Köpeğim Neden Kakasını Yiyor?
Köpeklerin pek çoğu hayatının bir döneminde kaka yiyebilir ve bu durum çoğunlukla normal karşılanır. Elbette “köpekler neden kaka yer?” sorusunun farklı cevapları var ve köpeğinizin neden kaka yediğini öğrenerek davranışı ile ilgili önlemler alabilirsiniz. Köpeğinizin kaka yediğini fark ettiyseniz bu durumun neden meydana geldiğini de merak edersiniz. İlk akla gelen ihtimaller arasında beslenme eksikliği ve bilişsel problemler yer almaktadır. Unutulmaması gereken köpeklerin sadece meraklı doğaları gereği kakalarını yeme ihtimalinin de olabileceğidir. Bu yazımızda “köpekler neden kaka yer?” sorusunun cevabını ve bu alışkanlığı nasıl değiştirebileceğinize dair ipuçlarını bulabilirsiniz.
Köpeklerde Kaka Yeme Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde kaka yeme koprofaji olarak adlandırılır ve bu alışkanlık insanlar tarafından pek kabul edilebilir değildir. Koprofajinin neden olduğu ise büyük bir merak konusudur. Yapılan araştırmalar sonucunda insanlardan ayrı yaşayan vahşi köpeklerde koprofajinin nadiren görüldüğü bilinmektedir. “Köpeğin kakasını yemesi zararlı mı?” sorusu bu davranış ile karşılaşan her köpek sahibinin aklına gelir. Köpeklerin kendi kakalarını yemesi herhangi bir şekilde kontamine olmadıkları sürece zararlı değildir. Ancak başka bir canlının kakasının yenmesi ya da parazitler, toksinler, virüsler ile kontamine olmuş bir kakanın yenmesi ciddi sağlık sorunlarını gündeme getirebilir. Köpeklerde kaka yemenin normal ve anormal sebepleri vardır. Bu sebepleri ayrı ayrı ele alınması, davranışa çözüm bulunması açısından önemlidir.
Köpeklerde Kaka Yemenin Nedenleri
Köpeklerde kaka yemenin en yaygın nedeni köpeğin yavrularını temizleme ihtiyacı olarak karşımıza çıkar. Emziren dişi köpekler yuvalarını ve yavrularını temiz tutmak için yavrularının kakalarını yerler. Bu davranış yavrular büyüdükten sonra ortadan kalkacaktır.
Köpeklerde kaka yemenin bir diğer normal nedeni de diğer canlıların kakalarının onlar için faydalı besinler içermesi ve kakanın tadının onların hoşuna gitmesidir. At veya kedi gibi canlıların kakaları köpekler için faydalı besinler içerebilir ancak dışkının zararlı bakteriler içerme ihtimali de olduğu için köpeğin bu davranışının durdurulması gerekir.
Köpeklerde kendi kakasını ya da başka köpeğin kakasını yemenin bir mesaj verebileceği durumlar olduğunu unutmamak gerekir. Köpeğin kaygılarının olması, kendini iyi hissetmemesi, cezalandırmaya tepki vermesi, dikkat çekmek istemesi gibi nedenlerle meydana gelen kaka yemenin önüne geçilebilmesi için köpeğin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.
Köpeklerde kendilerini iyi hissetmedikleri zamanlarda kaka yemeye başlayabilirler. Koprofaji bağırsak yolu hastalıkları ile ilişkili ortaya çıkan bir durum olabilir. Kaka yemeye eşlik eden kusma, ishal gibi semptomların olması durumunda mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir. Kaka yiyen köpeklerin bağırsak parazitleri, mide ve bağırsak hastalıkları, beslenme yetersizlikleri özelinde değerlendirilmesi önemlidir.
Kaygı yaşayan köpeklerde kaka yeme davranışı ortaya çıkarabilir. Ayrılık kaygısı ve kapalı kalma endişesi köpeklerde kaka yeme davranışına neden olabilir.
Köpeğinizi eve kaka yaptığı için daha önce cezalandırdıysanız ya da köpek eski sahipleri tarafından böyle bir cezaya maruz kaldıysa kakasını yemeye başlayabilir. Yavruluk döneminde aldıkları cezaların korkusu yüzünden kaka yemeyi öğrenen köpekler bu alışkanlıklarını yetişkinliklerine de taşıyabilirler.
Bazen köpekler kaka yemenin oyun olduğunu düşünebilirler. Özellikle köpek sahipleri kaka yendiği esnada tepki verdiği ve köpeğin yanına gittiği için bu süreç köpekler için bir oyun haline gelir. Köpek kendine koşan sahibinden kaçar ve bir kovalamaca başlar nihayetinde köpeğiniz sizinle zaman geçirmek ve ilginizi çekmek için kakasını yiyebilir.
Köpeklerin Kaka Yemesi Nasıl Önlenir?
Köpeklerin kaka yemesini engellemenin farklı yöntemleri vardır bu da köpeğin karakterine ve yaşam evresine uygun bir yöntem bulunması gerektiği anlamına gelir. Kaka yemeye başlayan yavru köpeklerin kaka erişimini engellemek gerekir. Yavru köpekler kakasını yaptıktan sonra onları ödüllendirmek ve kakayı hemen temizlemek bu alışkanlığın ilerlemesine engel olacaktır. Herhangi bir kaza meydana geldiğinde köpeği cezalandırmak yerine tuvalet eğitimini pekiştirecek davranışlarda bulunmak gerekir.
Köpeklerde kaka yeme nedeni kaygı ise köpeğin kaygıların azaltılmasını sağlamak gerekir. Köpeğin tek başına kalacağı zamanlarda sıkılmadan kendi kendine oynayabileceği oyuncaklarının olması, yalnızken televizyon ya da radyo gibi cihazların açık bırakılması, köpek ile geçirilen kaliteli zamanın artırılması kaygı sorunu yaşayan köpeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Yetişkinlik döneminde kaka yemeye başlamanın nedenleri yukarıda bahsettiğimiz gibi doğum, kaygı, cezalandırma ya da dikkat çekme olabilir. Bu nedenle köpeğin yetişkinlik döneminde kaka yemeye başlamasının nedeninin iyi gözlemlenmesi gerekir. Köpeğinizin kaka yemesinin nedenini bulduktan sonra nedene özel yaklaşım sergilemeniz gerekir. Emziren köpeğinizin yuvasını sıkça temizleyerek yavruların kakasını yemesini engelleyebilirsiniz, köpeğinizi cezalandırıp korkutmak yerine daha anlayışlı ve sabırlı olmanız kaka yemenin önüne geçmek için gerekliliktir. Köpeğinizle dışarıya çıktığınızda kaka yemek istiyorsa tasmasından hafifçe çekerek onu kaka olan bölgeden uzaklaştırmalı, uzaklaştıktan sonra da yaptığınız bu doğru davranışı pekiştirecek hareketlerde bulunmanız gerekir.
İlgi çekmek için yapılan kaka yeme davranışı için en güzel çözüm köpeğinizle kaliteli zaman geçirmek ve köpeğinizin günlük egzersiz ve oyun ihtiyaçlarını karşılamasını sağlamak önemlidir. Köpeğinizle birlikte zaman geçirirken farklı oyuncaklar ile oyun seansları hazırlayabilirsiniz. Köpeklerin severek oynadıkları oyuncakları buraya tıklayarak görebilirsiniz. Köpeğinizle geçirdiğiniz zaman arttı ve köpeğiniz kaka yemeyi bıraktı, bu harika olsa da süreçte köpeğinize olan ilginiz azalırsa bu davranışın hızlı bir şekilde geri döneceğinden emin olabilirsiniz. Bu nedenle köpeğinize sunduğunuz çözümlerin sürekli olmasını sağlamanız önemlidir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.