Köpeğinizle Kamp Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Köpeğinizle Kamp Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

30.07.2023 Deniz Öz


Doğa ile baş başa kalmak, şehrin gürültüsünden uzak doğanın sesiyle uyumak, huzurlu birkaç gün geçirip enerji toplamak için siz de kamp yapmayı tercih edenlerdenseniz, dostunuzu da sizinle bu deneyime dahil edebilirsiniz. Gerekli tedbirleri aldıktan sonra köpeğinizle yapacağınız kamp hayatınızın en keyifli deneyimine dönüşebilir.

Köpeğinizle kamp yapmak aranızdaki bağın derinleşmesi ve köpeğinizin dışarıda vakit geçirmesi için çok iyi bir fırsattır. Aynı zamanda kamp keyfiniz de patili dostunuzun sevimli hareketleriyle daha eğlenceli bir hâle gelebilir. Ancak köpeğinizle kamp alanına doğru yola çıkmadan önce, köpekler ve kamp yapmak hakkında bilmeniz gereken konular ve dikkat etmeniz gereken durumlar var. Köpeğinizle daha keyifli ve güvenli bir kamp deneyimi yaşamanıza yardımcı olacak bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

çadırın dışında ayağa kalkmış köpek

Köpeğinizin Sağlığı ve Seyahat Hazırlıkları

Köpeğinizle kampa gitmeden önce, ilk olarak onun fiziksel ve psikolojik sağlığını düşünmelisiniz. Köpeğiniz ile ilgili dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sağlık sorunlarının olması
  • Kolay heyecanlanması ya da strese girmesi
  • Kaçmaya ya da tek başına uzaklaşmaya meyilli olması
  • Heyecanlandığında kontrol edilmesinin zorlaşması
  • Yüksek sesle ve sık havlaması
  • Çevresindeki değişikliklerden ve gördüğü yeni insanlardan rahatsız olması
  • Dikkatinin kolay dağılması
  • Tasma takılmasından ya da bağlanılmaktan hoşlanmaması

Köpeğinizde yukarıdaki davranış kalıplarından birinin bulunması hâlinde onun kamp gezisinden keyif alıp almayacağını ve sağlığı için herhangi bir sorun oluşup oluşmayacağını değerlendirmelisiniz. Tereddütleriniz varsa konuyla ilgili veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Köpeğinizle kampa gitmenin sorun olmayacağına karar verdiyseniz ve veteriner hekimlerden de onay aldıysanız hazırlık aşamasına geçebilirsiniz. 

Bu noktada en önemli gerekliliklerden biri köpeğinizin aşılarının tam olmasıdır. Ayrıca köpeğinize pire ve kene ilacı uygulamanız gerekebilir. Mevsim ve kampa gideceğiniz yer doğrultusunda parazit ilaçlarının uygulanması olmazsa olmaz şartlardan biri hâline gelebilir. Aynı şekilde köpeğinizin tasmasının sağlamlığını da kontrol etmeniz istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimalini azaltmayı sağlayacaktır. Kamp alanında ihtiyacınız olacak köpek tasması gibi ürünleri incelemek için ise buraya tıklayabilirsiniz. Yanınıza sevdiği atıştırmalıklardan almayı ve yeterli miktarda mama götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Elbette mama ve su kabı, köpek tarağı, havlu gibi temel malzemeleri unutmamalısınız.

Kamp tatillerini planladığınız zaman dilimlerinde havanın sıcaklığını ya da soğukluğunu göz önünde bulundurmalısınız. Hava şartlarına bağlı olarak yanınıza ısıtıcı almanız ya da köpeğinizin ihtiyaç duyduğunda serinleyebilmesi için su kaynağına yakın yerleri tercih etmeniz gerekebilir. Bununla birlikte, aktif olmayı planladığınız süreye köpeğinizin uyum sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmelisiniz. Uzun yürüyüşlerde herkes için yeterli miktarda su bulundurmalısınız. Ani hava değişikliklerine de hazırlıklı olmak en iyisidir. Çadırınızı köpeğinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seçerek hava değişikliklerinin etkisinden onu daha kolay koruyabilirsiniz.

Kampa gidiyorsanız köpeğinizin kirlenme ihtimali hâliyle yüksek olacaktır. Kamp yaptığınız çevreye bağlı olarak köpeğinizi zaman zaman temizlemeniz gerekebilir. Çok kapsamlı hazırlık yapmanız pek mümkün olmasa da en azından köpeğinizin tarağını yanınıza almanız konforunu artırmaya katkı sunar. Dostunuzu rahatlatacak ve cildinin nefes almasına yardımcı olacak köpek tarak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Toprakta ve otların arasında oyun oynaması mümkün olduğundan köpeğinizin tüylerini taramak cilt sağlığının desteklenmesi anlamına gelecektir. Elbette kirlenmeye ek olarak ufak yaralanmaların gerçekleşmesi de mümkündür. Köpeklerde kullanıma uygun olan ilk yardım malzemelerinizi yanınıza almayı unutmamalısınız.

çadırın içinde oturan büyük ırk köpek

Kamp Alanında Güvenlik ve Davranış İpuçları

Kamp alanlarının evcil hayvanlar için özel şartları bulunabilir. Özellikle bir tesiste konaklayacaksanız önceden telefon ederek bu şartları kontrol etmelisiniz. Çoğu vahşi hayvan kamp alanlarına yaklaşmaktan çekinebilir ancak kamp alanına köpeğiniz için tehlike oluşturabilecek bir hayvanın gelme ihtimalini öğrenmek için gerekli araştırmayı yapmalısınız. 

Diğer insanlardan uzakta, tek başınıza kamp yapacaksanız bir vahşi hayvanla karşılaşma riskiniz yükselir. Her ihtimale karşı köpeğinizin gözünüzün önünden ayrılmasına izin vermemek en güvenli tercih olacaktır. Etraftaki sincap ve tavşan gibi canlıları takip edebileceğinden endişeleniyorsanız köpeğinizin tasmasını bırakmamalı ya da rahatça gezebileceği ancak onu tehlikeye atmayacak şekilde sağlam bir yere bağlayabilirsiniz. Vahşi canlıları çekmemek için yiyeceklerinizi etrafa koku yaymayacak kaplarda muhafaza edebilirsiniz.

Köpeğinizde mikroçip takılı olsa bile tasmasında iletişim bilgilerinizin yazması olası bir kaybolma durumunda diğer kampçıların size çok daha hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olabilir. Doğada tek başına gezen tasmalı bir köpeğin diğer kampçıların ilgisini çekmesi ihtimali tasmasız bir köpekten daha yüksektir.

Köpeğinizin geceleri tehlikeden uzak, sakin bir uyku çekmesi için gün içerisinde enerjisini atmasını sağlayacak yürüyüş gibi aktivitelerde bulunmak da onun hem sağlığı hem de güvenliği için etkili stratejiler arasındadır.

doğada köpeği ile oturan kampçı

Doğada Köpeğinizle Keyifli Zaman Geçirmek

Kamp sırasında köpeğinizle yürüyüşe çıkmak, oyunlar oynamak ve ateşin ya da mangalın başında oturmak gibi farklı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Elbette bu noktada hem köpeğinizin hem de sizin hangi aktivitelerden hoşlandığı kilit rol oynar.

Köpeğiniz doğada yapacağınız yürüyüşlerden, o sırada etrafı keşfetmekten keyif alabilir. Elbette bu sırada etrafa kokusunu bırakmak da isteyebilir. Çevredeki kampçıları rahatsız etmemek için köpeğinizin idrarını yaptığı noktalara dikkat etmeli, etraftaki dışkılarını toplamayı ihmal etmemelisiniz. Köpeğinizin dışkılarını toplamanıza ve doğru şekilde uzaklaştırmanıza yardımcı olacak ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

Oynadığınız oyunların çevreye rahatsızlık vermemesi de geçirdiğiniz zamanın keyfini azaltmamak noktasında önemli bir yeri vardır. Köpeğinizin bir oyuncağın peşinden diğer kampçıların alanlarına girmesi ve sürekli havlaması gibi durumlar istemeyeceğiniz gerginliklerin yaşanmasına neden olabilir.

Köpeğiniz gün içerisinde enerjisini attıysa ateşin ya da mangalın başında günün yorgunluğunu attığınız sırada sakin ve eğlenceli tavırlarıyla neşenizi artırma ihtimali daha yüksektir. Bu sayede yaramazlık yapmak yerine temiz havanın, yalnızlığın ve bağ kurmanın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.