Köpek Maması Nasıl Saklanır? Saklarken Sıkça Yapılan Hatalar

Köpek Maması Nasıl Saklanır? Saklarken Sıkça Yapılan Hatalar

09.06.2024 Aysegül Tunçay


Köpek maması seçimi sırasında köpeklerin yaşlarının, genel sağlık durumlarının, aktivite düzeylerinin ve elbette lezzet beklentilerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Kaliteli içeriklerle hazırlanan, dostlarımıza tam ve dengeli bir beslenme sunan köpek mamalarını tercih etmek onların sağlıklı ve konforlu kalabilmesinde yadsınamaz bir öneme sahip. Ancak yeterli değil.

Köpekler için seçilen mamalar onların sağlığına en çok katkıyı sunanlar olsa da mamaların faydalarının eksiksiz deneyimlenebilmesi için doğru şartlarda saklanmaları gerekiyor. Köpek mamalarının hava alan kaplarda depolanması, konumlandırıldıkları yerin doğrudan güneş ışığı alması ve hatta çok fazla mama depolamak köpeklerin mamalardan elde edebilecekleri faydayı azaltıp ortadan kaldırabiliyor. Bu nedenle "Köpek maması nasıl saklanır?" sorusunun yanıtlarının bilinmesi oldukça önemli. Yazımızda satın alınan köpek mamalarının ideal depolanma şartları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

köpek maması, köpek kemiği ve işaretli takvim

Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin

Köpek maması satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk unsurlardan biri mamanın son tüketim tarihinin geçmemiş olmasıdır. Mama saklanırken de tarihin takip edilmesi gerekir. Özellikle tek seferde çok miktarda mama alındığında son tüketim tarihi unutulabilir. Uzmanlar köpeklerin ihtiyacı kadar mama alınmasını ya da satın alınan mamaların son tüketim tarihlerinin kaydedilmesini önermektedir. Böylece mamalar bozulmadan keyifle tüketilebilir. Son tüketim tarihi geçen tüm mamalar bozuktur şeklinde bir genelleme yapılamasa da bu mamaların köpeklere verilmemesi en doğrusu olarak kabul edilir. Detaylı bilgi için Bozuk Köpek Maması Nasıl Anlaşılır? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

mama paketinin başında bekleyen beyaz tüylü köpek

Köpek Mamasını Serin ve Kuru Yerlerde Saklayın

Yaz mevsiminin etkisini hissettirdiği bu günlerde köpek mamasının nerede bekletildiğine daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Sıcak, doğrudan güneş alan ve nemli alanlarda bekleyen mamaların içerikleri bozulabiliyor. Aşırı nem ve ısı köpek mamasının içindeki vitaminlerin, besin maddelerinin ve sağlıklı yağların faydasını azaltabiliyor. Uzmanların önerileri köpeklerin mamalarının mümkünse 26 derecenin altındaki serin ve kuru ortamlarda tutulması yönünde.

açık ve kapalı mamaların arasında duran köpek

Köpek Mamasına Hava Aldırmayın

Satın aldığınız mamayı kilitsiz de olsa orijinal ambalajında saklamak doğru bir yöntem gibi değerlendirilebilir. En basitinden mamanın son tüketim tarihini kontrol etmek bu yöntemle mümkün olacaktır. Ancak mama ambalajını katlayarak rulo yapmak mamaların hava almasını engellemez. Köpek maması hava aldığında oksijenle temas eden içerikler bozulabilir, mamanın tadı değişebilir ve bayatlayabilir. Tüm bunlar köpeklerin sağlığı üzerinde negatif etki yaratabilir. Köpeklerin mamalarının taze, besleyici ve leziz tutulması adına mamaların kilitli ambalajlarında ya da hava geçirmeyen kaplarda saklanması tavsiye ediliyor. Bu yöntemlerle mamanın nemlenmesi de engellenebiliyor.

Mamaları hava geçirmeyen bir kapta saklamak en doğrusu gibi görünse de uzmanlar bu fikri de yeterince savunmuyor. Plastik kaplarda çizik olabilmesi bakterilerin çoğalmasına ve mamanın bozulmasına yol açabiliyor. Köpek maması ambalajları genel olarak lezzeti muhafaza etmek üzere özel olarak tasarlanan yağ dirençli iç astara sahip olduğundan köpekler her öğün leziz bir deneyim yaşayabiliyor. Peki, çözüm ne? Mamayı hava almayan kap içine orijinal ambalajında koymanın iyi bir yöntem olduğu belirtiliyor.

mama kabı temizlik malzemeleri

Mama Saklama Kapları Temizlenmeli

Köpek mamaları küçük porsiyonlar hâlinde hava almayan saklama kaplarında saklanabilir. Ancak bu kaplardaki mama bitmeden yeni mamanın kaba eklenmemesi önemlidir. Eski mamalardan kalan kırıntılar zamanla kaplarda birikebilir ve bozulmaya başlayabilir. Kırıntıların besin değerlerinin kaybolması yeni ve taze mamaların da kalitesini olumsuz etkileyebilir. Mama tamamen bitmeli, mama kabı mümkünse organik temizleyicilerle yıkanmalı ve tamamen kuruyunca yeniden doldurulmalıdır. Mama kabı ıslakken yeni mama koymak mamaların nemlenmesine yol açar.

kapalı konserve köpek maması ve kuru köpek maması

Yaş Mamaları Ağzı Açık Şekilde Bekletmeyin

Köpeğiniz bir öğünde yaş mamanın tamamını bitirmiyorsa ya da gramajı fazla yaş mama çeşitleri tercih ediyorsanız tüketilmeyen mamayı dışarıda bırakmamalısınız. Oda sıcaklığında ağzı açık şekilde uzun süre bekleyen köpek konserveleri zararlı bakteriler için ideal üreme alanlarına dönüşebilir. Bakteriler ise sindirim sistemi sorunları dâhil olmak üzere çeşitli şikâyetlere yol açabilir. Bu nedenle köpek konservelerinin servis edilmeyen kısmı buzdolabında, hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Mama yeniden servis edileceğinde ideal sıcaklığa getirilmelidir, böylece köpekler mamayı daha lezzetli bulabilir.

mama ve su kabının başında duran köpek

Mama ve Su Kapları Düzenli Olarak Temizlenmeli

Mamanın doğru şekilde saklanması muhakkak ki çok önemli. Ancak ideal şartlarda servis edilmesi gerektiğinin de unutulmaması gerekiyor. Mama kaplarının her öğünde yıkanması en doğrusu, aynı şekilde su kaplarının da sıklıkla temizlenmesi gerekiyor. Nitekim Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) yönergeleri de bu yönde.

kavanozdan dökülmüş köpek maması

Köpek Mamalarını Saklarken Yapılan Hatalar

Az önce sunduğumuz önerilerin herhangi birine uyulmaması dostlarımızın mamalarının doğru şekilde saklanmadığı anlamına gelir. Mamaların hava alması, mama kaplarının yıkanmaması, mama saklama kaplarının çizik olması, mamaların durduğu ortamın çok nemli ya da sıcak olması gibi unsurlar mama saklarken sıklıkla yapılan hatalara örnek olarak gösterilebilir.

Mamalar doğru koşullarda saklanmadığında:

  • Mamaların besin değeri azalabilir. Bu durum köpeklerin ihtiyaç duydukları besinlerle buluşamamalarına yol açar.
  • Bakteriler ve zararlı mikroorganizmalar çoğalabilir. Mamanın kontamine olması köpeklerin sağlığı için ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir.
  • Mama nemlenebilir, bozulabilir ve hatta küflenebilir. Bozuk mamanın tüketilmesi köpeklerde sağlık sorunlarının oluşması ile sonuçlanabilir.
  • Lezzetlerini kaybedebilir. Köpekler lezzeti azalan mamaları tüketmez. Günlük kalori ve besin ihtiyaçlarının karşılanamamasına yol açan bu durum orta ve uzun vadede kilo kaybına yol açabilir.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.