Köpek Kusmasına Ne İyi Gelir?
Köpeklerde kusma, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Başlı başına bir hastalık olmaktan ziyade, altta yatan sağlık sorunları neticesinde ya da sağlık sorunlarına bağlı olmaksızın görülebilen kusma, dikkat isteyen ve takip edilmesi gereken bir semptomdur. Köpeklerde kusma; aşırı yemek yedikten veya koştuktan sonra, mama değişimine bağlı olarak, yenmemesi gereken bir besin tüketildiğinde, çok hızlı yemek yendiğinde ortaya çıkabilir. Bu gibi nedenlerle meydana gelen kusma, genellikle bir sağlık sorununun göstergesi değildir. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda olacaktır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kronikleşen, iştahsızlığa yol açan, kilo kaybı ile sonuçlanan kusma durumunda mutlaka köpeklerin veteriner hekimlerce muayene edilmesi gerekir. Bu yazımızda köpeklerde kusma nedenleri ve köpek kusmasına ne iyi gelir hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde Kusmanın Nedenleri ve Belirtileri
Köpekler neden kusar sorusuna tek bir yanıt verilemez, köpeklerde kusma nedenlerinin son derece çeşitli olması kusmayı komplike bir semptom hâline getirir. Kusma kimi zaman hızlı yemek yeme, aşırı hareketlilik ve stres gibi göreceli olarak kolay yönetilebilen nedenlerle meydana gelirken kimi zaman oldukça önemli sağlık sorunlarının göstergesi olarak ortaya çıkabilir.
Köpeğin neden kustuğunu gözlemlemek, veteriner hekim kontrollerine zamanında gidilebilmesi anlamına geleceği için köpeklerde kusmanın potansiyel nedenleri hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.
Köpeklerde kusma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çikolata gibi köpekler için toksik maddelerin tüketilmesi, zehir bulaşan nesnelerin yutulması
- Pankreas iltihabı
- Böbrek yetmezliği
- İç parazitler
- Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
- Sıcak çarpması
Yukarıda sayılan kusma nedenleri mutlaka veteriner hekime danışılması gerekenlere örnektir. Bahsedilen herhangi bir neden hem kusma nedenine yönelik tedaviyi hem de destekleyici tedaviyi gerekli hâle getirir. Ancak köpeklerde kusma nedenleri, az önce de belirtildiği gibi daha kolay yönetilebilen ve ciddi nitelik taşımayan durumlar da olabilir.
Yaygın olarak görülen kusma nedenlerinden biri, mama değişiminin hızlı yapılmasıdır. Köpeklerin mamaları değiştirilirken geçişin kademeli yapılması tavsiye edilir. “Köpeklerde Mama Değişimi Zararlı mı & Tüy Döker mi?” adlı içeriğimizden konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Diğer öne çıkan ve sık görülen neden ise aşırı ve hızlı yemek yemedir. Uzun süre açlık sonrası köpekler çok hızlı ve aşırı miktarda yediklerinde kusma ile karşılaşılabilir.
Köpek kusmasına eşlik eden diğer belirtilerin gözlemlenmesi ile veteriner hekim ziyaretinin planlanması mümkündür. Köpek az kusmuşsa, enerjisi yerindeyse ve hareketliliği devam ediyorsa endişe yapmaya gerek yoktur. Köpeğin gözlemlenmesi yeterli olacaktır. Ancak kusma uzun süre devam ediyorsa, kusmuk çok kötü kokuyorsa, süreklilik kazanmışsa, ateşe ve/veya ishale neden oluyorsa mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekir.
Veteriner İhtiyacı ve Profesyonel Tedavi Seçenekleri
Köpeklerde kusmaya ek olarak sağlık sorunlarının işareti olabilecek hâlsizlik, ateş, iştahsızlık gibi ek semptomlar görülüyorsa veteriner hekimler öncelikle köpeklerin genel sağlık durumları ile ilgili bilgi alır, muayeneleri gerçekleştirir ve farklı testlerin yapılmasını önerir. Kusmaya ve ek şikayetlere neden olan temel sorun belirlendikten sonra ise sorunun nedenine yönelik tedavi süreçlerine geçiş yapılır. Örneğin kusma nedeni mide enflamasyonu ise veteriner hekimlerin önerdiği bir beslenme planına geçiş yapılması gerekir. Bu kapsamda veteriner serisi mamalar tercih edilebileceği gibi yağsız ve baharatsız haşlanmış tavuk, tatlı patates ve pirinç karıştırılıp köpeklere sunulabilir. Ek olarak mide bulantısı ilaçlarının da kullanımı gerekliliğe dönüşebilir. Uzun süren kusmalar köpeklerde dehidrasyona yol açabileceğinden veteriner hekimler dehidrasyonun önlenmesi ya da tedavisi için de planlama yapabilir.
Evde Uygulanabilecek Kusma Kontrol Yöntemleri
Köpek kusmasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar da kusma nedenleri ve kusma türü doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Kronik olmayan ve sonrasında köpeğin enerjisinin yerinde olduğu kusmanın durdurulması ve tekrarlamasının önlenmesi için şu tedbirler alınabilir:
Köpeklere bir süre mama ve su verilmemelidir. Bu süre su için birkaç saat ile sınırlı tutulabilir. Yemek vermek için de mümkünse veteriner hekimlere danışarak 6-8 saat beklenmelidir. Köpekler çok fazla kusup susuz kaldıysa dehidrasyon riski yükselecektir. Köpeklerde dehidrasyon riski gündeme geldiğinde veteriner hekimlere mutlaka danışılmalıdır. Köpeklerin yeterli miktarda su içtiklerinden ve her zaman taze suya erişimleri olduğundan emin olunmalıdır. Kusma sonrası yeterli açlık süresi sağlandıktan sonra köpeklerin yaş mama ile buluşturulmaları da sıvı alımını artırmak için önerilen yöntemler arasında yer alabilir. Köpekler için yaş mama çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Alternatif olarak haşlanmış tavuk ya da balık, pirinç ve tatlı patates de köpeklere sunulabilir.
Köpeklerin çok hızlı ve aşırı mama tüketiminin kısıtlanması gerekir. Köpeklerde kusmanın önlenmesi için öğün düzenleri dikkatle planlanmalıdır. Aşırı aç kalmamaları, çok hızlı yemelerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
Her ne kadar köpeklerin kusması için evde çeşitli önlemler alınabilse de kusma tekrarlanıyorsa veteriner hekimler tarafından muayene edilmeleri tavsiye edilir. Böylece olası bir sağlık sorunun erken dönemde teşhis edilmesi de köpeğe özel tedavi veya beslenme planının yapılması da mümkün olur.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.