Köpek Piresi İnsana Geçer mi?

Köpek Piresi İnsana Geçer mi?

22.05.2024 Deniz Öz


Pireler; köpeklerin kanlarını emerek beslenen, kanatsız ve küçük parazitlerdir. Her mevsim köpekler için tehlike oluşturabilen bu dış parazitler insanlar için de sorun teşkil edebilir. Köpekler pirelenirse mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tedavi süreçlerine geçiş yapılmalıdır. Aksi takdirde köpeklerde cilt tahrişinden alerjik reaksiyonlara dek farklı problemler meydana gelebilir. Dahası pireler evlerde de yaşayabilir!

Köpeklerin pirelenmesi köpek sahipleri için endişe verici durumlardan biridir. Köpeklerin hem rahatını kaçırabilen hem sağlıklarını tehlikeye atabilen pireler insanların vücutlarında yaşamasa da insanları ısırabilir ve eve yayılabilir. Dolayısıyla köpeklerin neden pirelendiğinin bilinmesi de köpeklerde pire belirtilerinin yakından takip edilip veteriner hekimlere başvurulması da oldukça önemlidir.

Köpek piresi hakkında detaylara yer vereceğimiz bu yazımızda "İnsanlarda pire ısırığının belirtileri nelerdir?", "Köpeklerde pire nasıl yok edilir?" ve "Köpeklerde pire nasıl engellenir?" gibi en çok merak edilen soruları yanıtlayacağız.

kendini ısırarak kaşıyan kahverengi tüylü köpek

Köpek Piresi Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

"Köpek piresi nedir?" sorusuna kısaca köpeklerin kanını emen, kanatları olmayan küçük parazitler şeklinde yanıt verilebilir. 1-3 mm ebatlarında olan pirelerin vücutları yassı ve ince bir yapıdadır. Yapıları sayesinde köpeklerin, kedilerin, tavşanların; özetle sıcak kanlı memelilerin tüyleri arasında rahatça hareket edebilirler. Kanıyla beslendikleri canlıların sağlığı tehlikeye atabilirler, eve yayılabilirler.

Köpekler pireyi kirli eşyalardan, çimlerden, hâlihazırda pire taşıyıcısı olan hayvanlardan kapabilirler. 20 - 30 cm ileriye zıplayabilen pireler yumurtalarını konaklarına bırakır. Konaklardan beslenen yumurtalar yere düşer ve larvalara dönüşerek yerdeki organik maddeler ile beslenerek gelişirler. Daha sonra pupa hâline gelerek kendilerine konakçı bulana kadar yaşamlarını sürdürebilir. Konakçı bulunduğunda ise pupa açılır ve besleneceği canlıya geçer.

Köpeklerde pire belirtileri arasında en sık görülen kaşıntıdır. Bu kaşıntı o kadar şiddetli olabilir ki köpek kendini çok fazla kaşıyabilir, belli vücut bölgelerini sürekli yalayabilir ve hatta cilt bütünlüğüne zarar verebilir. Kaşıntı dışında köpek piresi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildi ısırma, çiğneme
  • Ciltte yaralar ve enfeksiyon
  • Alerjik reaksiyon
  • Tüylerde dökülme
  • Davranışlarda gözlemlenebilen huzursuzluk
  • Aşırı kan emilimine bağlı olarak anemi oluşumu
  • Karın ve kuyruk altı bölgelerinde kırmızı şişlikler

Elizabeth yollar takmış gri yavru köpek

Köpek Piresinin Köpekler İçin Zararları

Köpek piresi belirtileri fark edildiğinde veteriner hekimlere başvurulması gerekir. Köpeklerde pire tedavisi yapılmadığı takdirde köpeklerde cilt enfeksiyonları gelişebilir, köpeklerin genel sağlıklarına zarar gelebilir. Bazı köpekler pire ısırıklarına karşı alerjik reaksiyon da gösterebilmektedir. Şiddetli kaşıntı, cilt döküntüleri ve tüy sağlığında bozulma gibi sorunlar köpeklerde gözlemlenebilir.

Tüm bunlara ek olarak pirelerin köpeklere tenya bulaştırması da mümkündür. Dışkıdaki tenya yumurtalarının pireler tarafından organik besin olarak tüketilmesi, pirelerin vücudunda tenya yumurtalarının olmasına neden olur. Daha sonra köpek kendini yalayıp kaşınan vücut bölgelerini ısırırken pireyi yutarsa tenya yumurtaları bağırsakta sindirildikten sonra çatlar. Bu gibi bir durumda köpeklerin dışkılarında beyaz ve küçük parçalar gözlemlenebilir. Tedavi edilmediğinde tenyalar köpeklerde ishale ve tüy kaybına yol açabilir.

Pireler özellikle yavru köpekler için oldukça tehlikelidir. Yavru köpeklerin bağışıklık sistemlerinin yeterince güçlü olmaması ve bünyelerinin zayıflığı yavru köpeklerde olası anemi oluşumunun sonuçlarını ağırlaştırabilir.

patisini kadına uzatmış köpek

Köpek Piresi İnsana Geçer mi?

Pireler köpekler için zararlı, peki ya insanlar söz konusu olduğunda durum nedir? "Köpek piresi insana geçer mi?" sorusuna teknik olarak evet yanıtı verilse de insanlar pireler için ideal konakçılar değillerdir. Pireler insanların vücutlarına zıplayabilir ancak insanların vücudunda uzun süre kalamaz. Bu esnada insanları ısırmaları mümkündür. Nitekim insanlarda pire ısırığı şiddetli kaşıntıya ve cilt kızarıklığına neden olabilir.

French bulldog cinsi köpeğin kulağı tutuluyor

Köpek Piresi İnsan Vücudunda Ne Kadar Yaşar?

Köpeklerden insanlara geçen pireler, insanların vücudunda uzun süre yaşayamaz. Bunun temel nedeni insanların vücudunda pirelerin yumurtalarını bırakacakları ölçüde fazla tüyün bulunmamasıdır. Yapılan bir laboratuvar çalışmasında pirenin insan vücuduna canlı yumurta bırakabilmek için insan vücudunda 12 saat kalması gerektiği gösterilmiştir. Ancak pirelerin insan vücudunda bu kadar uzun süre kalması neredeyse imkânsız olarak nitelendirilir.

İnsanlarda Pire Isırığının Belirtileri Nelerdir?

Az önce de belirtildiği gibi pireler insanların vücudunda yaşayamaz ancak insanları ısırabilir. Pireler tarafından ısırılan insanlarda yoğun kaşıntı hissedilebilir. Isırılan vücut bölgelerinde küçük, kırmızı kabartılar oluşabilir. Ciltte kızarıklıkların ve döküntülerin oluşması da mümkündür. Tüm bu belirtiler genellikle pirelerin rahatlıkla ulaşabildikleri kol, bacak ve ayak bileği gibi bölgelerde gözlemlenir.

Köpek Piresi Eve Yayılır mı?

Köpek piresinin yol açtığı en büyük sorunlardan biri eve yayılmasıdır. Halılar, koltuklar ve perdeler pireler için uygun alanlardır. Elbette köpeklerin battaniyeleri ve yatakları da pireler için korunaklı bölgeler arasındadır. Pirelerin temiz evlerde de yayılabileceği unutulmamalı, köpeklerde pire oluşumunun engellenmesi adına tedbir alınmalı ve olası bir pire istilası durumunda zaman kaybetmeden köpekler veteriner hekimlerce tedavi edilmelidir.

oturarak taranan küçük ırk kahverengi beyaz köpek

Köpek Piresi Nasıl Yok Edilir?

"Köpek piresi nasıl yok edilir?" sorusu iki farklı açıdan ele alınmalıdır: köpeklerde pire tedavisi ve evdeki pireleri temizlemek. Köpeklerde pire tedavisi kapsamında dış parazit ilaçlarının, pire uzaklaştırıcı tasmaların ve köpekler için özel olarak tasarlanan ve/veya formüle edilen pire ürünlerinin kullanılması gerekebilir. Köpekler için pire ve kene ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Köpek pirelerinin evden temizlenmesi için evin ve köpeğin kullandığı eşyaların temizlenmesi, varsa bahçe ya da balkonun ilaçlanması alınması gereken temel önlemler arasındadır.

siyah zeminde iki köpek yan yana

Köpeklerde Pire Nasıl Engellenir?

Köpeklerinizi pirelerden korumak için şu tedbirleri alabilirsiniz:

  • Köpeklerin düzenli olarak taranması, bu esnada cildinin kontrol edilmesi gerekir. Köpek piresi belirtileri fark edildiğinde zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılmalıdır.
  • Köpeklerin düzenli veteriner hekim kontrolleri ve pire ilacı uygulamaları aksatılmamalıdır.
  • Köpeklerin önerilen sıklıkta, cilt sağlıkları için zararlı olmayan köpek şampuanları ile yıkanmaları tavsiye edilir.
  • Köpeklerin sık kullandığı eşyalar ve aksesuarlar düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Evler, evlerin bahçeleri ve/veya balkonları temiz tutulmalıdır.
  • Köpeklerin diğer evcillerle teması minimize edilebilir.

Detaylı bilgi için Köpekleri Pirelerden Koruma Yöntemleri adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

çimlere uzanmış önünde çiçek bulunan köpek

Köpek Piresi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpek Piresi Evcil Hayvanlara Zararlı mı?

Evet, köpek piresi hem konakçı hâline gelen köpek hem de diğer evciller için zararlıdır. Pireler sıcakkanlı memelilerin vücudunda yaşayabilirler, kanları ile beslenip çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bu nedenle pirelenen köpeğin tedavisinin yapılması, pireler temizleninceye kadar diğer evcillerle temasının engellenmesi gerekir.

Pire Isırığına Ne İyi Gelir?

Köpeklerde pire ısırığının yol açtığı şikâyetlerin giderilmesi için veteriner hekimlerin reçete ettiği ilaçların kullanılması gerekir. İnsanlarda pire ısırığına soğuk kompres, kaşıntıyı hafifletecek kremler ve losyonlar iyi gelebilir.

Köpek Piresi İnsanı Isırır mı?

Köpek pireleri insanları ısırabilir ve ciltte kırmızı kabarıklıklara neden olabilir. Pire ısırıkları bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Köpek Piresi Evden Nasıl Temizlenir?

Köpek piresinin evden temizlenmesi için köpeklerin pire tedavisinin yapılması, köpeklerin eşyaları başta olmak üzere tüm evin temizlenmesi gerekir. Halılar ve koltuklar elektrikli süpürge ile süpürülmelidir


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.