Kedilerin Karnı Neden Şişer?
Kedilerde karın şişliği çok farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Dışarıdan bakıldığında gözle görülen şişlikler bazı ciddi problemlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde karın şişliği, karnın normalden çok daha dolu ve geniş gözükmesi olarak tanımlanır. Bir organın genişlemesi, sıvı birikimi, bağırsak parazitleri ve kilo alımı gibi farklı birçok neden “kedilerin karnı neden şişer?” sorusunun cevaplarından biri olabilir. Bu nedenler kedinin yaşına ve cinsiyetine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kedilerde karın bölgesinde meydana gelen şiş görünüm normal bir durum olarak bile kabul edilebilmektedir. Ancak altında ciddi bir problem olmadığından emin olmak gerekir. Bu yazımızda “kedilerin karnı neden şişer?” sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kedilerde Karın Şişliğinin Nedenleri
Kedilerde karın şişliğinin yaygın nedenleri genellikle kolayca çözülebilen, basit nedenlerdir. Ancak basit nedenlerin yanı sıra bir hastalık ihtimalinin de göz önünde bulundurulması gerekir.
Karın Şişliğinin Basit Nedenleri
Kedilerde karın şişmesinin basit nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında bağırsak parazitleri, obezite ve hamilelik bulunmaktadır. Çok sayıda bağırsak paraziti karın şişliğine neden olabilmektedir. Bağırsak parazitine bağlı şişkinlik durumda kedilerin karnı kese gibi gözükmektedir. Parazit nedenli şişlik genellikle genç kedilerde görülmektedir. Parazit tedavisi sonrasında şişlik de kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Basit şişliklerin bir diğer sebebi de obezitedir. Kediler çok mama yediğinde ve hareketsiz kaldıklarında çok kolay kilo alabilmektedir. Bunun sonucunda karında meydana gelen yağ birikimi şişkin görünüme neden olmaktadır. Şişkinliğin bir diğer nedeni de hamileliktir. Dişi kedilerde hamileliğin ilerlemesi ile beraber şişkinlik de giderek artmaktadır.
Hastalığa Bağlı Şişkinlikler
Kedilerde bazı hastalıklara bağlı olarak da karın bölgesinde şişkinlik meydana gelebilmektedir. Bu hastalıkların bazıları da oldukça ciddi hastalıklardır. Kedilerde karın şişmesi bir ya da birden fazla organda şişkinlik ile oluşabilmektedir. Organların genişlemesi genellikle bir enfeksiyon, enflamasyon ya da tümör oluşumuna bağlı olarak görülmektedir.
Karın boşluğunda sıvı birikmesi de bir diğer şişkinlik sebebidir. Karın boşluğunda genellikle kan, idrar ya da vücut dokularından salınan efüzyon birikimi görülmektedir. Fiziksel bir travma sonucu idrar kesesinin yaralanması sonrasında da bölgede şişlik meydana gelebilir. Benzer bir şekilde travma, cerrahi müdahale, kanama bozuklukları ve bazı tümörler sonucunda karın boşluğunda kan birikmesine bağlı şişkinlik oluşabilir. Karaciğer, kalp ya da karın duvarında iltihap oluşumu sonucunda efüzyon birikimi görülebilir. Bu duruma neden olan rahatsızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kalp rahatsızlıkları da genellikle karaciğerin genişlemesine ve karın boşluğunda sıvı birikimine yol açar. Bu durumda kedinin karnında şişlik meydana gelir. Son olarak kedilerin enfeksiyöz peritoniti adı verilen viral bir hastalık bulunmaktadır. Bu hastalığın en yaygın belirtisi karın ve göğüs bölgesinde sıvı birikmesidir. Kedilerde enfeksiyöz peritoniti hakkında detaylı bilgi almak için “Kedilerde FIP Hastalığı Nedir: Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kedilerde Karın Şişliğine Nadiren Neden Olan Hastalıklar
Kedilerde karın şişliğine neden olan bazı rahatsızlıklar çok nadir olarak görülebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de hipotiroidizmdir. Hipotiroidizm tiroit bezinin yeteri kadar tiroit salgılayamaması sonucunda görülmektedir. Hipotiroidi olan kediler hareketsiz kalır ve kilo alır. Karın bölgesinde organların yağlanması sonucunda karında şişliğine neden olmaktadır.
Cushing hastalığı olarak da bilinen hiperadrenokortisizm kedilerde karın şişliğine neden olan ve adrenal bezleri etkileyeni bir rahatsızlıktır. Bu hastalık sonucunda karaciğerde büyüme ve karında yağ birikimi meydana gelir. Bu da kedinin karnında bir şişlik oluşmasına neden olmaktadır. “Kedilerde karın şişliği nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı bunlardan herhangi biri olabilmektedir.
Nasıl Tanı Konur?
“Kedilerde karın şişliği neden olur?” sorusunu doğru bir şekilde cevaplayabilmek için detaylı fiziki muayene yapılmalıdır. Şüpheli şişlikler fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmak gerekir. Kedinin hastalık geçmişi, şişkinliğin oluşma zamanı gibi detaylı bilgiler mutlaka paylaşılmalıdır. Fiziksel muayenede kedinin kalbi ve ciğerleri stetoskop ile dinlenir ve karın bölgesi kontrol edilir. Detaylı bir muayene sonucunda varsa kalp rahatsızlıkları, organ büyümeleri, karındaki kitleler, sıvı birikimi, gaz birikimi ya da diğer anormallikler fark edilebilmektedir. Veteriner hekim kedilerde karın şişliğini belirlemek için fiziksel muayeneden sonra çeşitli tahlilleri yapabilmektedir. Genellikle tam kan sayımı, ultrasonla görüntüleme, idrar tahlili gibi testler en yaygın tanı yöntemleri arasında yer alır. Bu basit ve çabuk sonuç verebilen testler ile kedinin genel sağlık durumu hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.
Tedavi Yöntemleri
“Kedilerde karın şişliği nasıl geçer?” sorusunu cevaplayabilmek için ilk olarak altta yatan nedeni belirlemek gerekmektedir. Altta yatan bir hastalık sonucu meydana gelen şişlikler genellikle rahatsızlığın tedavi edilmesi ile beraber kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Obezite kaynaklı şişkinliklerde ise kedinin kilo vermesi gerekmektedir. Beslenme alışkanlığında yapılacak değişiklikler veteriner hekim tarafından detaylı bir şekilde açıklanır. Bu gibi durumda veteriner hekimin önerilerine harfiyen uyulması gerekir. Obezite sorunu olan kedilerin beslenmesinde özel diyet mamalar kullanılması önerilir. Kediler için formüle edilen diyet kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.