Kedilerin Gece Hareketli Olmalarının Nedenleri ve Çözümleri
Birçok kişi kedilerin nokturnal yani gececi canlılar olduğunu düşünmektedir. Ancak bu kediler hakkındaki büyük yanlışlardan birisidir. Kedilerin gece hareketlilikleri de gececi canlılar olmasına bağlanmaktadır. Bu durumda aslında gece hareketliliğinin nedeni de yanlış ele alınmaktadır. Kediler krepüsküler yani alaca karanlık canlılardır. Yani en hareketli oldukları zamanlar güneşin batış ve doğuş zamanlarıdır. Vahşi kediler bu dönemlerde günün serinliğinden de faydalanarak doğal ortamlarında avlanırlar. Günün bu saatleri aynı zamanda kedilerin avlayacağı birçok canlının da hareketli olduğu saatlerdir. Her ne kadar evcil kediler avlanmıyor olsa da onlar da günün bu saatlerinde hareketli olma eğilimi gösterirler.
Geyik, fare ya da tavşan gibi kedilerin avları olan canlılar da krepüsküler canlılardır. Bu canlılar etrafı görecek kadar ışığın olduğu ancak ortamın avcıya yakalanmaktan kaçabilecek kadar karanlık olduğu saatlerde aktif olmayı tercih ederler. Bu nedenle kediler gibi bazı avcılar da gün batımı ve gün doğumu saatlerinde avlanmayı öğrenmiştir. Evcil kediler ise avlanmaya ihtiyaç duymasa da genellikle bu saatlerde hareketli ve aç olurlar. “Kedim gece uyumuyor” şeklinde şikâyeti olan kişilerin asıl şikâyetleri genellikle gün doğumu saatlerinde ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı hastalıklar da kedilerin geceleri aktif olmasına yol açabilir.
Kedilerde Gece Aktiviteleri Nelerdir?
Kediler geceleri bazı davranışlarıyla evde yaşayan insanları uyandırabilirler. Bu hareketlerin arasında geceleri koşturma, mobilyaları tırmalama, yatağa atlama, ayak parmaklarıyla oynama, kulağa saldırma ya da miyavlama gibi davranışlar yer alır. “Kediler geceleri neden miyavlar?” sorusunun potansiyel birçok cevabı olabilir. Üstelik kediler farklı gecelerde farklı nedenlerle miyavlayabilir. Kedinizi biraz yakından gözlemleyerek ve gündelik hayatta ufak tefek bazı değişikler ile geceleri daha sakin kalmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerin Gece Hareketlenmesinin Sebepleri
Kedilerin geceleri ve özellikle sabaha karşı hareketli olmaları son derece normaldir. Çünkü kedilerin avlanma ve bölgesini dolaşma iç güdüleri bu hareketliliğe yol açar. Ancak aşırı hareketliliğe yol açabilecek farklı nedenler de bulunmaktadır.
Evin gündüz boş olması bunun nedenlerinden birisidir. Gündüz saatlerinde evde yaşayanların işte veya okulda olması durumunda kediler sıkıldıkları için bu süreyi genelde uyuyarak geçirirler. Kedilerin gündüz hiçbir şey yapmadan sadece uyuması geceleri daha hareketli olmalarına neden olur. Kediler sosyal canlılardır. Bu nedenle ilgi görmeye ve etkileşime ihtiyaç duyar. Gündüz saatlerinde evde yalnız olduğu için sıkılan kediler geceleri evde yaşayan kişilerle sosyalleşmek ister. Bu nedenle geceleri daha hareketli olabilmektedir.
Kediler krepüsküler canlılar oldukları için bu saatlerde genellikle daha aç olurlar. Bu nedenle özellikle sabaha karşı mama almak için evde yaşayanları uyandırma eğilimi gösterirler. Ev kedileri avlanmıyor olsalar da bu onların iç güdülerine göre davranmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle kediler gün batımı ve gün doğumu saatlerinde daha aç olmaktadır.
Kedilerde gece aktivitesinin bir diğer nedeni de yaşın ilerlemesidir. Kediler arasında yaş ilerledikçe uyku düzenlerinde değişme olması sık görülen bir durumdur. Yaşlanmanın doğal sonucu olarak ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar gece aşırı hareketliliğe ve uykusuzluğa yol açabilmektedir. Çeşitli sağlık problemleri kedilerin geceleri rahatsız, hiperaktif olmasına ve yüksek sesle miyavlamasına yol açar.
Kedinin vücudunun bir yerinin ağrıması, anksiyete, hipertiroidizm, kronik hastalıklar ve demans gibi rahatsızlıklar geceleri aşırı aktiviteye ve miyavlamaya neden olabilir Özellikle demans kedilerde uyku bozukluğuna, hafıza problemlerine ve muhtaçlığa yol açar.
Bazı kediler ise sebepsiz yere sadece kişilikleri gereği geceleri daha aktiftir. Ancak gece aktivitesinde ani değişen alışkanlıklar ve gece alışkanlıklarının daha yoğun hale gelmesi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle varsa herhangi bir sağlık problemini öğrenmek için veteriner ile iletişime geçmek gerekir. “Kediler gece neden bağırır?” sorusunun cevabı bunlardan herhangi birisi olabilir.
Kedilerin Gece Uyumasını Sağlamak
Sizin ve kedinizin günlük alışkanlıklarına yapacağınız ufak tefek değişikler ile kedinizin tüm gece boyunca uyumasını sağlayabilirsiniz. Bu noktada önemli olan kedinin gece hareketliliğine ilgi göstermemektedir. Çünkü olumsuz dahi olsa onun gece aktivitesine bir tepki vermek kediler için ödüllendirici bir davranıştır. Gündüz saatlerinde kedinin uyumasına izin vermemek ve onunla oynamak seçeneklerden birisidir. Her ne kadar gün içerisinde evde kimse olmasa da okuldan ya da işten gelen kişilerin kediyle ilgilenmesi ve onunla oynaması yararlı olmaktadır. Ayrıca gündüz oyun oynamak kadar gece oyun oynamak da etkilidir. Yatmadan hemen önce özellikle kedinin koşturacağı ve yorulacağı tarzda oyunlar oynamak gece boyunca sizin ve kedinizin rahat bir uyku çekmesini sağlar. Kedilerin oynamaktan keyif aldığı, iç güdülerine uygun tasarlanan kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Beslenme saatini değiştirmek de yapılacak değişikliklerden birisidir. Kediler genellikle yemek yedikten sonra uyumayı tercih ederler. Gündüz saatlerinde daha az miktarda mama vermek kedinin aynı zamanda daha az uyuması anlamına gelir. Gün içerisinde farklı zamanlarda az miktarda mama vermek ve akşamın ilerleyen saatlerinde daha fazla mama vermek bu noktada etkili olmaktadır. Kediniz sizi sabah erken saatlerde mama için uyandırıyorsa otomatik mama kaplarını tercih etmek başka bir çözüm yöntemidir. Bu mama kabını sabah açılacak şekilde ayarlayarak kedinizin sabah size ihtiyaç duymadan beslenmesini sağlayabilirsiniz. Kedilerin düzenli ve zamanlı beslenmesi için kullanabileceğiniz otomatik mama kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. “Kediler geceleri neden uyumaz?” sorusunun çok farklı cevapları olabilmektedir. Ancak genel olarak yapılacak ufak tefek değişiklikler ile kedilerin sabit bir uyku düzenine sahip olması sağlanabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.