Köpeğiniz Kıskançsa Ne Yapmalısınız?

Köpeğiniz Kıskançsa Ne Yapmalısınız?

02.02.2023 Aysegül Tunçay


Çoğunlukla köpeklerin hislerinin de bizimkiler gibi olduğunu düşünürüz ancak bazı durumlarda köpeklerin nasıl hissettiğini söylemek oldukça zordur. Özellikle köpeklerde kıskançlık hissi dışarıdan bakıldığında anlamakta zorlanılabilecek bir durumdur.

Köpeklerde kıskançlık insanlarda olduğu şekilde kendini göstermeyebilir. Bunun yerine köpekler daha saldırgan ve kaba davranışlarda bulunabilirler. Bu tarz davranışlar köpeklerin sosyal hiyerarşi kurma çabasından kaynaklanır. Köpekler insan benzeri kıskançlık davranışlarınıysa algıladıkları sosyal tehdide karşı bir tepki olarak gösterirler. 

Kıskanç ve aşırı korumacı köpekler hem insanlarla hem de diğer köpeklerle büyük problemler yaşar, bunun yanı sıra ev içerisinde istenmeyen davranışlarda bulunabilirler. Böylesi problemlerin önüne geçmek için ilk olarak kıskançlık hissini doğru bir şekilde tanımlamak gerekir. 

sahibinin dikkatini çekmeye çalışan köpek

Köpek ve İnsan İletişimi

Köpekler insanların iletişim sinyallerini kullanmakta son derece ustadır. İnsanlardan gelen sosyal ipuçlarını anlayabilir ve buna verecekleri karşılığı belirleyebilirler. Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda köpeklerin sadece insanlardan aldıkları iletişimler ile etrafa saklanmış olan mamaları kolaylıkla bulabildiği görülmüştür. 

Bazı köpekler sosyal davranışlarımızı izleyerek rakipleriyle aynı miktarda ödüllendirilmediklerini ya da övülmediklerini anlayabilirler. Bu noktada rakibin bir köpek olması şart değildir. Evdeki başka birisine ya da başka bir evcil hayvana gösterilen ilgi köpeğin onu kendine rakip olarak görmesi için yeterlidir.

Kıskanç köpeklerde görülen belli başlı davranış değişiklikleri vardır. Bu davranış değişiklikleri zaman içerisinde giderek daha şiddetli hâle gelebilir ve belirginleşebilir. En yaygın görülen kıskançlık davranışları arasında;

  • Kapma,
  • Eşyalar ile sahibi arasına girme,
  • Etkileşimde bulunduğunuz eşyaya tepki gösterme, 
  • Sahibine ekstra ilgi gösterme yer alır.

Köpeklerde kıskançlık sonucunda ortaya çıkan davranış değişiklikleri bunlarla sınırlı değildir. Kıskançlık hissinin daha şiddetli olduğu durumlarda verilen tepkiler de daha şiddetli olmaya meyillidir. 

Köpeğiniz kıskançlık hissettiğinde etrafına agresif davranışlarda bulunabilir. İlgi çekmek için bir eşyayı tırmalayabilir ya da ısırabilir. Bu, en etkili dikkat çekme yöntemlerinden birisidir. Bir diğer kıskançlık etkisi ise tuvalet eğitimi olmasına rağmen köpeğinizin tuvaletini evin içerisine yapmasıdır. Bu, köpeklerin kötü hissettiğinin göstergelerinden birisidir. Sahiplerini kıskanan köpekler etraftaki diğer hayvanları ya da insanları korkutup kaçırmak için yüksek sesle havlayabilir ya da uluyabilir. Bu tarz davranışlar köpeğin şiddetli bir kıskançlık içerisinde olduğunun göstergesidir. 

sahibine eşyalarını getiren köpek

Sahiplenici Davranışlar

Köpeğin sergilediği sahiplenici davranışlar çok hafif olabildiği gibi çok problemli de olabilir. Eğer bir oyuncağa uzanırken köpeğiniz başını diğer tarafa çeviriyorsa bu büyük bir problem değildir. Ancak böylesi bir hareket yaptığınızda köpeğiniz şiddetli bir şekilde havlamaya başlıyorsa ya da ısırmaya çalışıyorsa kıskanma problemi oldukça büyük demektir. Sahiplenici davranış içerisinde bulunan köpekler etrafta herhangi bir tehdit bile yokken sürekli olarak tetiktedir. Bu davranışın işaretleri arasında uluma, kapma, sızlanma ve başka bir kişiye ya da hayvana saldırma vardır. 

Sahiplenici davranış sergilemek aslında köpeklerin doğasında vardır. Eğer köpeğiniz sizin tehlikede olduğunuzu düşünüyorsa bu davranış agresifleşebilir. Bazen köpeğinizin koruyucu içgüdüleri kıskançlık sonucu ortaya çıkan kafa karışıklığı nedeniyle gereksiz yere devreye girer. Davranışın tamamen doğal ve içgüdüsel nedenlerle ortaya çıkması sonucunda köpek bir tehdit olmadığını anlayınca davranışına son verir. Ancak sahiplenici davranışların kıskançlık sonucu ortaya çıkması durumunda köpekler bu davranışları daha uzun süre sergiler. 

sarı turuncu tüylü köpek

Problemli Davranışı Değiştirme 

Köpeğiniz kıskançlık nedeniyle problemli davranışlar sergiliyor olabilir ancak bu umutsuz bir durum değildir. Bu noktadan geriye dönülmesi mümkündür. Köpeğinizle tutarlı ve düzenli bir şekilde çalışarak onun kıskançlık probleminin üstesinden gelmesini sağlayabilirsiniz. 

İlk olarak köpeğiniz yapmasını istediğiniz bir davranışı yerine getirdiğinde onu ödüllendirmelisiniz. Övülmesi, sevilmesi ya da ödül maması verilmesi onun ödüllendirildiğini hissetmesini sağlayabilir. Köpeklerin keyifle tükettiği birbirinden lezzetli ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz. 

Köpeğinizin sizinle başka biri arasına girmesi durumundaysa onu görmezden gelin. Bu hareketi devam ettirmeye meyilli olduğunda ona ilgi göstermeden kalkın ve başka bir yere geçin. Köpeğinize hiçbir şey söylememek, ona dokunmamak, ona bakmamak ve kötü davranışı görmezden gelmek onun sergilediği davranışın istenen bir davranış olmadığını anlamasına yardımcı olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.