Kedilerin Bıyıkları Kesilirse Ne Olur?

Kedilerin Bıyıkları Kesilirse Ne Olur?

07.06.2023 Deniz Öz


Tüm kedilerin bıyıkları bulunur; bazılarında bu bıyıklar kısa, bazılarında ise oldukça uzun olabilir. Bıyıkların uzunluğu alışılandan daha fazla olduğunda, nadir de olsa “Kedinin bıyığı kesilir mi?” sorusu gündeme gelebilir. Ancak kedilerin, kaliteli bir yaşam sürebilmeleri ve fizyolojik olarak sorun yaşamamaları adına bıyıklarının kesilmemesi, dışarıdan müdahalelerle kısaltılmaması gerekir. Kedi anatomisinde son derece önemli bir yere sahip olan bıyıklar, kedilerin ruh hâlini yansıtır ve yön bulma süreçlerinde görev yapar; ayrıca kedilerin vücutlarındaki diğer kıllardan farklı olarak cildin daha derin katmanlarına inip kan damarları ile beslenir. Bu yazımızda hem “Kedilerin bıyıkları ne işe yarar?” hem de “Kedilerin bıyıkları kesilince ne olur?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

siyah beyaz kedinin bıyığı

Kedilerin Bıyıkları Neden Bu Kadar Önemli?

Kedimizin bıyıklarının kesilmesi söz konusu olduğunda konu ile ilgili birçok uyarıya denk gelmemiz mümkün. Birçok farklı platformdan “kedilerin bıyıkları kesilmemeli” bilgisine maruz kalıyoruz. Peki neden kedilerin bıyıklarını kısaltmamalı veya kesmemeliyiz? Neden bıyık kesilmesi kesinlikle önerilmiyor? 

Bıyık, kedinin yüzünden belirli bir patern doğrultusunda çıkan kalın kıllar olarak en basit şekilde tanımlanabilir. Kedinin normal tüylerinden farklı olarak yüzün tamamına yayılmazlar. Kedilerin dudaklarının üst kısmında, genellikle sıra hâlinde 12 bıyık teli bulunur ve aynı zamanda gözlerin üst kısmında ve çenenin alt kısmında da bıyıklar vardır. Bu söylemler bir genellemedir, bazı ırklarda bıyıkların yerleşimi farklılık gösterebilir. Kedilerin bıyıkları cildin derin katmanlarına iner ve bıyık folikülleri sinir uçları bakımından zengindir. Üstelik bıyıkların kök kısımları kan damarları tarafından beslenir. Tüm bu anatomik özellikler bıyıkların son derece hassas olması ve birçok duyusal girdinin alınmasına yardımcı olabilmelerini sağlar. İşte, “Kediler bıyıkları sayesinde neler yapabilir?” sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar:

  • Bıyık kedilerin anatomik olarak stratejik noktalarında konumlanmıştır. Çenede, dudak ve göz üstünde olan bıyıklar kedilerin patojenlere karşı korunmasına yardımcı olur. Kediler kendilerine zarar verebilecek kirler ve kalıntılar ile ilgili ilk bilgiyi bıyıklarından alır ve gözlerini ya da ağzını kapatarak kirlere maruz kalmaktan korunabilir.
  • Bıyık kedinin avlanma sürecinde en önemli güçlerinden biridir. Bıyıklar o denli hassastır ki kediler onların sayesinde hem hava akışındaki farklılaşmayı hem de bu farklılaşmaya neden olan canlının boyutunu ve şeklini algılayabilirler. Üstelik bunun için görmelerine de gerek yoktur. Kedinin bıyıkları kesilince hayatta kalmaları için temel bir gereksinim olan bu algıları ortadan kalkar. 
  • Kedilerin bıyıklarının bir diğer önemli işlevi de onlara dar yerlerden geçip geçemeyecekleri hakkında bilgi vermesidir. Kedilerin bıyıkları, vücut genişliğine karşılık gelir. Kediler küçük yerlerden geçip geçemeyeceklerini değerlendirmek için hassas bıyıklarını kullanırlar. 
  • Kediler uzak mesafeleri çok iyi görebilseler de yakın mesafeler söz konusu olduğunda işler biraz değişir ve görüş kabiliyetleri azalır. Ancak bıyıkları sayesinde yakın mesafeyi algılamaları mümkündür.
  • Kedilerin bıyıkları, kedilerin ruh hâli hakkında bilgi edinilmesini de sağlar. Hem insanlarla hem de diğer hayvanlarla etkileşime geçtiklerinde değer kazanan bu işlevleri, kedilerin beden dili fark edildiğinde net bir şekilde gözlemlenecektir. Örneğin kedilerin merakları cezbedildiyse bıyıkları öne doğru dönecektir. Kedi rahatsa bıyıklar sabit kalır ve başlarının yanındaki pozisyonunu alır. Kedi gerginse bıyıklar yüze doğru çekilir.

Görüldüğü gibi, kedi bıyıklarının birçok işlevi vardır. Az önce sıraladığımız bu işlevler kedilerin hayatta kalması, güvenli bir şekilde yaşaması ve yaşam kalitelerinin yüksek kalması ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle kedilerin bıyıklarının kesinlikle kesilmemesi ve/veya kısaltılmaması gerekir. 

bıyıkları dağılmış kedi

Bıyık Kesme İşleminin Kediler Üzerindeki Etkileri

Kedilerin bıyıkları kesilmemelidir; bu söylemin ardında birçok farklı gerekçe bulunur ve bu gerekçelerin bilinmesi gerekir. İşte, “Kedinin bıyıkları kesilince ne olur?” sorusunun yanıtları…

Kedilerin bıyıklarının kısaltılması ve/veya kesilmesi, dokunma duyularının zayıflamasına neden olacaktır. Son derece hassas sensörler olarak görev yapan bıyıkların, fonksiyonlarını yerine getirememesi kedilerin çevrelerini algılayamamalarına ve fiziksel olarak zarar görebilecekleri kazaların meydana gelmesine yol açabilir.

Kedilerin, onlara rehberlik eden bıyıklarının kesilmesi yer ve yön bulma becerilerini düşürür. Dışarı çıkmasa ve sürekli evde yaşasa dahi kediler yer ve yön bulurken güçlü sinyaller alamadıkları için tedirgin olurlar. Hareket etme istekleri azalır. 

Kedilerin bıyıklarının kesilmesi dünyayı algılama şekillerinin ve kapasitelerinin değişmesi anlamına gelir. Bu değişim kediler için çok ciddi bir stres kaynağına dönüşür. Duyusal girdilerinin bir anda azalması kediler için travmatik bir etki yaratabilir. 

Bıyık Kesmenin Sonuçları: Kedilerin Sağlığı ve Davranışları    

Kedilerin bıyıklarının kesilmesinin sağlık ve davranış üzerindeki etkilerini beş temel kategoride inceleyebiliriz: avlanma, yön bulma, iletişim, sosyalleşme ve stres. Bıyıkları kesilen ya da kısaltılan kedilerin yön bulması ve avlanması zorlaşır. İletişim becerileri kısıtlanır, sosyalleşme yetileri azalır ve stres seviyeleri artar. Bıyıklar kedilerin dünyayı eksiksiz algılamaları, kendilerini korumaları ve diğer canlılarla iletişim kurmaları için gereklidir. Özetle, kediler için bıyıkların kesilmesi hem fizyolojik hem de psikolojik anlamda olumsuzluk yaratan durumların başlangıcı olarak yorumlanabilir. 


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.