Kedilerde Zehirlenme: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kediler meraklı ve maceracı yaratıklardır. Bunun bir sonucu olarak sahip oldukları doğal keşfetme içgüdüleri ise bazen onları tehlikeye sürükleyebilir. Bu yazımızda “Kedilerde zehirlenme belirtileri nelerdir?”, “Hangi maddeler kediler için zehirlidir?”, “Kedinizi zehirlenmeden nasıl koruyabilirsiniz?” ve “Zehirlenen kedilere nasıl müdahale edilir?” gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kedi sağlığı ve güvenliğine yönelik en büyük tehditlerden biri, kedilerin çevrelerinde bulunan zehirli maddeleri yutmasıyla ortaya çıkabilen zehirlenmedir. Kediler küçük boyutları ve meraklı doğaları nedeniyle zehirlenmeye karşı özellikle hassastır. Bununla beraber birçok ev eşyası ya da bitki, yutulduğunda kediler için ölümcül olabilir. Kedinizin rahat ve mutlu bir hayat sürdürebilmesi için potansiyel tehlikelerin farkında olmak, kazara zehirlenmesini önlemek ve zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenleri bilmek son derece önemlidir.
Kedilerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde zehirlenme belirtileri sindirilen zehrin miktarına ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Evlerde kedilerin ulaşabileceği yaygın zehirlerin belli başlı bazı belirtileri vardır. Kedinizde zehirlenme belirtileri gördüğünüz anda vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir. Kedilerde yaygın görülen zehirlenme belirtileri arasında
- Kusma,
- İshal,
- İştah kaybı,
- Hâlsizlik,
- Nefes almada zorlanma,
- Nöbet geçirme,
- Alışılmışın dışında davranma,
- Sarılık yer alır.
Zehirlenme kedide kalıcı hasarlara yol açabilir. Zehirlenmeye ne kadar erken müdahale edilirse kedide kalıcı hasar oluşma riski o derece düşüktür. Bu nedenle zehirlenme nedeniyle ortaya çıkan belirtilere acil bir şekilde müdahale edilmelidir.
Hangi Maddeler Kediler İçin Zehirlidir?
Evde ilk başta zararlı olduğu akla gelmeyecek ancak kedi için ciddi tehlike teşkil edebilecek birçok zehir kaynağı mevcuttur. Ağrı kesici, anti depresan ve kalp ilacı gibi insanların kullanımına uygun ilaçlar; her evde bulunabilen çamaşır suyu, kireç çözücü ve sıvı sabun gibi temizlik malzemeleri; evlerde yaygın olarak yetiştirilen zambak, aloe vera, ponsetya, açelya ve sarmaşık gibi çiçek ya da süs bitkisi türleri; mutfakta bulunabilecek çikolata, alkol, soğan, sarımsak ve üzüm gibi gündelik yiyecekler kediler için ölümcül olabilecek zehirli maddelerden bazılarıdır. Evlerde kullanılan daha birçok madde kedilerde zehirlenmeye yol açabilir.
Kedinizi Zehirlenmeye Karşı Nasıl Korursunuz?
Kediler için zehirli olabilecek maddelerin onların ulaşamayacağı yerlerde, ağzının kilitli ya da kapalı olarak muhafaza edildiğinden emin olmalısınız. Eğer evinizde kediler için zehirli olabilecek olan bitkiler varsa bu bitkileri de kedilerin ulaşamayacağı yerlerde tutabilir ya da bitkilerin saksılarına kedi kovucu sprey gibi onların hoşlanmayacağı ürünler sıkabilirsiniz.
Bahçeli evlerde açık alana erişimi olan kediler için ekstra önlem almak gerekir. Bahçede kedi için zehirli olabilecek bitkilerin bulunmaması, bahçede zararlı tarım ilaçlarının kullanılmaması gibi önlemler kediler için evde güvenli bir ortam oluşturmaya yardımcı olur. “Kedinizi zehirlenmeden nasıl koruyabilirsiniz?” sorusunun cevabı aslında kısaca onun zehirli olabilecek maddelere fiziki erişimini kısıtlamaktır.
Kedinizi Zehirlendiğinde İlk Yapmanız Gerekenler Nelerdir?
Kedinizin toksik madde tüketmesi sonucu ciddi bir şekilde zehirlenmesi durumunda ilk yapmanız gereken şey acil veteriner hekime başvurmanızdır. Veteriner hekim ile telefonda iletişime geçerek yapmanız gerekeni öğrenmeniz son derece önemlidir. Bu sırada kedinizin ne zaman, hangi zehirden ne kadar miktarda yuttuğunu belirtmeniz gerekir. Sonrasında ise veteriner hekimin tavsiyelerini uygulamak kedinizin zehirlenmeden en az şekilde etkilenmesini sağlar.
Kedinizin Sağlığını Kurtarmak İçin Yapabileceğiniz İlk Yardım Önerileri
Zehirlenme durumunda ilk yardım olarak yapılması gereken en etkili müdahale kedinin kusmasını sağlamaktır. Aktif kömür bunun için etkili bir yöntemdir. Aktif kömür, toksinleri emerek kedinin kan dolaşımına girmesini engeller. Ancak bu işlem sadece veteriner hekim tarafından tavsiye edilmesi durumunda yapılmalıdır. Veteriner hekim tarafından önerilmediği sürece aktif kömür kullanılmamalıdır.
Kedinizi Veteriner Hekime Nasıl Götürürsünüz?
Kedinizi zehirlenme nedeniyle veteriner hekime götürürken dikkatli olmanız gerekir. Kediniz muhtemelen yaşadıklarından dolayı o anda korkmuş ve saldırgan bir hâldedir. Bu nedenle kediniz mutlaka kutusunda olmalıdır. Kutusuna yumuşak bir havlu, tişört ya da battaniye koymak onun kendini daha güvende hissetmesini sağlar. Kedinizi mümkün olduğunca hızlı bir şekilde veteriner hekime ulaştırmalısınız ancak bu esnada onu sarsmamaya ve daha fazla korkmasına sebep olmamaya dikkat etmelisiniz.
Kediniz Zehirlendiğinde Eve Dönüş
Tedavi gibi eve dönüş süreci de kedinin hangi zehirden ne kadar sindirdiğine bağlı olarak değişebilir. Şiddetli zehirlenmelerde kedinin bir süre yoğun bakımda kalması gerekebilmektedir. Eve dönüş ve evde iyileşme süresince veteriner hekimin planladığı tedavi adımlarını harfiyen uygulamak gerekir. Kedinin tam olarak iyileşebilmesi için bu süreç oldukça önemlidir.
Sonuç: Kedinizin Zehirlenmesini Önlemek İçin Neler Yapmalısınız?
Kedilerin zehirlenmesini önlemek için yaşam alanlarının kontrollü olmasını sağlamak her zaman önemlidir. Meraklı canlılar oldukları için hiç akla gelmeyecek yerlere girebilecekleri ve hiç akla gelmeyecek eşyalarla temas edebilecekleri göz önünde bulundurulmalıdır. Kiler, çamaşır odası gibi depolama amaçlı kullanılan alanlara erişimlerinin kısıtlanması ya da kontrollü olarak sağlanması da zehirlenmeye neden olabilecek maddelerle teması önlemek açısından iyi bir yöntemidir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.