Kedilerin Burnu Neden Beyazlar?

Kedilerin Burnu Neden Beyazlar?

03.08.2023 Aysegül Tunçay


Her biri kendi güzelliğine ve sevimliliğine sahip olan kedilerin burunları, tıpkı tüylerinde ve gözlerinde olduğu gibi, birbirlerinden farklı renklerde olabilir. Uzmanlara göre çoğu kedinin burun rengi ırklarından etkileniyor. Dolayısıyla kedinizin burnunun doğal hâli soluk görünüyorsa endişelenecek bir şey yok. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Kedinin burnu aniden beyazladıysa ya da renk değiştiriyorsa, bu durum bir sağlık sorunun işareti olabilir. Kedinizin burnu beyazlıyorsa veteriner hekiminize danışmanız önerilir. Kedilerin burun rengi hakkında merak ettiğiniz konuları ve “Kedilerin burnu neden beyazlar?” sorusunun yanıtlarını ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.

pembe burunlu kedi

Kedilerin Anatomisi ve Renk Farklılıkları

Kedilerin geneli için standart bir burun renginden bahsedilmesi mümkün değil. Çünkü kedilerde hem farklı renklerde hem de farklı tonlarda çok sayıda burun rengiyle karşılaşılabiliyor. Kedilerin burunları kahverengi, pembe, gri ve siyah olabiliyor ya da birkaç farklı renk yan yana bulunabiliyor.

Beyaz kedilerin burunlarının daha açık renkte olması ya da soluk gözükmesi ise doğuştan gelen sağırlığa yatkın olmalarıyla benzer bir durumdan kaynaklanır. Beyaz kedilerde deriye ve tüye rengini veren melanin eksikliği yaygın olarak görülür. Siyam ve İran kedisi gibi bazı ırkların tüy renklerini kontrol eden bir genin mutasyona uğraması sonucu da burun renklerinde değişiklikle karşılaşılabilir. Ayrıca yaşa bağlı olarak kedilerin burnunda beyazlaşma görülebilir.

siyah burunlu kedi

Sağlıklı Bir Kedinin Burun Rengi

Kedilerin burunlarının rengi, tüy renkleriyle doğrudan ilişkili. Ebeveynlerinden gelen genler, hatta mutasyonlar sonucunda kedilerin burnu belirli bir renge sahip olabiliyor. Bu renk, kedilerin gözlerindekinin aksine yavruluktan itibaren radikal bir değişime uğramıyor. Örneğin bir kedi yavruluk döneminde pembe bir burna sahipse, yalnızca büyüdüğünde burnunda biraz daha fazla renkle karşılaşılabiliyor. Yüksek ateşe ve strese bağlı olarak kedilerin burunlarındaki kan damarlarının ton farkına neden olacak şekilde dolmasıysa, gerçek bir renk değişimi meydana getirmiyor. Bu yüzden kedinizin burnunda yaşanan beyazlama ya da soluklaşma gibi ani renk değişimi bir problemin belirtisi olabilir.

sarı turuncu tüylü, yeşil gözlü kedi

Kedinin Burun Rengini Etkileyen Hastalıklar

Kedilerin burun renginde değişime neden olabilen bazı sağlık sorunları ve hastalıklar bulunuyor. Bir kedinin burnunun aniden beyazlaşması ya da zamanla soluklaşması acil bir durumu işaret ediyor olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanız önerilir. Sizler için kedilerin burunlarının beyazlaşmasına neden olabilecek sağlık sorunları ve hastalıklara dair bilgileri aşağıda listeledik.

Dehidrasyon: Kedilerde burun beyazlamasının en yaygın nedeni dehidrasyondur. Kedilerin yeterince sıvı almaması ya da almaması hızla dehidrasyona uğramalarına yol açar. Dehidrasyon yaşayan kedilerin bu sırada burnu soluklaşabilir ya da tamamen beyazlayabilir. Kedilerde dehidrasyon hakkında daha fazlası için “Kedilerde Dehidrasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Anemi: Anemi, vücudun herhangi bir yerindeki kırmızı kan hücresi kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinir. Bazı kanser türleri, kanama bozukluğu ve böbrek hastalığı gibi farklı sağlık sorunları anemiye neden olabilir. “Kedilerde Kansızlık (Anemi) Hakkında Bilinmesi Gerekenler” adlı yazımızdan konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hipotermi: Hipotermi, kedilerin vücut sıcaklığının tehlikeli seviyede düştüğü durumları ifade eder. Bir hastalık ya da kedinin bulunduğu ortam sıcaklığının kedinin vücut sıcaklığını daha fazla koruyamaması yüzünden gerçekleşebilir. Hipoterminin ileri aşamalarında kedilerin burnu beyazlaşır. Donma durumlarında kedilerin burunları parlak kırmızı, mavi ya da griye dönse de kedinin burnunun orijinal rengine bağlı olarak beyazlama ihtimali de bulunur. “Kedilerde Hipotermi” başlıklı yazımızdan bu durumla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Cilt Kanseri: Kedilerin burnunun cilt kanseri yüzünden beyazlaması çok düşük bir ihtimal olsa da bu riskin varlığı göz ardı edilmemelidir. Diğer kanser türleri de kedinizin hastalığı ilerledikçe beyaz bir burnun görülmesine neden olabilir. Kedinizin burnunun beyazlaması dışında aşırı kilo kaybı, uyuşukluk ve hâlsizlik gibi belirtileri varsa kanser olup olmadığı hakkında veteriner hekiminize danışmanız faydalı olabilir.

Kedi Lösemisi: Kediler için ölümcül bir sağlık sorunu olan kedi lösemisi, beyaz bir burnun yanı sıra pek çok farklı belirtinin görülmesine neden olur. Kedi lösemisi olan kedilerin olmayanlara göre daha kolay kanaması olduğu görülür. Ayrıca vücutlarında yeterli alyuvar hücresinin olmaması burunların soluk bir görünüme bürünmesine yol açar.

Diyabet: Vücutlarında dehidrasyona neden olan herhangi bir problem yüzünden kedilerin burunları beyazlayabilse de diyabet bu riski ciddi derecede arttığı için özellikle dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca burnun beyazlaması bir kedinin diyabet sorunu yaşadığının ilk belirtisi olduğu için bu tür bir durumla karşılaşıldığında veteriner hekim ile iletişime geçilmesi öneriliyor.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.