Kedilerin ve Köpeklerin Göbek Delikleri Olur mu?

Kedilerin ve Köpeklerin Göbek Delikleri Olur mu?

16.10.2022 Deniz Öz


Tüylü dostlarımızın karnını okşarken akla takılabilecek sorulardan birisi de köpeklerde ya da kedilerde göbek deliği olup olmadığıdır. Kedilerde ve köpeklerde göbek deliği vardır. Ancak insanlardaki kadar belirgin değildir. Sadece kedi ve köpeklerde değil hemen hemen tüm memeli canlılarda göbek deliği bulunur. Ancak görünüşü, yeri ve daha birçok özelliği farklılık gösterebilmektedir. 

Göbek deliği temelinde bir yara izidir. Kedilerde ve köpeklerde göbek deliğinin var olduğu bilinse de insanlardaki göbek deliği tanımına uymadıklarından genellikle fark edilmezler. Delik doğru bir şekilde kapanmadığında yavru kedilerde ve köpeklerde çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu durum yaygın olarak göbek fıtığına yol açar.

sırt üstü yatmış kahverengi köpek

Kedi ve Köpeklerde Göbek Deliği Nerede ve Nasıl Görünüyor?

Sadece birkaç istisna dışında kedilerin, köpeklerin, insanların ve diğer memelilerin karınlarında göbek deliği bulunur. Kuşlarda göbek deliği bulunmazken tek uçan memeli olan yarasalarda da göbek deliği vardır. Kedi ve köpeklerde göbek deliği göğüs kafesinin alt kısmına doğrudur. 

Göbek deliği temelinde göbek kordonu ayrılıp klemplendikten ve iyileşme tamamlandıktan sonra kalan bir yara izidir. Hayvanların göbek deliği insanlarda olduğu kadar belirgin değildir. Küçük ve düz şekilli bir yara izi olduğu için tüylerinin altından onu bulmak zordur. Köpeğinizin ya da kedinizin göbeğine masaj yaparken tüylerinin alt tarafını nazikçe ayırırsanız göbek deliğini görebilirsiniz. 

İnsanların göbek deliğinin şekli ve boyut birbirinden farklıdır. Bunun nedeni göbek kordonunun nasıl kesildiği ve klemplendiği ile ilgilidir. Göbek kordonunun bulunduğu bölgeyi çevreleyen dokunun iyileşme şekli de göbek deliğinin şeklini etkilemektedir. Aynı şey diğer memeliler için de geçerlidir. Kedilerin ya da köpeklerin de göbek deliği farklı görünür. Bazı kedi ve köpeklerde göbek deliğinin etrafında bir kürk kıvrımı bulunur. Hatta bazılarında küçük bir göbek çıkıntısı da görülebilmektedir. Ancak kedilerde ya da köpeklerde insanlarınkine benzer bir göbek deliği bulunmaz. 

sırt üstü yatmış Bengal kedisi

Göbek Deliğinin İşlevi

Memelilerde göbek kordonu, bebeğin karnını annenin plasentasına bağlar. Bebek büyüdükçe ihtiyacı olan besinleri ve oksijeni buradan almaktadır. Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte göbek kordonu işlevini kaybeder ve artık ihtiyaç duyulmayan bir nitelik taşımaya başlar. 

İnsanlarda göbek bağı cerrahi ekipman ile çıkarılır. Memeliler ise yavrularının göbek bağını nazikçe çiğneyerek koparır. Doğum sırasında evcil hayvanınızın yanındaysanız yavrularını plasentadan ayırmak için göbek kordonunu çiğneyerek kopardığını görebilirsiniz. Eğer evcil hayvanınız kordonu çıkarmakta zorlanıyorsa ona yardımcı olmanız önemlidir. Bunun nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız evcil hayvanınızın güvenliğini sağlamak için veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir. 

yavru köpeğin göbek deliği çevresinde oluşan fıtık

Göbek Deliğini Etkileyen Hastalıklar

Her ne kadar göbek deliği dünyaya gelmenin bir hatırası olarak işlevsiz gibi değerlendirilse de çok nadir olarak bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Kedilerde ve köpeklerde göbek deliğini etkileyen en yaygın rahatsızlık göbek fıtıklarıdır. Göbek fıtıkları aynı zamanda bu canlılarda en yaygın görülen fıtık rahatsızlığı türüdür. 

Göbek fıtığı özellikle yavru köpeklerde ve yavru kedilerde yetişkinlere göre daha sık görülmektedir. Bazı durumlarda göbek fıtıkları kendi kendine iyileşebilmektedir. Ancak fıtığın büyümediğinden veya bir rahatsızlık ya da sağlık sorunu oluşturmadığından emin olmak gerekmektedir. Bunun için veteriner hekime danışmanız tavsiye edilir. Fıtığın kendiliğinden geçmediği durumlarda ameliyat ile alınması gerekmektedir. Bu işlem kısırlaştırma operasyonu ile kombine bir şekilde yapılabilmektedir. Tedavi edilmemiş fıtıklar yeterince büyüdüğünde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. 

Göbek fıtığı meydana geldiğinde göbek deliği dışarı doğru çıkıntı yapmaya başlar. Kedinizin ya da köpeğinizin karnını okşarken elinizle bu çıkıntıyı hissedebilirsiniz. Çıkıntıyı bir süre gözlemlemeniz ve büyümediğinden emin olmalısınız. Birkaç ay içerisinde kendiliğinden iyileştiğinde ise çıkıntı ortadan kalkar. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.