Kedileri Uykuya Yatırmanın Pratik Yolları
“Kedi nasıl uyutulur?” sorusu kedilerle hayatlarını paylaşan kişiler için yanıtlanması gereken büyük bir muamma haline gelebiliyor. Kedilerde gece hareketliliği sorunu yaşandığı durumlarda, ki bu sorun yaygın olarak görülüyor, kedi gece nasıl uyutulur sorusunun cevaplarının bilinmesi büyük bir konfora dönüşebiliyor. Bu yazımızda gece uyumayan kedi nasıl uyutulur? hakkında pratik öneriler bulabilirsiniz.
Kedi Nasıl Uyutulur?
Normal şartlar altında kediler günlerinin %70’ini uyuyarak geçirirler, yavruluk döneminde uyku ihtiyaçları yetişkinlik dönemine oranla çok daha fazla olabilir ve hatta birçok kedi sahibi kedilerinin çok uyumasından endişe duyabilir. Ancak bazı kediler beklenenden de, olması gerektiğinden de daha az uyuyabilirler ve uyanık kaldıkları zaman dilimlerini de gece ve şafak vakti olarak seçebilirler. Bu durum kedilerle hayatını paylaşan kişiler için oldukça zor ve mücadele gerektiren bir hal alabilir. Sabaha karşı çok erken saatlerde uyandırılmak, evdeki eşyaların yere düşmesi ile korku içinde kalkmak bir süre sonra uyku kalitesini giderek azaltarak gün içerisinde kişilerin birçok farklı sorunla karşılaşmasına neden olabilir. Olası konfor azaltıcı alışkanlıkların azaltılması için kedilere karşı anlayışlı ve sabırlı olunması önemlidir. Kediler uyumuyorsa öncelikle uyumalarını engelleyen bir sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığından emin olunmalı, sonra da sistemli bir şekilde hareket edilmelidir.
Kediler Neden Uyumaz?
Kedilerin geceleri neden uyumadıklarının belirlenmesi hedefe ulaşmanın ilk aşamasıdır. Her kedinin gece uyanık kalıp hareketli olmasının nedeni aynı olmayabilir. Bazı kediler içgüdüsel olarak sabaha karşı hareketlenirken bazılarının beslenme zamanlarının doğru ayarlanamaması uyumamalarına yol açabilir. Evde sürekli yalnız kalan kediler kendilerini yeterince meşgul edemedikleri ve insanlarla yeterince zaman geçiremedikleri için sıkıntı ve ilgi azlığı gibi nedenlerle de uyanık kalabilirler. Enerji harcayamamaları da bu sorunun ciddileşmesine neden olabilir. Az önce de belirtildiği gibi ağrı ve acı hissetmelerine yol açabilen sağlık sorunları da kedilerin uyumamasının nedenlerindendir. Kediler neden uyumaz? sorusunun kedi özelindeki yanıtı bulunduktan sonra, sorunun çözümüne yönelik adım atılarak uykusuzluk problemi yönetilebilir.
Kedi Geceleri Nasıl Uyutulur?
Enerjisini Attığından Emin Olun
Gün içerisinde yeterince yorulmadığımızda bizler dahi uyumakta zorlanabiliyoruz. Kediler için de durum çok farklı değil. Kedilerin geceleri huzurlu bir uykuya dalması ve mümkün olduğunca uzun süre uyuması için gün içerisinde enerjilerini boşaltmaları gerekiyor. Enerjilerini atmaları için de sahiplerinin ilgisi belirleyici bir rol oynuyor. Özellikte tek kedi olarak yaşamını sürdüren dostlarımız bir yere kadar kendilerini oyalayabiliyor, gerek oyun oynama gerekse sosyalleşme ihtiyaçları karşılanmadığı takdirde kedilerin uykuya dalmaması yaygın görülen bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Gece uyumayan kedi nasıl uyutulur? sorusunun yanıtlarından biri de tam olarak burada gizli; uyku vakti öncesi yaklaşık 30 dakikalık bir oyun seansı dostunuzun fazla enerjisini atması için önemli bir fırsat sunar ve insanlarla kediler arasındaki duygusal bağın güçlenmesine katkı sağlar.
Gece Hareketliliği Ödüllendirilmemeli
Kediler gece uyumuyorlarsa büyük ihtimalle sahiplerini de uyandırırlar. Bazı kediler doğrudan sahiplerini uyandırmaya çalışırlar bazıları ise biraz gürültüye neden olarak dolaylı olarak uyanılmasına yol açarlar. Tüm sevimliliği ile oyuna davet ettikleri gece saatlerinde onlarla çok fazla ilgilenilmemesi önerilir. Uyanık kalmalarını ödüllendirici herhangi bir davranış, bu tercihlerini alışkanlık haline getirebilir. Dikkatli olunmasında fayda vardır.
Gece Öğünleri Atlanmamalı
Kedilerin uyumamalarının nedenlerinden biri de aç olmalarıdır. Kediler aç olduklarında geceleri de gündüzleri de uyku rutinlerine uymayabilirler. Bu nedenle mama zamanları geçirilmemeli, gece yatmadan önce karınlarının tok olduğundan emin olunmalıdır. Bu şekilde acıkan kedilerin yaramazlıkları kontrol altına alınabilir.
Kediler İçin Sakin ve Güvenli Uyku Alanları Yaratılmalı
Gün içerisinde de geceleri de gürültülü ve kalabalık yerler kedilerin uyumalarına engel olabilir. Doğaları gereği sessiz ortamları seven ve yüksek seslere karşı hassas oldukları bilinen dostlarımızın konforlu bir uyku için kendilerine özel alanlarının bulunması büyük bir farklılık anlamına gelir. Bu alanlarda rahatsız edilmediklerinden emin olarak dostunuzun uykuya yatmasını bekleyebilirsiniz. Dostunuzun rahat rahat uyuyabileceği kedi evlerini buradan inceleyebilirsiniz.
Yavru Kediler Nasıl Uyutulur?
Kediniz yavruysa ve uyumakla ilgili zorluk yaşıyorsa annesinin kalp atışını taklit eden bir saatten yardım alabilir, tanıdığı bir kokuyu alıp kendini güvende hissetmesi için giysinizi onun uyku alanına bırakabilirsiniz. Yavrular gün içerisinde çok fazla uyurlarsa geceleri aktif olabilirler, bu nedenle gün içerisindeki uyku sürelerini kontrol altına almaya çalışarak da uykusuz gecelerle savaşabilirsiniz.
Kedi Kucakta Nasıl Uyutulur?
Bazı kediler hiçbir çaba harcamadan sahiplerinin kucaklarına gelirler ve kısa süre sonra kendiliğinden uykuya dalarlar. Ancak kedilerle yaşayan birçok kişi için bu söylemler hayalden öteye geçemiyor. Kedilerin kucakta uyumaya alışması için biraz sabırlı ve stratejik davranmak gerekebiliyor. Yavruluk döneminde bu alışkanlığı kazanmaları daha kolay olsa da yetişkin kediler de kucakta uyumaya alıştırılabiliyor. Bu amaca yönelik uyulması gereken ilk kural onların zorlanmaması ve kendiliğinden kucağa geldiklerinde sıkıştırılmamasıdır. Kucağa yerleşen ve konforlu bir şekilde uyuyan kedi sıkıştırılırsa bu tutumdan rahatsız olabilir, yeniden kucağa gelmesini sağlamak zorlaşabilir. Kediler kucağa geldikten sonra çok nazik okşanmaları uykuya dalmalarını kolaylaştıracaktır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.