Kilolu Köpek Nasıl Zayıflatılır?

Kilolu Köpek Nasıl Zayıflatılır?

29.12.2023 Aysegül Tunçay


Yanlış köpek maması seçimi, hareketsizlik, yaşın ilerlemesi ve sağlık sorunları gibi farklı nedenlerle köpeklerde fazla kilo sorunu ile karşılaşılabiliyor. Harcanandan çok kalori tüketiminin kronikleşmesi sonucu ortaya çıkan aşırı kilo sorunu köpeğinizin sağlığını birçok farklı noktada eş zamanlı etkileyebiliyor. Obez köpekler eklem sorunları yaşayabiliyor, eklem sorunları hareketliliği azaltabiliyor ve azalan hareketlilik kilo problemini besliyor. Kısacası süreç bir kısır döngüye evriliyor. Elbette dahası da var: Aşırı kilolu köpeklerde fazla kilo ile ilişkili kronik hastalıklar ortaya çıkabiliyor ve dostlarımızın yaşam süresi ne yazık kısalabiliyor. Onların hem mutlu hem sağlıklı hem de konforlu bir yaşam sürmesi adına ideal kiloda kalmaları son derece önemli. Bu nedenle kilo problemi yaşayan köpeklere kilo verdirilmesi adına adım atılması gerekiyor. “Köpeğimin kilo vermesini nasıl sağlayabilirim?” diyenlerdenseniz ya da kilo almaya başlayan bir köpeğiniz varsa bu blog yazımızda “Kilolu köpek nasıl zayıflatılır?” hakkında temel bilgilere ulaşabilirsiniz.

tartının üzerine oturmuş köpek

Köpekler Neden Kilo Alır?

“Kilolu köpek nasıl zayıflatılır?” özelindeki detaylardan önce köpeklere kilo aldıran unsurların bilinmesi gerekir. Köpeklerin kilo almasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı beslenme köpeğin sağlıklı kilo dengesini yitirmesine yol açabilir. Aktivite seviyesine kıyasla daha yüksek kalorili köpek mamaları ile beslenen köpeklerde kilo artışı sıklıkla meydana gelir. Örneğin yetişkinlik dönemindeki ve standart hareketlilikteki bir köpek, yavru köpek mamaları ile besleniyorsa zaman içerisinde kilo artışı kaçınılmaz son olarak yorumlanır.
  • Köpeğinizin egzersizlerinin ihmal edilmesine bağlı olarak kilo artışı meydana gelmesi çok yaygındır. Hareketsiz köpeklerde obezite riski oldukça yüksektir.
  • Köpeklerin ideal kiloda olduklarında zayıf olduklarını düşünen kişi sayısı azımsanamayacak denli fazladır. Elle dokunulduğunda kaburgaları hissedilmesi köpeklerin ideal kiloda olduklarının temel göstergelerinden olsa da köpek sahiplenen birçok kişi köpeğinin zayıf olduğunu düşünerek onlara ek mama verebilmektedir. 
  • Köpeklerde yaşın ilerlemesi sonucu artan hareketsizlik ve yavaşlayan metabolizma kilo artışına neden olabilir.
  • Kronik sağlık sorunları da köpeklerin kilo almasına yol açabilir.

Köpeklerin kilo almasına neden olan unsurlar çeşitli, dolayısıyla köpeğiniz kilo almaya başladıysa veteriner hekiminizin kontrolüne gitmeniz önem taşıyor. Böylece köpeğinizin kilo almasına neden olan unsurlar belirlenebiliyor. Altta yatan neden sağlık sorunları ile ilişkili olduğunda, gerekli tedavi süreçleri devreye sokulabiliyor.

çimlerin üzerinde duran mama kabından mama yiyen köpek

Kilo Vermesi Gereken Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Köpeğin sağlıklı aralıkta kiloya inmesi sürecinde iki temel unsur vardır: sağlıklı beslenme ve yeterli egzersiz. Köpeklerde kilo verme sürecinde egzersizin %40, beslenmenin ise %60 oranında belirleyici olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. 

Köpek maması seçimi sırasında köpeğin ırkı, yaşı ve genel sağlık durumu kadar aktivite düzeyi de önemli bir değişken olarak kabul edilir. Kilo verme amacıyla oluşturulan beslenme rutini için kalori oranı azaltılmış köpek mamaları tercih edilmelidir. Bu mamalar hem köpeklerin günlük besin ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanmasını sağlayacak hem de daha az kalori içerdiklerinden kilo vermeye yardımcı olacaktır. 

Kalori kontrolünü sağlayan light köpek mamaları arasından seçim yaparken içerik kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Köpek mamasının ihtiva ettiği mineraller, sağlıklı yağlar ve vitaminlerle, içeriğindeki besinlerin oranları değerlendirilmelidir. Veteriner hekim önerileri de dikkate alındığında köpeğin sağlıklı bir şekilde kilo vermesi adına ilk adım atılabilir. 

Küçük, orta ya da büyük ırk fark etmeksizin yetişkinlik döneminde olup aşırı kilo sorunu yaşayan köpeklerin sağlıklı bir şekilde kilo vermesi için özel olarak formüle edilen Pro Plan Light ve Kısırlaştırılmış Tüm Irklar için Tavuklu Pirinçli Yetişkin Köpek Maması sahip olduğu besin değerleri ile beğeni topluyor. Temel protein kaynağı gerçek tavuk eti olan Pro Plan imzalı köpek maması hem kilo alımının önlenmesi hem de kilo kaybı amacıyla köpeğinizin beslenme planına eklenebiliyor. Kilo verme sürecindeki pozitif etkisi eklem sağlığına da yansıyor. Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin balık yağı ile formülü zenginleştirilen köpek maması, cilt ve tüy sağlığını destekliyor. Sindirimi kolay tahıl içerikleri ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemi sağlığına katkı sunan Pro Plan Light ve Kısırlaştırılmış Tüm Irklar için Tavuklu Pirinçli Yetişkin Köpek Maması ürününü buradan inceleyebilir, dostunuzun sağlıklı bir şekilde kilo vermesine olanak tanıyabilirsiniz.

Köpekler için doğru mama seçiminin yapılması tek başına kilo verilmesi için yeterli olmayacaktır. Mamanın doğru miktarda sunulması da eşit derecede önemlidir. Bu noktada öğünlerin de düzenlenmesi gerekebilir. Köpeklerin aşırı acıkmasının engellenmesi adına günlük mamaları 3-4 öğünde verildiğinde kan şekerlerinin çok düşmesi önlenebilir.  Köpek mamasına ek olarak verilen atıştırmalıklardan ve ödül mamalarından mümkün olduğunca uzak durulmalı, ödül maması verileceğinde günlük kalori alımı ödül mamasının kalorisi doğrultusunda revize edilmelidir. 

sahibiyle birlikte koşan köpek

Kilolu Köpekler için Egzersiz Rutinleri: Aktif ve Sağlıklı Bir Yaşam İçin İpuçları 

Köpeklerin kilo verme sürecinin diğer önemli adımı yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve fazla kilolarının oranına uygun bir egzersiz rutini hazırlanmasıdır. Köpeklerin kilo verebilmesi için en önemli egzersizlerin başında yürüyüş gelir. Düzenli gerçekleştirilen yürüyüşler köpeklerin kalori harcamasına yardımcı olurken mental olarak uyarılmalarını da sağlar. Her köpek farklı sürelerde yürüyüş yapmalıdır, yürüyüşlerin temposu ilk başlarda çok yüksek olmamalı ve süresi de uzun tutulmamalıdır. 

Köpekler için önerilen yürüyüş süresi günde iki kere 20 dakika olarak belirtilir. Yine de birçok köpeğin daha fazla yürüyüşe gereksinim duyduğu bilinir. Kilo verme sürecinde mümkünse günde 1 saat yürüyüşe ayrılmalıdır. Köpekler kilo vermeye başlayınca veteriner hekimlerin de önerileri ile egzersizleri çeşitlendirilebilir. Fiziksel kondisyonları artınca koşuya geçiş yapılması yaygın tercihlerdendir. 

 


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.