Köpekler Dondurma Yiyebilirler mi?

Köpekler Dondurma Yiyebilirler mi?

23.05.2022 Aysegül Tunçay


Dondurma sevmeyen çok az kişi vardır. Birçok kişi için özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için dondurma yemekten daha iyi bir yöntem bulunmamaktadır. Köpek sahipleri dondurma aldıklarına akıllarına gelen sorulardan bir tanesi de "Köpekler dondurma yer mi?" sorusudur. Temel olarak dondurma aslında köpeğinizin yememesi gereken gıdalardan bir tanesidir. Ancak çok az olmak kaydıyla köpeklerin bazı dondurmaların tadına bakmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Diğer taraftan tüm dondurmalar köpekler için uygun değildir. Bu nedenle köpeğinize çok az dondurma vermeyi düşünüyorsanız bile öncelikli olarak dondurmanızın köpeğiniz için zararlı olmadığından emin olmanız gerekmektedir.

sahibinin elinden dondurma yiyen köpek

Köpekler İçin Dondurmanın Potansiyel Zararları

Dondurmalar, köpekler için faydalı bir yiyecek değildir ancak çok az olmak şartıyla arada sırada köpeğinize vanilyalı ya da tercihinize göre mangolu bir dondurmadan ufak bir parça onu çok hasta etmez ancak dondurmanın düzenli bir şekilde verilmemesi gerekmektedir.

Köpekler, geri kalan tüm memeliler gibi yavruyken sütü sindirebilmektedir. Ancak yetişkin olduklarında laktozu sindiremezler. Bu durum sadece insanlarda farklılaşmaktadır. Köpeklerde laktoz sindirilemediği için süt ve süt ürünleri şişkinlik, gaz, kusma ve ishal gibi problemlere yol açabilmektedir. Az miktarda süt ürününün sindirilmesi genellikle gaz probleminden başka probleme yol açmamaktadır. Ancak küçük bir köpeğe çok miktarda dondurma verdiğiniz zaman gaz probleminden çok daha ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Diyabeti ve kilo problemi olan köpeklerin ise dondurmadan içeriği ne olursa olsun uzak tutulması gerekmektedir.

sahibinin kucağında oturan köpek

Köpeklere Dondurma Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dondurmanın içerisinde bulunan şeker köpekler için zararlıdır. Şekerin zararlı olması köpeklerinşekersiz dondurma yiyebileceği anlamına gelmez. Elbette köpeğinize kesinlikle şekerli dondurma vermemeniz gerekir ancak şekersiz dondurmaların da içeriği kontrol edilmelidir. Şekersiz dondurmaları tatlandırmak için kullanılan xylitol köpekler için zehirlidir. İçerisinde yapay tatlandırıcı içeren dondurmaların neredeyse tamamı köpeğiniz için uygun değildir. Ayrıca bazı popüler dondurma aromaları da köpekler için zararlıdır.

Köpekler teobromin sindiremez ve bu nedenle çikolatalı dondurmalardan uzak durması gerekir. Çikolata köpekler için zehirlidir. Kahveli ve yeşil çaylı dondurmalar içerisinde yüksek miktarda kafein bulunduğuiçin köpeklere verilmemelidir. İçerisinde üzüm ya da kuru üzüm bulunduran dondurmalar köpekler tarafından çok az olarak tüketilse dahi akut böbrek yetmezliğine yol açar. Bu nedenle dondurmanızın içeriğinde üzüm ya da kuru üzüm varsa bu dondurmadan köpeğinize asla vermemeniz gerekir. Son olarak bazı kabuklu yiyecekler de köpekler için tehlikelidir. Makadamia cevizi tam olarak neden olduğu bilinmese de köpekler için tehlikelidir. Pikan cevizi, ceviz ve badem köpekler için zehirli değildir ancak çok yağlı oldukları için sağlıklı değildir.

sahibinin elinden dondurma yiyen iki köpek

Köpekler İçin Güvenli Dondurma

Köpeğinize dondurma vermek istiyorsanız genellikle meyveli ya da vanilyalı dondurmalardan ilerlemeniz köpeğinizin sağlığı için daha iyidir. Bu noktada köpekler için güvenilir gıdalardan evde katkı maddesiz hazırlanmış bir dondurma hazırlamak en iyi seçenektir. Köpeğinizin midesinin dondurmaya vereceği tepki görmek için ilk seferde çok az miktar vermeniz gerekmektedir. İki saat içerisinde karın bölgesinde şişkinlik, gaz, kusma ya da ishal gibi durumlarda köpeğinizin süt ürünleri ile arasının pek iyi olmadığını söylemek mümkünüdür.

Eğer köpeğinize sıcak yaz aylarında güvenli ve serin bir şeyler vermek isterseniz evde kendiniz dondurma yapabilirsiniz. Püre muz, fıstık ezmesi ve az miktarda yoğurdu karıştırıp dondurarak yaz aylarında köpeğinize verebilirsiniz. Yoğurdun içerisinde laktoz oranı süte göre çok daha az olduğu için köpeğinizin sindirememe ihtimali çok düşüktür. Dondurmaya isterseniz elma, yulaf ya da köpekler için diğer sağlıklı gıdalardan ekleyebilirsiniz. Köpekler için bir diğer sağlıklı dondurma alternatifi de yaş mamaların dondurulması ile hazırlananlanan dondurmalardır. Köpeklerin güvenle tüketebileceği yaş mamaları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Vegan dondurmalar ve donmuş yoğurtlar köpeğinizin için dondurmadan daha güvenli bir seçenektir. Her ikisinde de daha az şeker bulunur ve içerisinde neredeyse hiç laktoz bulunmaz. Köpeğiniz ilk kez yeni bir gıda denediği zaman önce çok az vermeli ve sonrasında vücudunun nasıl tepki verdiğini görmek için birkaç saat beklemelisiniz.

dondurma yalayan köpek

Köpeğiniz Dondurma Yediyse Ne Yapmalısınız?

Eğer siz farkında olmadan köpeğiniz dondurma yediyse ilk yapmanız gereken köpeğin yediği dondurmayı bulmak ve içeriğini kontrol etmektir. Eğer dondurmanın içerisinde köpeğiniz için zararlı bir şeyler yoksa büyük bir problem yaşanmaz. Birkaç saat boyunca köpeğiniz biraz gaz problemi çekebilir.

Ancak köpeğiniz içerisinde yapay tatlandırıcılar, makadamia cevizi, kahve, çikolata ya da üzüm gibi zararlı olabilecek içeriklerin bulunduğu dondurmalardan yediğinde ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için hemen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmek köpeğin daha büyük bir risk içerisinde kalmasına yol açar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.