Kedilerim Oynuyor mu Kavga mı Ediyor?
Birden çok kedi ile hayatını paylaşacak kadar şanslı olan kişiler zaman zaman kedilerin davranışlarına anlam veremeyebilirler. Kedilerin mama yerken birbirlerinin mama kabından yemeye çalışması, ortada hiçbir neden yokken üzerlerinden atlayıp çılgınca koşmaya çalışması, sessiz bir ortamda aynı anda kulaklarının spesifik bir noktaya doğru yönelmesi gibi hareketler bizler için gizemli davranışlar haline gelebilir. Bir de oyun seansları var tabii… “Kedilerim oyun mu oynuyor kavga mı ediyor?” sorusunu sıklıkla kendilerine sorabilirler. Nitekim kedilerin sosyalleşmesinin en önemli parçalarından biri olan oyunlar zaman zaman bizlerde endişe yaratacak kadar hararetlenebiliyor. Müdahale mi edilmeli yoksa uzaktan izlenmeye devam edilerek enerjilerini atmaları mı beklenmeli? Bu ikilemi yaşayan kişiler için bugün yardımcı olması amacıyla bu içeriği hazırlamak istedik. Bu yazımızda “kediler oyun mu oynuyor kavga mı ediyor?” sorusunun yanıtlarını verirken önemli veriler sunan kedi davranışları ile ilgili detayları bulabilirsiniz.
Kediler Oyun mu Oynuyor Kavga mı Ediyor?
Birbirlerinin altında üstünde yoğun bir mücadele veren kedileri gördüğümüzde onlara biraz zaman tanımalıyız. Oyun oynayan kediler bizlere göre birbirlerine sert davranıyor olsalar da tüm bu esnada sessiz bir kabulleniş içindelerse her şeyin yolunda olduğunu düşünebiliriz. Fakat oyun seansını kesintisiz bir tıslama veya hırlama benzeri sesler bölüyorsa oyunun artık tam anlamıyla eğlenceli bir aktivite olmaktan çıktığını bilmeliyiz. Bu esnada kulakların konumu da bizlere çok önemli veriler sunar. Oyun oynarken kedilerin kulaklarının öne doğru, dik ya da hafif şekilde geriye dönük olması normal kabul edilir. Kulaklar kafa arkasına yerleşmişse dikkat, ortada bir sıkıntı olabilir. Tabii bir de yumuşacık patileri var, oyun oynayan kediler tırnaklarını çıkarmazlar. Patilerini aktif olarak oyun sırasında kullansalar da tırnakları hep patilerin içindedir. Amaç kendini savunmaksa ya da saldırıya geçmekse patiler bir anda pençeye dönüşebilir.
Kediler birlikte oyun oynadıklarında her iki canlının da oyuna aktif katılım sağlayıp sağlanmadığının gözlemlenmesi önemlidir. Kedilerden birinin kuyruğu kabarmışsa bilin ki orada karşılıklı oyun oynayan iki kediden ziyade korkmuş ve her an kendini savunmaya karar verecek bir kedi vardır. Aynı şekilde vücut genelindeki tüylerin kabarması ve popo kısımlarının kalkarak vücut ağırlıklarının değişmesi de olası kavga sinyalleri olarak değerlendirilebilir. Dişler de görünüyorsa temkinli olunması önemlidir.
Kediler kendi aralarında iletişim kurarlarken miyavlamazlar. Vücut konumları, çıkardıkları sesler, tüyleri, kuyrukları ve hatta göz bebeklerinin büyüklüğü onların ne hissettiğini ifade etmek için başvurdukları etkili ve kendilerine özgü iletişim yöntemlerindendir. Kedilerin iletişim yöntemlerine ve hislerini açığa vurma şekillerine hakimiyetin artması onlarla daha verimli bir etkileşim sürecine girilmesi anlamına gelecektir.
Kavga Eden Kedilerde Gözlemlenebilecek Değişimler
“Kediler oyun mu oynuyor kavga mı ediyor?” sorusuna kesin bir yanıt vermek her zaman mümkün olmayabilir. Neticede kedilerin karakterleri de davranış modellerini şekillendirebilme gücüne sahip belirleyici değişkenlerdir. Ancak belli başlı vücut dili değişimlerinin gözlemlenmesi ile doğru yanıta erişilmesi mümkündür. Kavga eden ya da kavgaya hazırlanan kedilerde;
- Gözler açılır, gözbebekleri büyür.
- Kulaklar kafaya doğru yaslanmıştır.
- Kedi bıyıkları öne doğru yönelmiş ve yayılmıştır.
- Ağız açık ve dişler ortada olabilir. Bu belirti ısırmaya hazırlandığı izlenimini verecektir.
- Tıslama ve hırıltı benzeri sesler yaygındır ve süreklilik kazanabilir.
- Kuyruk ve gövde tüyleri belirgin ölçüde kabarmıştır, kedinin büyüklüğü normalin iki katı fazla görünebilir.
- Yüz yüze gelmekten ziyade kedilerin gövdeleri yan yana ve sırt popo ekseni yukarda oldur.
- Kuyruk aşağı yönlü durabilir, sallanabilir ve titreyebilir.
Tüm bu belirtileri kedilerin karakterleri doğrultusunda farklılaşabildiğinden “kedilerim oynuyor mu kavga mı ediyor?” sorusunun en doğru yanıtı kedilerle yaşayanlar tarafından keşfedilecektir.
Birbirleri ile sık sık kavga eden kediler söz konusu olduğunda insanların bir yerde araya girmesi ancak bu tavrı ölçülü olarak koyması gerekir. Dikkatlerini çekmek için el çırpma veya ses çıkarma etki gösterecektir. Birbirlerinden farklı bir alanda durmalarında ya da aralarına görüş engelleyen eşyaların konulmasında fayda olabilir. Yeniden bir araya geldiklerinde ve kavga etmediklerinde olumlu davranışlarının pekiştirilmesi adına ödül mamaları büyük bir fayda sunabilir. Kedi ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma, kavga eden kedileri elle ayırmaya çalışmak farklı derecelerde yaralanmalara neden olabilir.
Oyun Oynayan Kedilerin Beden Hareketleri
Yavru, yetişkin ya da yaşlı kediler hayatlarının her döneminde oyun oynayan, oyun oynamayı seven ve dahası oyun oynamaktan çeşitli faydalar elde eden canlılardır. İnsanlarla ya da evlerini paylaştıkları diğer kedi veya evcil hayvanlarla sosyalleşmelerini sağlarken hem fiziksel hem de bilişsel yeteneklerini korumalarını sağlayan oyun seansları bazen bizler için sert görünse de onlar için oldukça doğal bir nitelik taşır. Oyun oynayan kedilerin beden dilleri özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Göreceli olarak sert hareketler yapsalar da sesleri çıkmaz, sakinliklerini korurlar.
- Kulaklar normal durur ya da hafif öne doğru eğilir.
- Vücutları birbirine karşı durabilir, tüylerinde kabarma olmaz.
- Birbirlerini ısırabilirler ancak can acıtmadıkları için sessiz tepkiler verirler.
- Birbirlerine hırlamazlar ya da tıslamalar, yerde sırt üstü sürünüp oyuna devam edebilirler.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.