“Köpeğim Kokuyor” Diyenlere Özel Önemli Bilgiler

“Köpeğim Kokuyor” Diyenlere Özel Önemli Bilgiler

17.03.2021 Deniz Öz


Köpeklerde koku sorunu oldukça yaygındır. Her köpeğin kendine has bir kokusu olabilir, bu koku bazı zamanlarda yoğunlaşırken bazı zamanlarda etkisini yitirebilir. Köpeklerle birlikte yaşayan kişiler zaman içerisinde alışmalarının da etkisiyle “köpeğim kokuyor” farkındalığını yaşamayabilir. Ancak köpeklerde kötüleşen kokunun dikkate alınması gereken sağlık sorunlarının habercisi olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle tedbirli olunması; “köpeğimin kulağı kokuyor”, “köpeğimin patileri kokuyor”, “köpeğimin tüyleri kokuyor” gibi şikayetler ortaya çıktığında veteriner hekimlere başvurulması gerekir. Köpeklerde kötü koku birçok farklı sağlık sorunundan kaynaklanabileceği için bu yazımızda “köpeğim neden kokuyor?” sorusunun yanıtlarını aktaracağız.

Kulak Enfeksiyonu

“Köpeğimin kulağı kokuyor” diyorsanız bu kokunun kaynağının kulak enfeksiyonu olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Köpeklerin kulakları düzenli olarak temizlenmediğinde, köpeklerde alerji sorunları yaşandığında ya da nemi hapseden kulak yapısı nedeniyle kulak enfeksiyonları oluşabilir. Köpeklerde kulak enfeksiyonuna yol açan birçok bakterinin ve mantarın olduğu da bilinmektedir. Köpeklerin kulaklarında hafif bir koku varsa muhtemelen temizlendiğinde ortadan kalkacaktır. Ancak koku çok yoğunsa ve kokladığınızda tahammül sınırlarınızı zorluyorsa veteriner hekimlerinizle bağlantıya geçmelisiniz.

köpeğin kokusunda rahatsız olan kadın

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerde kötü bir nefes kokusunun da ağır bir ağız kokusunun da nedeni diş ve diş eti hastalıkları olabilir. İnsanlarda olduğu gibi ağız sağlığı bozulduğunda köpeklerde de koku sorunu ortaya çıkabilir. 3 yaşını geçen köpeklerin yaklaşık %85’inin diş hastalıklarına sahip olduğu bilgisi bu sorunun yaygınlığı ile ilgili önemli bir dayanak olacaktır. Köpeklerin dişleri fırçalanmadığında, dişlerindeki plak oluşumu artar ve bakteriler için uygun bir çoğalma ortamı yaratılır. Zaman içerisinde bakteriler diş eti iltihabına ve çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle “köpeğimin ağzı kötü kokuyor” diyenlerin de olası hastalıkların teşhisi ve tedavisi için veteriner hekimlere başvurması önemlidir. Diş ve diş eti hastalıkları tedavi edilmediğinde diş kayıpları oluşabilir, köpeklerin sindirim sistemleri zarar görebilir, iştahsızlık meydana gelebilir ve beslenme sorunları çeşitli sağlık problemlerin tetiklenmesine neden olabilir. Köpeklerde ağız kokusu nedenleri yalnızca diş ve diş eti hastalıkları ile de sınırlı değildir. Diyabet hastalığı, ağız içinde çıkan yaralar, böbrek hastalıkları, ağız ve diş bakımının ihmal edilmesi, sağlıksız beslenme gibi nedenlerle de köpeklerde ağız kokusu kötüleşebilir. Köpeklerin diş ve diş eti sağlığının korunmasında faydalı ürünleri buradan görüntüleyebilir, olası hastalıkların oluşumunu önlemek adına ağız ve diş bakımlarını kolaylıkla yapabilirsiniz.

Anal Kese Problemleri

Köpeklerde kötü koku sorunun en yaygın nedenlerinden biri de anal kese hastalıklarıdır. Anal keseler anüsün sağ ve sol alt kısımlarında yer alan, içerisinde dışkılamayı kolaylaştıran sıvı bulunan yapılardır. Farklı nedenlerle anal keselerdeki sıvı dışarı çıkmadığında birikmeye başlar ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Köpeklerde anal keselerde şişkinlik fark ediliyorsa, kabızlık yaşanıyorsa ve köpek poposunu yere koyup kayıyorsa (kızak hareketi) anal kese sorunundan şüphe edilebilir. Bu durumda anal keselerin kuralına uygun şekilde boşaltılmaya çalışılması, boşalmıyorsa veteriner hekimlerden destek alınması gereklidir.

Cilt Enfeksiyonları

Cilt enfeksiyonları “köpeğim kokuyor” şikayetinin oluşmasına neden olabilir. Köpeklerin cilt bariyerini kıran ve enfeksiyonlara yol açan toksinler üreten bakterilerin ve mikropların yanı sıra mevsime bağlı ya da gıdalar nedeniyle ortaya çıkan alerjiler de çeşitli enfeksiyonların oluşumunu tetikleyebilir. Köpeklerde de alerji insanlarda olduğu gibi gözlerde sulanma, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini belli eder. Alerjilere bağlı kaşınma gibi şikayetler karşısında köpekler kendilerini kaşırken, kaşınan bölgeyi yalarken ya da ısırarak ciltlerine zarar verebilir ve enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Cilt enfeksiyonları köpeklerde koku sorunun en yaygın nedenleri arasında yer alır. 

Gaz ve Şişkinlik

Köpeklerde kokuya neden olabilen potansiyel nedenler arasında gaz ve şişkinlik de gelir. Köpeklerde gaz sorunu hem yenmemesi gereken bir gıdanın tüketilmesi hem de mama seçiminde yapılan hata nedeniyle ortaya çıkabilir. Tercih edilen mama köpeklerin gastrointestinal sistemi ile uyuşmadığı takdirde mama değişiminin yapılması gerekebilir. 

suda oyun oynayan köpekler

Sık Yıkamak

Köpekler kediler gibi kendilerini temizleyen canlılar değillerdir, üstelik bahçede yaşayabilirler ya da tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için düzenli olarak dışarı çıkmaları gerekir. Bir de yaramazlık potansiyelleri düşünüldüğünde köpeklerin belli aralıklarla yıkanmaları gerektiği sonucuna varılabilir. Köpeklere özel üretilen şampuanlarla köpeklerin belli aralıklarla yıkanması önemlidir ancak köpeklerde banyo sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Aşırı yıkandıklarında köpeklerin cildindeki koruyucu tabaka zarar görebilir ve çeşitli cilt hastalıkları ile birlikte köpeklerde kötü koku sorunu artış gösterebilir. “Köpekler ne sıklıkla yıkanmalıdır?” sorusunun yanıtları mevsime, köpeğin cinsine ve kendini ne hızla kirlettiğine göre değişiklik gösterebilir. Yaz aylarında 3 haftada bir, kış aylarında ise 6-8 haftada bir yıkanmaları önerilir. Köpeğiniz özelinde yıkanma sıklığı bilgisi için veteriner hekimlerinizle irtibata geçmeniz gerekecektir. 

Köpeklerde Koku Sorunu Nasıl Giderilir?

Köpeklerde koku sorunu yaşanıyorsa öncelikle bu kokunun neden olduğunun tespit edilmesi gerekir. Yalnızca az yıkandığı için de çeşitli sağlık sorunları nedeniyle de köpeklerde koku meydana gelebilir. Bu nedenle atılması gereken ilk ve en önemli adım veteriner hekimlere muayene olmalarını sağlamaktır. Köpek kokusu hastalıklar nedeniyle ortaya çıktığında giderilmesi için altta yatan rahatsızlıklara yönelik tedavi planlaması yapılmalıdır.  Son olarak köpeğim kokuyor şikayetinin nedeni dostlarımızın bakımlarının ihmal edilmesi de olabilir! Dişlerinin düzenli fırçalanmaması, tüylerinin ideal sıklıkta taranıp fırçalanmaması, tırnak bakımlarının yapılmaması, düzenli olarak yıkanmamaları ve kulaklarının temizlenmemesi köpeklerin kötü şekilde kokmasına yol açabilir. Bakımlarını ve veteriner hekim kontrolleri düzenli olarak yaptırıldığında köpeklerde koku sorunu minimize edilebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.