Köpeğinizi Tasmaya Nasıl Alıştırabilirsiniz?

Köpeğinizi Tasmaya Nasıl Alıştırabilirsiniz?

02.08.2023 Deniz Öz


Köpekler için dışarıda yürüyüş yapmak günün en keyifli anlarından biri. Hem doğal ihtiyaçlarını gidermek hem de yeni kokular, yerler keşfetmek için köpeklerin aksatılmadan, her gün, günde duruma göre değişmekle birlikte 2-3 defa dışarıya çıkarılması gerekiyor. Köpek sahibi ile köpek arasındaki bağın güçlenmesi, köpeklerin sosyalleşmesi noktasında da çıkılan gezintilerin ayrı bir yeri bulunuyor. Ancak kimi köpekler dışarı çıkılacağını fark ettiğinde tasmasını alıp koşsa da kimileri tasmaya karşı daha mesafeli davranabiliyor ya da tasma takmak istemeyebiliyor. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde yavru ve yetişkin köpek tasma eğitimi hakkında bilgilere ulaşabilir, köpeğinizi tasmasına alıştırmaya siz de hemen başlayabilirsiniz.

tasmayı çeken köpek

Köpekleri Tasmaya Alıştırma İçin Doğru Zaman ve Yer Seçimi

Köpeklerde tasma eğitimi ne kadar erken başlarsa o kadar iyi. Köpeğiniz eve geldikten sonra, en kısa sürede ona tasma eğitimi verilmesi tavsiye ediliyor. Köpeğinizi tasma eğitimine başlarken ihtiyaç duyabileceğiniz köpek tasması seçeneklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Erken yaşlarındaki yavru köpekler dahi tasmayla yürümeye alıştırılabiliyor. Yine de yavru köpeklerin hâlâ büyümekte olduğu, çokça uykuya ihtiyaç duyduğu unutulmamalı. Dolayısıyla tasma alışkanlığı kazanmaları için uzun süre zorlanmamalarında, birkaç dakikalık kısa eğitim seanslarıyla başlamakta fayda olacaktır. Yavru köpek 6 aylık olduktan sonraysa daha uzun ve yoğun seanslara geçebilirsiniz. Elbette yavru köpeklerin yanı sıra yetişkin köpeklerde tasma eğitimi de daha önce hiç ya da doğru eğitilmemiş köpekler için önemli. Dışarıda geçireceğiniz vakitlerde sorun yaşamamak için evinize yeni gelen dostunuzla alıştırmalara vakit kaybetmeden başlamalısınız.

Köpeğiniz ona tasma takmanıza izin verse dahi onunla hemen dışarı çıkmamalısınız. Aksi takdirde beklemediğiniz olumsuz durumlar yaşayabilirsiniz. Köpeğinizin tasmasına alışması, tasmayla yürürken sizin kontrolünüzü kabul etmesi süresinde kapalı ve kontrollü bir alanda olmanız fayda sağlayacaktır. Evinizin içinde ya da etrafı çitlerle çevrili bir bahçe sakin alıştırmalar için iyi seçeneklerdir. Köpeğinizin korkmasına neden olabilecek seslerin ve diğer unsurların olmaması da eğitime rahat odaklanması için önemlidir.

tasmasıyla oturan yavru köpek

Adım Adım Tasma Alıştırma Teknikleri 

Köpeğinizi tasmaya alıştırmak için özel bir yeteneğe ihtiyacınız yok, ona vereceğiniz eğitimi adım adım ilerletebilirsiniz. Ancak tasma eğitiminin doğru şekilde gerçekleşmesi için dikkatli olmalısınız. Ayrıca yetişkin köpeklerin eğitimi kabul etme sürelerinin yavru köpeklerden daha uzun, eğitim sürecinin ise daha meşakkatli olabileceğini unutmamalısınız.

Köpeğinizin tasmayı olumsuz bir durumla bağdaştırmaması elzem. Aksi takdirde tasma takmak ya da takılı olan tasmayı çıkarmak isteyebilir. Köpeğin tasmayla daha önceden hiç deneyimi yoksa ya da olumsuz bir deneyimi varsa, ilk olarak, tasma takmayı köpek için olumlu bir durum hâline getirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için tasmayı odanın içerisinde bir ödül mamasıyla bırakabilir, tasmayı koklamasına izin verebilirsiniz. Tasmayı taktığınızda onu sevmeniz, bu sırada sakin ama onu teşvik edici bir sesle konuşmanız faydalı olacaktır. 

Köpeğinizin tasmayı ya da tasmanın kayışını kemirmesi ise istenmeyen durumlara örnek olarak gösterilebilir. Çoğu köpek tasmayla ilk defa karşılaştığında onu başka bir oyuncak olarak görebilir. Tasmayı kemirirse dikkatini başka yere çekmelisiniz. Örneğin yakalaması için ona top fırlatabilirsiniz. Bu sayede hem tasmaya alışacak hem de onu bir oyuncak olarak görmeyecektir.

Köpeğiniz tasmaya ve kayışa alıştığında kayışın diğer ucunu tutmaya geçebilirsiniz. Bu pozisyonda dururken köpeğinizi yanınıza çağırın ve size geldiğinde onu ödüllendirin. Köpeğiniz kayışı çeker, sizi zorlarsa gitmesine izin verip birkaç dakika sonra deneyebilirsiniz. Köpeğinizi kayışla çekmeyin ya da kendinize doğru gelmeye zorlamayın. Henüz alışma aşamasında olduğundan ona tasma ve kayışı kötü göstermemeliyiz. Aynı şekilde, ona bağırmak gibi negatif eylemlerden uzak durmak doğru köpek eğitimi için kritik bir konumda.

Tasma eğitimine komutları da eklemeniz köpeğinizle yapacağınız yürüyüşlerde daha rahat etmenizi sağlayabilir. Karmaşık olmayan, kısa komutlar en iyileridir. Ağzınızla aynı sesi çıkarabilir, “evet, hayır, gel, bekle, yürü” gibi kelimeleri seçebilir ya da clicker kullanabilirsiniz. Sesi duyup size döndüğünde köpeğinize ödül maması vererek bu davranışını pekiştirebilirsiniz. 

Köpeğiniz kayışla durmanıza alıştığında evinizin içinde ya da bahçeniz gibi kontrollü bir alanda yürüyüş eğitimine geçebilirsiniz. Köpeğinizi yanınızda yürümeye ödül mamasıyla teşvik edebilirsiniz. Başlarda ödül mamasını daha sık verirken zamanla mesafeyi artırabilirsiniz. Köpeğiniz istediğiniz pozisyonda olmadığında ya da komutlarınıza uymadığında ödül maması verilmemesi önemli.

ormanda köpeği ile yürüyen kadın

Sabır ve Olumlu Takviyelerle Başarılı Alıştırma

Köpek eğitimi söz konusu olduğunda sabır kritik bir yerde duruyor. Köpeğinize eğitimi kabul etmesi için yeterli zamanı tanımalı, bu sırada onunla yaptığınız çalışmalara düzenli olarak devam ederek istediğiniz davranışların yerleşmesini sağlamalısınız. Yavru köpeklerin davranışları yaşı ilerledikçe istediğiniz şekle daha kolay gelirken, yetişkin köpeklerin davranış değişiklikleri daha fazla çaba gerektirebilir. Bu sıradaki en büyük yardımcılarınız arasında ödül mamaları bulunuyor. İstediğiniz davranışları yaptığında, bu davranışı pekiştirmek için köpeğinize ödül maması vererek eğitim sürecinin keyifli bir deneyime dönüşmesini kolaylaştırabilirsiniz. Eğitim ilerledikçe köpeğinize verdiğiniz ödül maması sayısı da azalacaktır. Köpeğinizin beğenebileceği, eğitimini destekleyebilecek köpek ödül mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Köpeğiniz kayışını çekiyorsa, bunu gideceği yere daha hızlı gitmesini sağladığı için yapıyor olabilir. Böyle bir durumda yürümeyi kesmeli, köpeğiniz kayışı çekmeyi bırakana kadar hareket etmemelisiniz. Köpeğiniz bir süre sonra kontrolün sizde olduğunu anlayacaktır. Köpeğinizin havlaması durumundaysa dikkatini başka yöne çekmeyi deneyebilirsiniz. Eğer yürüyüşünüz sırasında diğer canlılara doğru harekete geçme eğilimi varsa, köpeğiniz ile dikkatini çeken unsurlar arasına mesafe koymalısınız. Ayrıca köpeğinizin gün içerisinde yeterli mental ve fiziksel uyarıma sahip olmaması, enerjisini atamaması da yürüyüşleriniz sırasında sizi zorlamasına yol açabilir. Onunla oyunlar oynayarak daha sakin bir ruh hâline bürünmesini sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.