Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer?
Vücut ısısının yükselmesi hem insanlar hem de kediler için zararlı bir durum olarak nitelendirilse de temel olarak bağışıklık sisteminin sağlıklı bir yanıtıdır. Vücut ısısının yükselmesi ısıya duyarlı bakterilerin yol açtığı sağlık sorunlarından kurtulmaya ve aynı zamanda kan akışının artması sonucu yaralı dokuların onarılmasına yardımcı olur. Elbette ki ateş bazı durumlarda tehlikeli hâle gelebilir. Başlı başına bir sağlık sorunu olmayan ancak farklı sağlık sorunlarının göstergesi olarak ortaya çıkan ateş çok yükseldiğinde, örneğin kedinin vücut ısısı 41 derece ve üzerine çıktığında organ hasarı oluşma riski artar. Dolayısıyla kedinin vücudunu etkileyebilen yüksek ateşin düşürülmesi gerekliliği gündeme gelir. Veteriner hekimler tarafındandeğerlendirilmesi gereken ateşin düşürülmesi için evde de çeşitli önlemler alınabilir. Bu yazımızda kedilerde ateş nasıl düşürülür sorusunun yanıtlarını ve kedilerde ateşin belirtilerini bulabilirsiniz.
Kedilerde Ateşin Belirtileri ve Nedenleri
Normal şartlarda kedilerin vücut sıcaklığı 38,2 ila 39,2 derece arasında olur. Vücut sıcaklığının bu değerlerin altına düşmesi hipotermi, üstüne çıkması ise genel olarak hipertermi olarak adlandırılır. Kedilerde düzensiz veya anormal hipertermi, aşırı aktivite nedeniyle kasların çok çalışması ya da hava sıcaklığının çok yüksek olduğu yerlerde zaman geçirilmesi gibi farklı durumlar neticesinde oluşabilir. Vücut ısısındaki bu değişimler, ateş sayılmaz. Ateş spesifik bir hipertermi durumudur.
Kedilerde vücut sıcaklığı beyindeki hipotalamus tarafından düzenlenir. Vücut sıcaklığı değiştiğinde hipotalamus denge sağlanması için çalışmaya başlar ve vücut ideal sıcaklık dengesine getirilir. Ateş ise, var olan bir hastalık neticesinde hipotalamusun vücut ısısını yükseltmesi ile karakterize bir termoregülasyon bozukluğudur.
Kedilerin vücut sıcaklığını doğru ölçmek için termometre kullanılmalıdır. Kedilerin vücut ısısını mümkün olduğunca hızlı ölçmek için dijital termometreyi kullanabilirsiniz. “Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?” adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Vücut sıcaklığı 39,2 dereceden fazla olduğunda mümkünse kedinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olan veteriner hekimine danışmak önemlidir. Kedinin vücut sıcaklığının 39,7 dereceye çıkması acil durum olarak nitelendirilmektedir.
Tümörler, travma nedeniyle yaralanma, lupus gibi hastalıklar, enfeksiyonlar ve kullanılan bazı ilaçlar kedilerde ateşe neden olabilir. Bazı durumlarda kedilerde ateşin spesifik bir nedeni bulunmaz. Kedilerde ateş belirtileri hem altta yatan nedene hem de vücut sıcaklığının yüksekliğine göre değişiklik gösterebilir. İştahta azalma, saklanma, temizlenme davranışında artış, hızlı soluma, enerji azlığı, kulakların sıcak olması, burunda kuruluk, oyunlara ilgisizlik, gözlerde sulanma kedilerde ateş belirtileri arasında sıralanabilir.
Evde Uygulanabilecek Ateş Düşürme Yöntemleri
Az önce de belirtildiği gibi kedinin vücut sıcaklığının 39,7 dereceye çıkması acil durum olarak nitelendirilmektedir. Bu gibi bir senaryo gerçekleştiğinde kediye tıbbi destek sağlanması için veteriner hekim kontrolüne ihtiyaç duyulur. Veteriner hekimlerin yaptıkları muayene sonrasında başlayan tedavi sürecinde kedinin ateşini düşürmeye yönelik bazı ek adımların uygulanması gerekir. Ateşlerini düşürmek için gereken uygulamalar kedilerin özel ihtiyaçları doğrultusunda değişebileceği için en doğrusu veteriner hekimlerin önerilerine uyum sağlamaktır. Kedilerin ateşini düşürmeye yönelik adımlar şu şekilde sıralanabilir:
Ilık Bir Ortam Sağlanmalı
Ateşi olan kedilerin ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmamaları gerekir. Dinlenme sürecindeyken konforlarının artırılması adına, tutuldukları odaya yataklarının veya örtülerinin getirilmesi tavsiye edilir. Oda mümkün olduğunca sessiz olmalıdır.
Nemli Bir Bez ile Bedenleri Serinletilebilir
Nemli bir bez veya nemlendirilmiş bir havlunun kollarının altına, karın ve kasık bölgelerine konması kedilerin serinlemelerine ve ateşlerinin düşmesine yardımcı olabilir. Uygulamadan yaklaşık yarım saat sonra ateşleri kontrol edilmelidir.
İhtiyaçları Yakınında Tutulmalı
Kedilerde ateşi düşürmek için yapılan tüm uygulamalar sırasında, ihtiyaç duydukları temel unsurların kedilerin yakınlarında tutulması tavsiye edilir. Su ve mama kapları zahmetsizce erişebilecekleri yerlerde konumlandırılmalıdır. Aynı şekilde kedi tuvaletlerinin de çok yorulmadan ulaşabilecekleri noktalara taşınması tavsiye edilir.
Yeterli Oranda Su İçtiklerinden Emin Olunmalı
Ateş yeterince su içilmediğinde de ortaya çıkabilir, ateşli zamanlarda ise vücuttaki su azalabilir. Ateşi olan kedilerin su tüketimi yakından takip edilmelidir. Bu kapsamda suları taze tutulmalıdır. Ek tedbir olarak beslenmelerine yaş mama eklenebilir. Kediler için hem besleyici olan hem de bol su içerikleri ile sıvı alımına katkı sağlayan yaş mamaları buradan inceleyebilirsiniz.
Veteriner Hekim İhtiyacı ve Profesyonel Müdahale
Kedilerin ateşi yüksekse ve bu durum yapılan uygulamalara karşı düzelmiyorsa veteriner hekimlere muayene olmaları gerekir. 24 saatten fazladır ateşi olan ya da ateşi 39,7 derecenin üzerinde olan kediler profesyonel muayeneye ihtiyaç duyarlar. Bu durumda ateşin kaynağının belirlenmesi ve düşürülmesi için çeşitli test ve tahliller gerekli olur. Tedavi, ateş nedeni doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Veteriner hekimlerin tavsiyesi olmadan kesinlikle kedilere ilaç verilmemelidir. Veteriner hekim onayı olmadan verilen ilaç kediler için toksik olabilir.
Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.