Kedilerin Beslenmesinde Prebiyotikler ve Probiyotikler
Prebiyotikler ve probiyotikler sadece insanlar için değil aynı zamanda kediler için de oldukça yararlıdır. Özellikle mide problemi yaşayan kedilerde durumun hafiflemesi ve kedinin daha rahat etmesi için tedavide ek destek olarak kullanılabilir. Ancak pek çok kişi prebiyotik ile probiyotiğin farkını ya da nasıl faydaları olduğunu bilmiyor olabilir.
Prebiyotik ve Probiyotik Nedir?
Prebiyotik, gastrointestinal sistemde bulunan sağlıklı bakterilerin büyümesini sağlayan ve aktivitesini uyaran, sindirilemeyen bir karbonhidrat türüdür. Fruktooligosakkaritler en yaygın prebiyotik türüdür. Oligosakkaritler, arabinogalaktanlar ve laktuloz da prebiyotik olarak kabul edilir. Baklagiller, meyveler, kepekli tahıllar ve sebzeler prebiyotik açısından zengin besinlerdir.
Kedilerin sindirim sistemi bu sistemi sağlıklı tutan ve işlevini yerine getirmesini sağlayan milyarlarca bakteriye ev sahipliği yapar. Probiyotikler de evcil hayvanların vücuduna faydalı olan, mide ve bağırsaklarda yaşayan bakteriler ve mayalardır. Bu bakteriler ve mayalar yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur, potansiyel patojenlerle savaşır, besinleri ve vitaminleri üretir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Probiyotikler evcil hayvanlara toz, kapsül, mama, sıvı ya da sprey şeklinde takviye olarak verilebilir.
Prebiyotiklerin ve Probiyotiklerin Kedi Sağlığındaki Yeri
Prebiyotikler, kötü bakterileri kontrol etmeye yardımcı olan probiyotiklerin büyümesini destekler. Kedilerin gastrointestinal sistemindeki dost bakterilerin büyümesini ve sağlığını destekleyerek sindirimi ve besin emilimini iyileştirmeye, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilerek hastalıkların önlenmesine katkıda bulunur. Prebiyotiklerde yer alan çözünür lif, nemi emerek ve bağırsak hareketini yavaşlatarak ishali önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Prebiyotik takviyesi verilen kedilerde aşırı miktarda kötü bakteri üremesi sonucunda ortaya çıkan ishal riskinin düştüğü görülmektedir.
Gastrointestinal sistemin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için iyi ve kötü bakterilerin dengeli bir yapıya sahip olması gerekir. Kötü bakterilerin sayısının artması ishal, kusma, baskılanmış bağışıklık ya da mide rahatsızlığı gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Kedilerde probiyotik desteği besinler için zararlı bakteriler ile rekabet eden ve bağışıklık sisteminin hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan iyi bakteri miktarını arttırır. Gastrointestinal bakteri dengesi yeniden sağlandığında kedinizde görülen klinik belirtiler düzelir ve kendisini çok daha iyi hisseder.
Prebiyotik ve Probiyotik Takviyeleri Ne Zaman Kullanılır?
Prebiyotik ve probiyotik takviyeleri bazı durumlarda veteriner hekimler tarafından tedavinin bir parçası olarak kullanılır. Sindirim sisteminde böyle bir durumun oluşması sonucunda prebiyotik ve probiyotik desteklerin kullanılması kedilerin hem hızlı bir şekilde iyileşmesini hem de iyileşme sürecinde daha rahat hissetmesini sağlar.
Kedilerde mide rahatsızlıkları yaygın bir sorundur. Mide rahatsızlığı olan kedilerde karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler görülür. Veterinere gitmek, yolculuk yapmak ya da aşı olmak gibi stresli durumlar kedilerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunun dışında farklı hastalıklar, mama değişikliği ya da parazitler de kedilerde sık görülen mide rahatsızlığı nedenlerindendir. Gastrointestinal rahatsızlığın tedavisi esnasında mide ve bağırsakta arzu edilen mikrobiyal dengenin sağlanması ya da korunması için probiyotik ve prebiyotik destekler tercih edilebilir. Bu destekler aynı zamanda iltihaplı bağırsak hastalığı, hassas bağırsak sendromu, neoplazi ve gıda alerjisi gibi gastrointestinal sistemi etkileyen kronik rahatsızlıklarda da kullanılabilir. Gastrointestinal rahatsızlıklar söz konusu olduğunda veteriner hekimler mama değişimi önerebilir. Kediler için özel formül edilen ve gastrointestinal sistemi destekleyen mama ve takviyeleri incelemek için burayı tıklayabilirsiniz.
Prebiyotikler ve probiyotikler kedilerde önleyici tedavi olarak da kullanılabilmektedir. Seyahate çıkacak, özellikle uçak yolculuğu yapacak olan kedilere önlem olarak prebiyotik ve probiyotik desteği verilmesi tercih edilebilir. Ayrıca hassas gastrointestinal sisteme sahip olan kedilerde karın ağrısına yol açabilecek antibiyotik tedavisi gibi ilaç tedavilerinde de önleyici olarak prebiyotik ve probiyotik destek kullanılabilir. Bazı veteriner hekimler mama değişikliği esnasında bu değişimin probiyotik ve prebiyotik desteği ile yapılmasını da tavsiye edebilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.