?

04.05.2023 Deniz Öz


Köpeklere insanların tükettiği yiyeceklerin verilmesi yaygın bir davranış olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bazı besinler köpeklerin sağlığı için çeşitli faydalara sahip olsa da bazılarının köpekler için zararlı olduğu biliniyor. Dolayısıyla hangi besinlerin köpekler için faydalı olduğunun bilinmesi, köpeklere sağlıklı atıştırmalıklar sunmak isteyen kişilerin yaşamını kolaylaştırabiliyor. Çeşitli fasulye türleri köpeklere zararı olmayan besinler arasında yer alıyor. Yine de dikkatli olmakta fayda var. Hem sunulan miktar hem servis edilen fasulyenin türü hem de fasulyelerin hangi pişirme yöntemleri ile hazırlandığı önemli değişkenlere dönüşüyor. Bu yazımızda “Köpek fasulye yer mi?”, “Köpekler için sağlıklı fasulye çeşitleri nelerdir?”, “Köpeklere fasulye nasıl verilmeli?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Köpek beslenmesine yeni lezzetlerin eklenmesi onlar için hem ödül niteliği taşıyabiliyor hem de lezzet çeşitliliği ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oluyor. Fasulye türleri barındırdıkları lifler ve bitkisel proteinler sayesinde köpeklerin sağlıklarına katkı sağlayabiliyor. Her ne kadar sağlıklarına farklı faydalar sağlayabilse de fasulye tüketiminin miktarına ve fasulyenin nasıl hazırlandığına dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanların önerileri köpeklerin günlük kalori ihtiyacının %10’undan fazla olacak şekilde herhangi bir ödül ile beslenmemeleri; aynı söylem fasulye için de geçerliliğini koruyor.

haşlanmış taze fasulye dolu tabağın arkasında duran küçük ırk köpek

Köpekler İçin Sağlıklı Fasulye Türleri

Köpeklere fasulye sunulacaksa fasulyenin türüne dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin köpeklerin kuru fasulye tüketmeleri önerilmiyor. Kuru fasulyenin bileşenleri köpeklerin sindirim sistemi sağlığına zarar verebiliyor. Kuru fasulyeden farklı olarak taze fasulye, Meksika fasulyesi, soya fasulyesi ve barbunya ise köpekler için güvenli seçenekler arasında yer alıyor. 

Köpekler Soya Fasulyesi Yiyebilir mi?

Soya fasulyesi çok kaliteli bir protein kaynağıdır. Çeşitli hayvansal proteinler soya fasulyesine kıyasla daha kolay sindirilmekle birlikte köpekler için soya fasulyesi kadar faydalı olmayabilir. Vitaminler, folik asit ve amino asitler içeren soya fasulyesi, köpeklerde soya alerjisi olmadığı takdirde, köpek beslenmesine belli oranlarda ilave edilebilir. Köpeklere soya fasulyesinin farklı besinlerle birlikte ya da farklı formlarda verilmemesine dikkat edilmeli. Örneğin soya sosu köpekler için zararlı besinler sınıfında yer alıyor. Köpeklere soya sosunun verilememesinin temel nedeni sosun içerisindeki soya içeriği değil, sostaki fazla tuz ve sodyum.

Köpekler Taze Fasulye Yiyebilir mi?

Taze fasulye barındırdığı vitamin ve minerallerle köpekler için sağlıklı fasulye türleri arasında yer alıyor. Her ne kadar isminde fasulye bulunsa da baklagil değil sebze olan bu leziz besinin köpeklere, kısıtlı miktarda verilmesinde bir sakınca bulunmuyor. Bitkisel protein, demir, kalsiyum, B6 vitamini, A vitamini, C ve K vitaminleri bakımından zengin olan taze fasulyenin kalorisi de son derece az. Düzenli olarak kuru mama tüketen ancak zaman zaman farklı besinlerle buluşturulmak istenen köpekler için taze fasulye ideal atıştırmalıklar arasında yer alıyor. Dikkat edilmesi gereken ise fasulyenin nasıl ve hangi pişirme yöntemleri ile hazırlandığı. Salçalı, soğanlı, yağlı ve baharatlı olarak hazırlanan taze fasulyenin köpekler için son derece zararlı olabildiği biliniyor. 

Köpekler Meksika Fasulyesi Yiyebilir mi?

Meksika fasulyesi ve barbunya fasulyesi verilirken de pişirme koşulları önem taşıyor. Geleneksel olarak soğanla hazırlanan tariflerin köpeklere sunulmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Köpeklere fasulye verileceği zaman olası bir gaz probleminin oluşabileceği unutulmamalı. Halihazırda zengin lif kaynakları olarak öne çıkan fasulye türlerinin ıslatılması, suyunun değiştirilmesi ve haşlanması tavsiye ediliyor. Böylelikle şişkinlik oluşma ihtimali minimize edilebiliyor. Köpeklere fasulye vermeyi düşünenlerin konserve gıdalardan uzak durmaları da eşit derecede önemli. Besinlerin mümkün olduğunca doğal formlarında, sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirildikten sonra verilmesi ile köpekler için leziz ve sağlıklı bir deneyim sağlanabiliyor. 

yeşil pantolonlu kadın köpeğin bel çevresini ölçüyor

Sağlıklı Olsa da Atıştırmalıklara Dikkat

Köpeklerin beslenmesine atıştırmalıkların eklenmesi oldukça normal. Atıştırmalıkların ne miktarda verildiği elde edilecek sonucu değiştirebiliyor. Kuru mamalarla beslenen köpekler günlük kalori ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve metabolizmaları için gerekli besinlerle buluşabiliyor. Beslenmelerine eklenen atıştırmalıkların yüksek kalorili olması köpeklerde kilo artışına neden olabileceği için, atıştırmalıkların kalorilerinin hesaplanması ve öğünlerindeki kuru mamaların miktarının revize edilmesi gerekiyor. 

Köpekler için çok fazla atıştırmalık sunulmasının olası tek zararı kilo artışı da değil. Köpekler çok fazla atıştırmalık ve ödülle buluştuklarında tokluk hissedebiliyor, tok hissettiklerinde daha az kuru mama tüketebiliyor. Özellikle gelişim döneminde ihtiyaçları olan günlük besinlerle buluşmamaları köpeklerin sağlığı için bir tehdit hâline gelebiliyor. 

Siz de dostunuzun tüm yaşam evrelerinde sağlıklı ve konforlu kalması için kaliteli köpek mamaları arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Beslenmelerine belli aralıklarla yaş mama ve ödül maması ya da ödül yerine geçen sağlıklı atıştırmalıklar ekleyerek köpeğinizin beslenmesini zenginleştirebilirsiniz. Farklı yaşam evrelerine ve ırklara özel formüle edilen kuru mama çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.